Hoppa till huvudinnehållet

Nu stängs nattjouren på Dalslands sjukhus

Publicerad:
Nattjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors stängs från och med årsskiftet.
Nattjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors stängs från och med årsskiftet. Foto: Tommy Löfgren

En enig hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade att stänga nattjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors. Beslutet gäller från och med årsskiftet.

– Jag är glad att vi var en enig nämnd som till sist kunde ställa oss bakom det här, säger Linda Jansson (M), ordförande för norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Linda Jansson (M) är ordförande för norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon är glad över att det var en enig nämnd som ställde sig bakom beslutet att stänga nattjouren i Bäckefors.
Linda Jansson (M) är ordförande för norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon är glad över att det var en enig nämnd som ställde sig bakom beslutet att stänga nattjouren i Bäckefors. Foto: Peter Wahlström

I stället för nattjour kommer det nu att bli en jour på primärvårdsnivå fram till midnatt, sedan öppnar vårdcentralen först klockan åtta dagen efter.

V-förslag antogs

Till torsdagens möte lade Vänsterpartiet ett initiativärende där man föreslog nämnden att avbryta förberedelserna med upphandlingen och i stället, i dialog med Närhälsan, ta fram en överenskommelse om jourverksamheten i Bäckefors under 2021 och framåt. Nämnden antog V:s initiativ.

– Vänsterpartiet hade gärna sett att nattjouren fortsatt hade öppet framöver, men Närhälsan säger nej till det. Eftersom en upphandling inte skulle vara på plats förrän tidigast 2022 tyckte vi det var bäst att ta vad vi får och sikta på att kunna åter få en nattjour på plats framöver. Med det här förslaget har vi i alla fall en jour, säger Mats Berglund (V).

För och emot

Linda Jansson menar att det här var vad det grönblåa styret (M, C, L, KD och MP) har velat hela tiden.

Men till skillnad från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – som verkat för att nattjouren ska vara kvar – menar hon att det inte finns något behov av en nattjour på Dalslands sjukhus.

– Vi måste titta på vilket behov vi har en vårdcentral nattetid. När det bara är ungefär ett besök per natt så finns det inget behov. I stället har vi lyckats väl med att svara upp mot den vård som behövs genom samverkande sjukvård och samarbetet med kommunsjuksköterskorna och ambulansen. Sedan ska inte en vårdcentral ta emot akuta fall. När det är akuta ärenden är det Näl som gäller, säger Linda Jansson.

Kommittén för Dalslands sjukhus anser att ni har svikit vallöftet från 2018.

– Det är olyckligt om Kommittén för Dalslands sjukhus nu kommer att driva någon form av skrämselpropaganda med anledning av det här. Jag kan bara säga att utifrån den situation vi hade då så var löftet korrekt. Nu ser vi att antalet besökare på nattjouren är alldeles för litet för att den ska kunna vara kvar, säger Linda Jansson.

"Inget alternativ"

Annica Erlandsson (S) är andre vice ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon bekräftar att Socialdemokraterna, precis som övriga partier, valde att rösta för nedläggningen.

Annica Erlandsson (S), andre vice ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att det frågan om nattjouren på Dalslands sjukhus lär bli en valfråga i valet 2022.
Annica Erlandsson (S), andre vice ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden, menar att det frågan om nattjouren på Dalslands sjukhus lär bli en valfråga i valet 2022. Foto: Peter Wahlström

– Eftersom avtalet med Närhälsan gällande nattjouren går ut fanns inget annat alternativ. Annars hade nattjouren stängt helt och hållet. Vi får ta det vi får och i stället bida vår tid inför 2022. Vid årsskiftet 2021-2022 går avtalet med Närhälsan ut och vi kommer att verka för nattjouren öppnas då. Förhoppningsvis får vi med oss fler partier nästa gång. Det här lär bli en valfråga i valet 2022, säger Annica Erlandsson.

Vad säger du om argumentet att det är få besökare på nattjouren i Bäckefors?

– Trygghet går inte mäta i statistik, även om man i och för sig skulle kunna göra en undersökning och fråga hur viktigt det för invånarna att nattjouren finns kvar. Men vi har inget sådant underlag i dag. Däremot finns det människor som uttrycker att nattjouren har ett stort trygghetsvärde. Det kan inte bara vara ekonomi och struktur som styr besluten, säger Annica Erlandsson.

När det gällde Vänsterpartiets initiativärende valde S att lägga ner sina röster.

SD-förslag avslogs

Även ett initiativärende från SD:s lades fram. SD ville att den planerade upphandlingen om primärvårdsjour skulle avbrytas och det i stället skulle förhandlas fram en ny tilläggsöverenskommelse med Närhälsan gällande jourerna i Bäckefors och Uddevalla. SD ville också att öppettiderna för jourerna skulle vara oförändrade.

Men SD:s initiativärende avslogs.

I norra hälso- och sjukvårdsnämnden finns 15 ordinarie ledamöter. Nämnden styrs av M, C, L, KD och MP.

Ordinarie ledamöter från Dalsland är Linda Jansson (M), Färgelanda, Mats Johansson (M), Ödskölt, Kenneth Gustavsson (C), Dals-Ed, Ewa Arvidsson (S), Åmål och Ove Kaye (SD), Ånimskog.

Artikeltaggar

Annica ErlandssonBäckeforsDalslands sjukhusLinda JanssonNattjourNorra hälso- och sjukvårdsnämndenPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.