Aldrig har ett år varit så enkelt att summera med ett enda ord: corona.
Corona, corona, corona, corona...
2020 har varit ett riktigt skitår. Samtidigt har det varit ett intensivt nyhetsår, även om många, många av de artiklar som skrivits för PD, har varit coronarelaterade.
Corona, eller som vi allt mer kommit att säga och skriva, covid-19, har överskuggat allt detta år, som nyss passerat. De flesta artiklar som skrivits för PD, åtminstone från mars och framåt, har det nya coronaviruset på ett eller annat sätt haft någon bäring på.
Som på många andra företag samlades vi på PD i mitten av mars i krismöten och lade upp planer för hur tidningsutgivningen i Åmål skulle säkerställas, även om hela redaktionen skulle slås ut av viruset. Det var dramatiska dagar och veckor och det kändes att detta var på allvar.
Samtidigt som delar av samhället gick på sparlåga så skruvades istället intensiteten upp på redaktionen. Åmålsbornas intresse av rapporter om virusutvecklingen i Dalsland och Åmål var stort, liksom suget efter att få alla uppdateringar av vilka konsekvenser det blivit i samhället.
Det kunde vi utläsa av ett kraftigt ökat läsande av våra webbartiklar.
Men det hände annat också. Mycket annat.
Tre politiska affärer, en bomb och en storbrand, till exempel.
Och ett efterlängtat skolbygge, som till slut kan påbörjas. Efter ett år av överklaganden.
De första lokala texterna om coronaviruset kom i början av mars. I en av de första, med rubriken "Åmålsbor återvänder från coronaområde", stod att läsa: "Ännu så länge har nya influensan inte nått Åmål."
Första toppnyheten som berörde ämnet, den 5 mars, var den här: "Tomt på sprithyllan när Åmål bunkrar".
Handsprit och – av någon anledning – toapapper tog slut i affärerna.
Butiker, restauranger, men även exportberoende industrier drabbades hårt av coronarestriktionerna och i ett försök att mildra åtminstone en del av problemen för företagare, men också för kommunmedborgare, så gick Åmåls kommun i mars ut med ett eget åtgärdspaket, värt cirka fem miljoner kronor.
Maten på kommunens äldreboenden, liksom matlådor för hemmaboende pensionärer levererades till viss del av de lokala restaurangerna. Kommunen skulle också göra fler lokala inköp. Till exempel kontorsmaterial, datorkablar och andra prylar. Restauranger och kaféer uppmanades av kommunen att plocka fram utemöbler, sätta upp sina uteserveringar redan i mars.
Matkuponger till gymnasieeleverna gav många tillfällen till att käka pizza.
En del av coronapaketet var en påskgåva till alla kommunanställda, något som dock visade sig vara skattepliktigt. Då ville kommunen hävda att det snarare var en tidig julgåva. Men det ville Skatteverket inte gå med på.
Gratis ställplatser för husbilar vill inte teknik- och fritidsnämnden gå med på.
Ny fart på smittan
Under sommaren avtog smittspridningen och den hårda nyhetsbevakningen bedarrade. Det gjordes till och med försök med konserter och andra arrangemang utomhus.
Men så kom vad som väl ändå kan sägas vara andra vågen och så återupptogs den täta rapporteringen igen. Folkhälsoministern Anders Tegnell blev en superkändis redan under våren och här i vår region har smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström blivit återkommande seriefigurer.
Under senhösten har den bekräftade smittspridningen tyvärr varit högre än någonsin, men det beror också på att betydligt fler svenskar testas nu, jämfört med i våras.
Mycket om Karlsson (S)
Inte många kan säga annat än att 2020 var ett riktigt skitår. Fråga Michael Karlsson (S).
I april skrev PD om kommunalrådets stora skulder hos Kronofogden. Förtroendefrågan ställdes på sin spets, men Karlsson fick tillräckligt med stöd och sitter kvar.
I september gällde det en av hans rekryteringar. Kommundirektör Anders Sandén blev huvudnumret under två avsnitt av "Uppdrag granskning". Hans agerande som S-märkt kommunalråd i Sigtuna för 18 år sedan ifrågasattes.
Det slutade med att politikerna i Åmål saknade förtroende för Sandén och han fick sparken. Sandén lämnade med orden: "Åmål hade behövt mig ett bra tag till."
Anders Sandén gjorde dock snart en lika oväntad som uppfriskande comeback i Åmål: Som lanthandlare i Fengersfors!
Årets rubrik, som inte sattes under 2020, är därmed klar: Sparkad kommundirektör tillbaka som lanthandlare.
Stora rubriker blev det också när expolitikern Thomas Olson (som först friats i tingsrätten) i hovrätten dömdes till villkorlig dom och dagsböter för arvodesbedrägeri, att betala ett skadestånd på drygt 195 360 kronor. Olson överklagade till Högsta domstolen – men förgäves.
Natten till den 16 oktober detonerade en bomb i centrala Åmål. Följande dag – långt efter att PD varit på plats och närgående fotograferat batteriet som var kraftkällan till spränganordningen – kom nationella bombskyddet och spärrade av centrala Åmål. I jakt på fler bomber.
Nu i december åtalades en 30-årig man från Åmål för allmänfarlig ödeläggelse. Men polis och åklagare tror att fler misstänkta är inblandade. Rättegången har inletts, men fortsätter i januari.
På kvällen den 28 oktober, började det brinna i en lagerlokal hos Åmålsföretaget Trallen på Fågelmyren. Branden blev kraftig och lokalen övertändes snabbt. Ingen människa kom till skada, men förödelsen blev totalt och material till stora värden gick upp i rök. En person greps och åtalades i december för mordbrand. Även här pågår rättegången.
En av de tråkiga nyheterna under året var beskedet om att sportkedjan Intersport lägger ner butiken i Åmål. Under hela året var beskedet att butiken blir kvar, trots att Christer Lundberg tackat för sig. Men när året var slut var ändå Intersports saga all i Åmål. Den slutgiltiga anledningen var att ingen franchisetagare ville eller hade möjlighet, att ta över.
I slutet av januari togs det första spadtaget för nya skolan. Fast egentligen gällde det ju bara den intilliggande gymnastiksalen. Själva det stora skolbygget dröjer. Trots att den gamla skolan jämnades med marken i slutet av februari.
Hela 2020 har gått åt till en process, där närboende har överklagat i tvåa omgångar, genom flera instanser. Men nu ska inga formella hinder återstå. Åkabs vd Magnus Dalsbo räknar med byggstart efter helgerna.
Glashusen på hjul
Fyra av de omtalade glashusen på ön Henriksholm i Ånimmen skulle tas bort, mot vite. Det beslutade länsstyrelsen i maj. Men Åmåls kommun gjorde en helomvändning och såg till att rädda kvar glashusen över sommaren – genom att de skulle få hjul.
En vidsträckt tolkning av lagen, kan man kanske kalla det. Rundade hörn, pratade andra om. Länsstyrelsen gav också bakläxa.
Alla på heltid
Från nyår ska alla som nyanställs inom vård och omsorg i Åmåls kommun, anställas på heltidstjänster. Rätten till heltid finns redan, men nu tas möjligheten att fritt välja anställningsgrad bort, både för helt nyanställda och för timanställda som konverteras till en tillsvidareanställning.
I juni slog nämnden fast riktlinjerna.
Byggboom i Åmål
Det byggs som bara den i Åmål. Närmast på tur står sex nya radhuslängor, 18 lägenheter. Brabo Bygg har byggt och kommer att fortsätta bygga på Västra Åsen, samtidigt som ett matvaruhus tog form på Östra Åsen. Även Adolfsberg ska byggas till. Ett av husen ska bli högre.