Regionen vill spara pengar genom att stänga Åmåls öppenpsykiatriska vuxenmottagning. Från tjänstemannahåll anses förslaget göra minst möjlig skada, men personalen håller inte med.
Totalt 9,469 miljoner kronor behöver NU-sjukvården spara under 2021. Pengarna motsvarar 17,64 tjänster. Med anledning av detta föreslås att specialmottagningen i Åmål stängs och ersätts av en mindre filial till Bäckefors. Filialen är tänkt att vara öppen fem dagar i veckan och bemannas av två heltidsanställda sjuksköterskor samt en deltidsläkare på distans.
De föreslagna sparåtgärderna omfattar även stängning av specialistmottagningen i Lilla Edet och stängning av filialen i Sotenäs, samt smärre personalminskningar i Strömstad och Uddevalla.
Samtidigt görs vissa förstärkningar. Exempelvis är det tänkt att Bäckefors ska förstärkas med ytterligare en heltidspsykolog och en sjuksköterska.
Till grund för neddragningarna ligger antal pågående patienter, antal besök, logistik och transport, rekryteringssvårigheter, samt var åtgärderna anses göra minst möjlig skada.
Under 2019 gjordes sammanlagt 3654 besök på psykiatrimottagningen i Åmål. Det är den näst lägsta noteringen bland NU-sjukvårdens elva mottagningar, bara Sotenäs noterade färre besök (660).
Samtidigt visar statistiken att Åmålsmottagningen från i dag och 18 månader tillbaka har tagit emot förhållandevis många unika individer, totalt 516 personer. Det antalet är högre än vad mottagningarna i Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Henån och Lilla Edet har uppmätt. Siffrorna ligger inte heller speciellt långt efter Bäckefors och Strömstad.
Sparförslagen har mötts av ogillande från personalsidan. I en kombinerad riskanalys och riskbedömning framförs flera farhågor.
"Lika vård för alla kommer inte att gälla för patienter i Dalsland med restider på fem-sju timmar, sämre tillgänglighet m.m.", skriver analysteamet, som menar att det dels finns patienter vars psykiska tillstånd hindrar kollektiva resor, dels att vissa patienter tar medicin som är trafikfarlig.
"Varje behandlare på mottagningen i Åmål kan genast identifiera ett stort antal patienter som av olika anledningar inte kommer kunna ta sig till mottagningen i Bäckefors. De kommer således inte få sina besök och därmed framgent bli utan medicinering, vilket i sin tur kommer leda till ökad psykisk ohälsa."
Teamet, som letts av Viktoria Skeie, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården, frågar också om tjänstemännen har jämfört konsekvenserna av nedläggning i Åmål med neddragningar av motsvarande antal anställda på andra mottagningar.
"Om mottagningen i Åmål läggs ned kommer troligen många patienter söka sig till Värmland och då blir det en kostnad för VGR", står det i analysen.
Snarlika invändningar framförs från de anställda på Åmålsmottagningen. Därifrån förklaras även mottagningens förhållandevis låga besökstal med "oförutsedda omständigheter", i form av nyanställningar, vakanta tjänster och långtidssjukskrivningar.
Vad gäller logistik och transport framhåller personalen att Åmål ligger allra längst bort från närmsta mottagning.
Det sätts också ett stort frågetecken vid tjänstemännens påstående att en nedläggning i Åmål skulle leda till minst möjlig skada. Varför kan regionen inte dra in motsvarande antal tjänster på andra mottagningar?
"Personalen på mottagningen i Åmål kräver att man lägger fram det som ett förslag och ställer de båda mot varandra, för att se vilket som får störst negativa konsekvenser", står det i skrivelsen.