Hoppa till huvudinnehållet

Biskop Dalevi bjuder in till digitalt julfirande – gästas av Sonja Aldén

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Biskop Sören Dalevi tillsammans med Mattias von Wachenfeldt ochg Sonja Aldén i samband med inspelningen av den digitala julbönen. Längst till vänster sitter dottern Sara Dalevi, tilsammans med hunden Svante.
Biskop Sören Dalevi tillsammans med Mattias von Wachenfeldt ochg Sonja Aldén i samband med inspelningen av den digitala julbönen. Längst till vänster sitter dottern Sara Dalevi, tilsammans med hunden Svante. Foto: Maria Stenberg/Svenska kyrkan Karlstads stift.

Det blir en annorlunda jul i år. I Karlstad bjuder biskop Sören Dalevi in till digital julbön.

Och helgens gudstjänster i SVT sänds från Åmåls kyrka.

De firanden vi är vana vid under julen kommer inte att kunna genomföras på samma sätt i år. Vi kommer inte kunna umgås med alla nära och kära som vi vill.

– Vi kommer heller inte kunna träffas i fullsatta kyrkor som vi brukar. Därför får vi istället samlas på andra sätt, säger Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift.

Han bjuder in till julbön och öppnar den digitala dörren till biskopsgården på julafton klockan 11. Sonja Aldén och Mattias von Wachenfeldt sjunger och spelar. På svenskakyrkan.se/karlstadsstift finns julfirandet att streama.

"Modern lägereld"

– Det känns verkligen tomt, men det här är mitt sätt att erbjuda något att samlas kring, även om det är digitalt. Det är en möjlighet för släkt och vänner att kunna fira tillsammans, även om man är på olika håll. Det kan vara som en modern lägereld full av julstämning och värme, säger Sören Dalevi i ett pressmeddelande.

Sonja Aldén och Mattias von Wachenfeldt står för musiken och julevangeliet läses ur nyutkomna Barnens Bästa Bibel.

På plats finns även Marcus-Gunnar Pettersson, illustratör till den nya barnbibeln.

Svenska kyrkan har fått ställa om julfirandet i år, och många församlingar erbjuder nya alternativ för att fira jul. På varje församlings webbsida finns information om vad som händer just där.

– När man tänker på jul så är det ju framför allt närhet, umgänge och mänsklig värme man tänker på. Det är en utmaning att få till julen i pandemin, men vi måste alla hjälpas åt och hitta alternativ, säger Sören Dalevi.

– Svenska kyrkan erbjuder många alternativ. På stiftets webbsida kommer man utöver julbönen även kunna se midnattsmässan från domkyrkan. Dessutom finns det julkonserter från hela landet att ta del av digitalt, och många församlingar gör fina digitala sändningar nu.

SVT sänder från Åmål

– Och på SVT sänds julens gudstjänster från Åmål i år. Det blir en annorlunda jul, men det kan bli en fin jul ändå, säger Sören Dalevi.

Här här tiderna för gudstjänsterna i SVT från Åmål:

Julafton

Julbön kl 17.30, SVT 1: Lotta Cohén, Tina Manner. Daniel Johansson. Barnkören Trudelutten

Juldagen

Julotta kl 07.00, SVT 2 och 10.00, SVT 2: Lena Skoting, Erik Öhman. Martin Hasselgren. Vuxen- och ungdomskör, solister och musiker

Annandag jul

Gudstjänst kl 10.00, SVT 2: Jesper Pålsson, Lotta Cohén. Martin Hasselgren. Worship gospel, solister och musiker. Helgmålsringning kl 17.50, SVT 1: Lotta Cohén, Daniel Johansson.

Söndag efter jul

Gudstjänst kl 10.00, SVT 2: Erik Öhman, Jesper Pålsson. Daniel Johansson. Barnkören Himlaliv, Gosskören

Artikeltaggar

Etik och religionMattias von WachenfeldtSVTSören DaleviÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.