Hoppa till huvudinnehållet

Ljudböckerna som får dig att varva ner (eller upp)

Publicerad:
Att läsa en ljudbok kan vara ett sätt att koppla av när man smälter julmaten. Arkivbild.
Att läsa en ljudbok kan vara ett sätt att koppla av när man smälter julmaten. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kanske behöver du varva ned efter julens bestyr och firanden eller bara fly vardagen en stund. Intresset för ljudböcker har ökat under pandemin och passar också bra under julledigheten.

Vi tipsar om bra lyssning i soffan eller på promenaden.

"Klubben"

Matilda Gustavssons reportage kring Svenska Akademien och den så kallade kulturprofilen har varit svårt att missa om man inte bott under en sten de senaste två åren. I “Klubben” berättar hon historien genom Ella Schartners röst. Extra plus i kanten för att de olika vittnesskildringarna berättas av andra röster. Såhär ska en ljudbok låta.

"Jag ser allt du gör"

En av de mest omtalade inläsningarna i år är den av Olof Wretling som läser Annika Norlins Augustnominerade novellsamling. Han läser inte novellerna i samma ordning som de kommer i boken och förvandlar Norlins texter till små miniuniversum. Wretling öppnar med “Gå”, om en kvinna som förlorat ett barn och börjar vandra planlöst, och avslutar med “Aliens vid Piteälven”, en roadtripnovell för filmnördar.

Olof Wretling har läst in Annika Norlins novellbok 'Jag ser allt du gör'. Arkivbild.
Olof Wretling har läst in Annika Norlins novellbok "Jag ser allt du gör". Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

"Samtycket"

Vanessa Springoras självbiografiska bok slog ner som en bomb i Frankrike. Den handlar om hur hon som minderårig utnyttjades av en firad författare, utan att vuxenvärlden ingrep. G, som han kallas i boken, valde ut ungdomar med såriga familjerelationer och utnyttjade dem tills de blev för gamla. Han berättade också öppet om sina erövringar – medan ett helt etablissemang lät honom skryta om relationerna med sina “småtjejer”. Springora berättar konkret, men knivskarpt om den värld som metoo-upproret har försökt att riva ned. Inläsaren Julia Dufvenius var själv en stark röst under metoo, vilket bidrar med ett lager till lyssningen.

Foto: Christophe Ena

"Sveriges värsta massmördare – gåtan Tore Hedin"

I en serie på Storytel avhandlas Tore Hedins liv. Som fjärdingsman var han med och utredde ett mord han själv begått för att senare mörda sammanlagt nio människor under ett dygn. Författaren Johan Persson har talat med människor som minns händelserna i början av 1950-talet och bokserien bygger på vittnesmål samt arkivmaterial. Uppläsaren Christian Fex växlar smidigt mellan rikssvenska och skånska, vilket förhöjer upplevelsen.

I skånska Uppåkra utspelades 1952 Sveriges dittills största morddrama. Den 27-årige fjärdingsmannen Tore Hedin tar livet av tio personer, däribland fästmön och båda föräldrarna. Hedin rånmördar redan 1951 en person. Han själv deltog dessutom i mordspaningarna och kunde på så vid undanröja spår. Tore Hedin tar slutligen sitt liv. På bilden bärs liket av Tore Hedin bort sedan man draggat och hittat det i Bosarpssjön.
I skånska Uppåkra utspelades 1952 Sveriges dittills största morddrama. Den 27-årige fjärdingsmannen Tore Hedin tar livet av tio personer, däribland fästmön och båda föräldrarna. Hedin rånmördar redan 1951 en person. Han själv deltog dessutom i mordspaningarna och kunde på så vid undanröja spår. Tore Hedin tar slutligen sitt liv. På bilden bärs liket av Tore Hedin bort sedan man draggat och hittat det i Bosarpssjön. Foto: Pressens Bild

"Dagarna dagarna dagarna"

Bibbs behöver fixa 100 000 inom en vecka för att få bo kvar i sin lägenhet när pojkvännen Baby gör slut. Under de följande sju dagarna får lyssnarna följa henne runt i Stockholm i jakten på pengar. Det är på samma gång roligt och hjärtskärande att ta del av den 39-åriga influerarens liv, när hon inte längre är efterfrågad på det sätt hon en gång var. Tone Schunnessons berättelse om influeraren Bibbs har fått röst av Tova Magnusson. Hon pratar ungefär som man kan tänka sig att Bibbs skulle göra, nästan utan att andas mellan meningarna.

Tone Schunnessons 'Dagarna dagarna dagarna' finns också som ljudbok, inläst av Tova Magnusson. Arkivbild.
Tone Schunnessons "Dagarna dagarna dagarna" finns också som ljudbok, inläst av Tova Magnusson. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

"En okänd man"

På rak prosa skildrar Marguerite Yourcenar den unge och fattige Nathanaels 1600-talsliv i en roman som My Holmsten nu mästerligt tolkar i en radioföljetong på Sveriges Radio Play. Efter den hastiga flykten från en brittisk hamnstad lever Nathanael sitt liv på olika kontinenter och med olika kvinnor innan han, lungsjuk och blott 28 år gammal, dör ensam på en liten frisisk ö.

"De flesta människor kommer till världen utan större väsen och lämnar den lika stilla", skrev Yourcenar samtidigt som hon återger storheten i just ett sådant liv.

"Jag vill sätta världen i rörelse"

25 timmar om Selma Lagerlöfs liv kan verka mastigt i ljudboksform. Men det blir aldrig ointressant när Anna Maria Käll ger liv åt Anna-Karin Palms digra biografi om en av Sveriges största författare. Från barndom till ålderdom skildras Lagerlöfs liv, ofta utifrån de brev hon skrev till väninnor och förälskelser. En ljudbok för den som verkligen vill komma Selma Lagerlöfs liv och verk nära.

Ann Edliden/TT

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

Artikeltaggar

LitteraturOlof WretlingSelma LagerlöfSvenska Akademien

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.