Hoppa till huvudinnehållet

Fas två av vaccinationerna inleds i februari

Publicerad:
Provtagning av covid-19. Arkivbild.
Provtagning av covid-19. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vaccinationen mot covid-19 har inletts i Sverige. Planen är att nästa fas av vaccinationen kan komma i gång i februari 2021, meddelar Folkhälsomyndigheten.

När allmänheten kan erbjudas vaccin är mer osäkert.

Gruppen i fas två innefattar bland annat vuxna som får insatser enligt LSS, samt personal inom vård och omsorg.

Alla i Sverige över 70 år står också näst på tur för vaccin mot covid-19, i fas två, berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. De äldsta av dem ska vaccineras först, enligt myndighetens prioritering.

I den första vaccinomgången har endast personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen fått vaccin.

– De första doserna som man satte i gång med har fungerat väldigt bra, säger Tegnell.

Stor osäkerhet

Planen är att allmänheten ska kunna erbjudas vaccin redan i april, har regeringen och Folkhälsomyndigheten sagt. Om det kommer bli så återstår att se.

– Vi får se i vilken utsträckning vi kan leva upp till den. Antalet doser i januari, jämfört med vad vi en gång fick information om skulle komma, blev betydligt mindre, säger Anders Tegnell.

När det gäller situationen kring coronaviruset har ytterligare 205 dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterats i Sverige sedan den 23 december, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 8 484 smittade avlidit i landet.

Men statistiken över dels det globala läget, dels läget i Sverige, är osäker på grund av julhelgerna, säger Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

"Längre kurva"

Sammanlagt har 428 533 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Anders Tegnell har tidigare jämfört Sverige med Belgien, där antalet smittade minskade kraftigt när hårdare åtgärder sattes in. I Sverige har skärpta restriktioner införts under november och december.

TT: Varför har det inte hänt mer i Sverige?

– Det är en bra fråga som är svår att svara på, inleder Anders Tegnell och fortsätter:

– Belgien har gått ner väldigt brant, medan länder som Österrike och Nederländerna har gått ner och vänt upp igen – med liknande åtgärder.

Kurvan i Sverige har "definitivt plattats ut" om man jämför med hur utvecklingen sett ut i andra länder, menar Tegnell:

– Vi har en betydligt plattare men också längre kurva än vad man har i andra länder, säger han.

Försämrat läge

Det är ett fortsatt högt tryck på sjukvården. En majoritet av landets regioner, 15 stycken, arbetar i ett aktiverat förstärkningsläge och samtliga regioner förutspår ett försämrat läge de kommande veckorna, uppger Socialstyrelsen.

Dock kräver en "betydligt mindre andel" av de sjuka patienterna intensivvård, jämfört med i våras.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Artikeltaggar

Anders TegnellCoronavirusetFolkhälsomyndighetenLSSVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.