Hoppa till huvudinnehållet

Fler bokar charterresor redan i maj

Publicerad:
Turister badar i Medelhavet vid ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos tidigare i sommar. Arkivbild.
Turister badar i Medelhavet vid ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos tidigare i sommar. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bokningar av charterresor ökar kraftigt hos resebolagen. Längtan efter solen och hoppet om en spruta vaccin i armen får fler att boka resor redan i maj, vilket är ovanligt tidigt jämfört med ett vanligt år.

Man vill komma iväg så snart som möjligt, säger Adam Györki på resebolaget Tui.

Förra veckan ökade bokningarna för sommaren med 58 procent hos Tui, jämfört med veckan innan.

Flest sommarresor bokades i maj, vilket är väldigt ovanligt, enligt resebolaget.

-Normalt är juli den månaden med flest bokningar. Det handlar om vaccinets effekt, att kunna återgå till ett normalt liv. Många vill nog komma iväg så snart som möjligt efter det här året, säger Adam Györki, kommunikationschef på resebolaget Tui.

Vaccinframgångar

Även Ving ser ökade bokningar i sommar. Framför allt för de mest populära destinationerna som Mallorca, Kreta, Cypern och Rhodos.

-Det hänger ihop med vaccinframgångar, men också att branschen i stort infört generösa om- och avbokningsvillkor, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef för Vinggruppen i Norden.

Ännu högre tryck är det inför nästa vinter. Hos Tui ökade vinterbokningarna med 84 procent förra veckan, jämfört med veckan innan. Thailand hör till de mest bokade resmålen.

Historisk reseboom

Men fortfarande är bokningarna betydligt färre jämfört med ett vanligt år, innan pandemin. Den kraftiga ökningen kan därför förklaras med en ökning från historiskt låga nivåer.

-Att bokningarna ändå ökar kraftigt nu visar att folk är redo att resa igen. Vi förbereder oss på en historisk stor reseboom när det blir möjligt att resa som vanligt, säger Györki.

Resebolagen skalar nu upp kapaciteten igen, för att snabbt kunna möta en ökad efterfrågan i takt med att vaccineringen rullas ut till de breda massorna.

-Vi lägger upp nya flygrutter och destinationer, öppnar upp hotell och åtar oss att boka hotellrum i sommar. Det innebär självklart en risk som vi tar som bolag, säger Györki.

Med stora svängningar i efterfrågan och utbud påverkas också priserna.

-Till vintern är det fortfarande betydligt lägre priser och till sommaren mer normala priser, säger Adam Györki.

Jonas Grönvik/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSemester

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.