Hoppa till huvudinnehållet

Här får du julkänsla digitalt

Publicerad:
Programledaren och USA-experten Sara Stenholm är årets julvärd i Sveriges Radios P1. Pressbild.
Programledaren och USA-experten Sara Stenholm är årets julvärd i Sveriges Radios P1. Pressbild. Foto: Mattias Ahlm

Sara Stenholm, Lars Lerin eller Tilde de Paula? Tre sinsemellan olika julvärdar erbjuder sällskap i varsin kanal.

Jag tror att vi känner oss mindre ensamma i år eftersom vi delar ensamheten med så många, säger programledaren Sara Stenholm, julvärd i P1.

Vilken typ av julaftonsfirande står då de olika kanalerna för? Sveriges Radio P1 låter Odd Clausen i Malmö leda samtal kring hur svenskarna egentligen har det på julafton i år. Kan pandemin rentav skapa nya traditioner?

Tomtemössan i P1 bärs dock av programledaren Sara Stenholm, som är julvärd från klockan 7 på morgonen ända fram till midnatt. Förutom att presentera programmen har hon bjudit in kända människor som hon uppfattar som "snälla och vänliga – men inte mesiga", däribland författaren Klas Östergren. Med honom ska hon diskutera "snömåleri", något som Östergren skriver om i sin senaste roman "Renegater".

– Sedan ska jag tala med skådespelarna Helena Bergström och Andreas T Olsson dels om året som varit och dels om "En underbar jävla jul" – julrelationer helt enkelt, säger Sara Stenholm.

Den som söker julmagi har flera alternativ. Årets julkalender "Mirakel" i SVT får gissningsvis en värmande final då den komplicerade ekvationen av tidsförflyttningar och ödesdigra ommöbleringar av historiska skeenden lär gå ut. Frågan är bara hur?

Författaren Lina Wolff har specialskrivit julberättelser för P1 som under eftermiddagen sänder ett julspecial av talkshowen "Nordegren & Epstein".

God sämja

Den mer traditionellt intresserade kan i stället byta kanal till SVT2 och se en klassisk filmatisering av Victor Rydbergs "Tomten", följt av en direktsändning från Gamla Stortorget i Åbo i Finland. Strax före lunchtid går det att följa den 700-åriga finska traditionen att utlysa julfred – en uppmaning att fira högtiden i god sämja och "i övrigt iakttaga ett stilla och fridsamt uppförande".

"Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" visas dubbelt upp i SVT1 – både i den klassiska tecknade versionen och som musikal från Scalateaterns scenuppsättning. Men den som sätter personlig prägel på julstämningen i SVT är Lars Lerin som trots sin gedigna tv-vana för första gången sänder direkt. Strax före Kalle Anka klockan 15 gör han debut.

– Det har gått runt i skallen på mig nu, att jag ska försöka hålla tungan rätt i mun och klara av det här jobbet. Det är en bearbetning allt eftersom, förklarade han för TT inför uppdraget.

Motsvarande roll i TV4 axlas av Tilde de Paula:

"I år är vi många som inte får fira jul som vi brukar – som inte får vara med de vi älskar. Det har varit ett svårt år och det blir en annorlunda jul. Att få vara sällskap, för de som vill det, på julafton ser jag som det finaste", säger hon i ett pressmeddelande.

Koppången i Wien

Samtidigt flödar julmusiken genom konserter från Berwaldhallen (P2 och SVT2) och Wien där fyra solister sjunger julsånger på sina egna språk – svenska Anne Sofie von Otter framför "Koppången" av Orsa spelmän (SVT2). Iris Viljanen sjunger "Brevväxlingar" i P1.

Den som hellre vill ha julkomedi kan se den återkommande klassikern "Tomten är far till alla barnen" i TV4.

Lars Lerin avslutar sitt värdskap i SVT klockan 22.10. I Sveriges Radios P4 sänder Stina Wollter fram till midnatt. Då återstår några timmars sömn innan juldagsmorgon glimmar.

Erika Josefsson/TT

Komedi, julefrid eller julsånger? Radio- och tv-kanalerna försöker skapa julstämning på olika sätt.
Komedi, julefrid eller julsånger? Radio- och tv-kanalerna försöker skapa julstämning på olika sätt. Foto: Helena Landstedt/TT

Artikeltaggar

Lars LerinNöje/KulturSveriges RadioSVT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.