Hoppa till huvudinnehållet

Öppenpsyk i Åmål: oklart när stängningsförslag avgörs

Publicerad:
Det är ännu inte bestämt när framtiden för den öppenpsykiatriska mottagningen i Åmål avgörs.
Det är ännu inte bestämt när framtiden för den öppenpsykiatriska mottagningen i Åmål avgörs. Foto: Andreas Dagström

Ökad användning av mobila akutteam och digitala besök skulle åtminstone delvis kunna sättas in som kompensation om den öppenpsykiatriska vuxenmottagningen i Åmål tvingas stänga. Det menar norra hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Linda Jansson (M).

Det är ännu inte klart när beslut ska fattas.

Politikerna på regionnivå har naturligtvis tagit del av reaktionerna mot sparförslaget som innebär att Åmålsmottagningen stängs och ersätts av en liten filial till Bäckefors.

– Ja, vid vår kommundialog med Åmåls kommun fick vi ta del av kommunens och personalens invändningar. Vi har också fått mejl, brev och telefonsamtal från personal och invånare, säger Linda Jansson (M), ordförande för norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Linda Jansson, Moderaterna, är ordförande för norra hälso- och sjukvårdsnämnden, beställarnämnden som ansvarar för dalslänningarnas vård.
Linda Jansson, Moderaterna, är ordförande för norra hälso- och sjukvårdsnämnden, beställarnämnden som ansvarar för dalslänningarnas vård. Foto: Helena Lindgren

Största invändningen från lokalt håll tycks vara att Åmålsborna får långt till närmaste mottagning efter neddragningen. Vad har du att säga om det?

– Primärvården är kärnan i den nära vården och en stor del av den psykiatriska vården ska bedrivas där. Det finns ett tydligt gränssnitt mellan primärvård och specialistvård utifrån en ansvarsfördelning. Det kan innebära att en patient kan få åka lite längre för sin specialistvård där man får utrednings- och behandlingsmetoder som kräver specialistkompetens.

Åmålsborna kommer inte att lämnas i sticket, menar Linda Jansson, om den öppenpsykiatriska mottagningen försvinner:

– Nu-sjukvården har sedan många år tillbaka mobila psykiatriska akutteam som arbetar åldersoberoende och med befarad psykisk ohälsa. Planer finns att utveckla dessa teams arbete speciellt på landsbygden. Nu-sjukvården arbetar också sedan tidigare med digitala besök och gruppbehandlingar vilket gör avståndet mindre sårbart.

Är det verkligen nödvändigt med stängning?

– Vi har i dagsläget fått information från Nu-sjukvården om utbudspunkter för vuxenpsykiatrin. Nämnden kommer nu gå igenom det materialet och ha samråd med Nu-sjukvården innan vi har ett beslutsunderlag att ta ställning till, säger Linda Jansson.

Hon tillägger:

– Vi vill ha en god och säker specialistvård som kan erbjudas jämlikt till alla boende i vårt område.

Något exakt datum för en eventuell stängning är med andra ord inte spikad.

Kan inte besparingar göras på annat håll?

– Det vi fått till oss framförallt är att rekryteringen till Åmål varit problematisk under perioder. Specialpsykiatrin blir alltmer specialiserad och kräver specialistkompetens, säger Linda Jansson.

Artikeltaggar

ÅmålLinda JanssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenNU-sjukvårdenPsykiatriska öppenvårdenVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.