Hoppa till huvudinnehållet

Årskrönika 2020: Sparkad kommundirektör tillbaka som lanthandlare

Publicerad:
Åmåls sparkade kommundirektör Anders Sandén dök upp som lanthandlare i Fengersfors. En av årets roligaste nyheter i Åmål.
Åmåls sparkade kommundirektör Anders Sandén dök upp som lanthandlare i Fengersfors. En av årets roligaste nyheter i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Aldrig har ett år varit så enkelt att summera med ett enda ord: corona.

Corona, corona, corona, corona...

2020 har varit ett riktigt skitår. Samtidigt har det varit ett intensivt nyhetsår, även om många, många av de artiklar som skrivits för PD, har varit coronarelaterade.

Corona, eller som vi allt mer kommit att säga och skriva, covid-19, har överskuggat allt detta år, som nyss passerat. De flesta artiklar som skrivits för PD, åtminstone från mars och framåt, har det nya coronaviruset på ett eller annat sätt haft någon bäring på.

I september ställde Medpro Clinic i ordning en särskild barack för provtagning av misstänkta covid-19-patienter. Undersköterskan Maria Mellander ansvarade för testverksamheten.
I september ställde Medpro Clinic i ordning en särskild barack för provtagning av misstänkta covid-19-patienter. Undersköterskan Maria Mellander ansvarade för testverksamheten. Foto: Andreas Dagström

Som på många andra företag samlades vi på PD i mitten av mars i krismöten och lade upp planer för hur tidningsutgivningen i Åmål skulle säkerställas, även om hela redaktionen skulle slås ut av viruset. Det var dramatiska dagar och veckor och det kändes att detta var på allvar.

Samtidigt som delar av samhället gick på sparlåga så skruvades istället intensiteten upp på redaktionen. Åmålsbornas intresse av rapporter om virusutvecklingen i Dalsland och Åmål var stort, liksom suget efter att få alla uppdateringar av vilka konsekvenser det blivit i samhället.

En av PD-webbens mest lästa artiklar under året är intervjun med Åmåls första kända coronafall. Mikael Skantz hade smittats vid en skidresa till Italien, men blev aldrig riktigt sjuk.
En av PD-webbens mest lästa artiklar under året är intervjun med Åmåls första kända coronafall. Mikael Skantz hade smittats vid en skidresa till Italien, men blev aldrig riktigt sjuk. Foto: Ove Rydh

Det kunde vi utläsa av ett kraftigt ökat läsande av våra webbartiklar.

Men det hände annat också. Mycket annat.

Tre politiska affärer, en bomb och en storbrand, till exempel.

Och ett efterlängtat skolbygge, som till slut kan påbörjas. Efter ett år av överklaganden.

De första lokala texterna om coronaviruset kom i början av mars. I en av de första, med rubriken "Åmålsbor återvänder från coronaområde", stod att läsa: "Ännu så länge har nya influensan inte nått Åmål."

Statsepidemiolog Anders Tegnell blev i ett huj årets mest avbildade svensk. Konstnären Karl Hallberg på Not Quite döpte sin tvålskulptur till "All makt åt Tegnell". I slutet av året har han i en film setts tvätta sig med skulpturen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell blev i ett huj årets mest avbildade svensk. Konstnären Karl Hallberg på Not Quite döpte sin tvålskulptur till "All makt åt Tegnell". I slutet av året har han i en film setts tvätta sig med skulpturen. Foto: Elinor Thuresson

Första toppnyheten som berörde ämnet, den 5 mars, var den här: "Tomt på sprithyllan när Åmål bunkrar".

Handsprit och – av någon anledning – toapapper tog slut i affärerna.

Butiker, restauranger, men även exportberoende industrier drabbades hårt av coronarestriktionerna och i ett försök att mildra åtminstone en del av problemen för företagare, men också för kommunmedborgare, så gick Åmåls kommun i mars ut med ett eget åtgärdspaket, värt cirka fem miljoner kronor.

Maten på kommunens äldreboenden, liksom matlådor för hemmaboende pensionärer levererades till viss del av de lokala restaurangerna. Kommunen skulle också göra fler lokala inköp. Till exempel kontorsmaterial, datorkablar och andra prylar. Restauranger och kaféer uppmanades av kommunen att plocka fram utemöbler, sätta upp sina uteserveringar redan i mars.

Matkuponger till gymnasieeleverna gav många tillfällen till att käka pizza.

En del av coronapaketet var en påskgåva till alla kommunanställda, något som dock visade sig vara skattepliktigt. Då ville kommunen hävda att det snarare var en tidig julgåva. Men det ville Skatteverket inte gå med på.

Gratis ställplatser för husbilar vill inte teknik- och fritidsnämnden gå med på.

Studentutspringet på Karlbergsgymnasiet var rejält annorlunda i år. Två anhöriga fick ta emot i varsin rockring.
Studentutspringet på Karlbergsgymnasiet var rejält annorlunda i år. Två anhöriga fick ta emot i varsin rockring. Foto: Ina Sollander

Ny fart på smittan

Under sommaren avtog smittspridningen och den hårda nyhetsbevakningen bedarrade. Det gjordes till och med försök med konserter och andra arrangemang utomhus.

Men så kom vad som väl ändå kan sägas vara andra vågen och så återupptogs den täta rapporteringen igen. Folkhälsoministern Anders Tegnell blev en superkändis redan under våren och här i vår region har smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström blivit återkommande seriefigurer.

Under senhösten har den bekräftade smittspridningen tyvärr varit högre än någonsin, men det beror också på att betydligt fler svenskar testas nu, jämfört med i våras.

Mycket om Karlsson (S)

Inte många kan säga annat än att 2020 var ett riktigt skitår. Fråga Michael Karlsson (S).

I april skrev PD om kommunalrådets stora skulder hos Kronofogden. Förtroendefrågan ställdes på sin spets, men Karlsson fick tillräckligt med stöd och sitter kvar.

I september gällde det en av hans rekryteringar. Kommundirektör Anders Sandén blev huvudnumret under två avsnitt av "Uppdrag granskning". Hans agerande som S-märkt kommunalråd i Sigtuna för 18 år sedan ifrågasattes.

Det slutade med att politikerna i Åmål saknade förtroende för Sandén och han fick sparken. Sandén lämnade med orden: "Åmål hade behövt mig ett bra tag till."

Anders Sandén gjorde dock snart en lika oväntad som uppfriskande comeback i Åmål: Som lanthandlare i Fengersfors!

Årets rubrik, som inte sattes under 2020, är därmed klar: Sparkad kommundirektör tillbaka som lanthandlare.

Stora rubriker blev det också när expolitikern Thomas Olson (som först friats i tingsrätten) i hovrätten dömdes till villkorlig dom och dagsböter för arvodesbedrägeri, att betala ett skadestånd på drygt 195 360 kronor. Olson överklagade till Högsta domstolen – men förgäves.

Den 16 oktober spärrades centrala Åmål av och nationella bombskyddet scannade av hela centrum efter eventuellt fler sprängämnen.
Den 16 oktober spärrades centrala Åmål av och nationella bombskyddet scannade av hela centrum efter eventuellt fler sprängämnen. Foto: Ove Rydh

Natten till den 16 oktober detonerade en bomb i centrala Åmål. Följande dag – långt efter att PD varit på plats och närgående fotograferat batteriet som var kraftkällan till spränganordningen – kom nationella bombskyddet och spärrade av centrala Åmål. I jakt på fler bomber.

Nu i december åtalades en 30-årig man från Åmål för allmänfarlig ödeläggelse. Men polis och åklagare tror att fler misstänkta är inblandade. Rättegången har inletts, men fortsätter i januari.

På kvällen den 28 oktober, började det brinna i en lagerlokal hos Åmålsföretaget Trallen på Fågelmyren. Branden blev kraftig och lokalen övertändes snabbt. Ingen människa kom till skada, men förödelsen blev totalt och material till stora värden gick upp i rök. En person greps och åtalades i december för mordbrand. Även här pågår rättegången.

En av de tråkiga nyheterna under året var beskedet om att sportkedjan Intersport lägger ner butiken i Åmål. Under hela året var beskedet att butiken blir kvar, trots att Christer Lundberg tackat för sig. Men när året var slut var ändå Intersports saga all i Åmål. Den slutgiltiga anledningen var att ingen franchisetagare ville eller hade möjlighet, att ta över.

Gunnar Karlsson och Ylva Björklund från Frivilliga resursgruppen agerade under hösten ordningsvakter utanför apoteket, för att se till att trängsel undveks inne i butiken.
Gunnar Karlsson och Ylva Björklund från Frivilliga resursgruppen agerade under hösten ordningsvakter utanför apoteket, för att se till att trängsel undveks inne i butiken. Foto: Sanna Stark

I slutet av januari togs det första spadtaget för nya skolan. Fast egentligen gällde det ju bara den intilliggande gymnastiksalen. Själva det stora skolbygget dröjer. Trots att den gamla skolan jämnades med marken i slutet av februari.

Hela 2020 har gått åt till en process, där närboende har överklagat i tvåa omgångar, genom flera instanser. Men nu ska inga formella hinder återstå. Åkabs vd Magnus Dalsbo räknar med byggstart efter helgerna.

Glashusen på hjul

Fyra av de omtalade glashusen på ön Henriksholm i Ånimmen skulle tas bort, mot vite. Det beslutade länsstyrelsen i maj. Men Åmåls kommun gjorde en helomvändning och såg till att rädda kvar glashusen över sommaren – genom att de skulle få hjul.

En vidsträckt tolkning av lagen, kan man kanske kalla det. Rundade hörn, pratade andra om. Länsstyrelsen gav också bakläxa.

Alla på heltid

Från nyår ska alla som nyanställs inom vård och omsorg i Åmåls kommun, anställas på heltidstjänster. Rätten till heltid finns redan, men nu tas möjligheten att fritt välja anställningsgrad bort, både för helt nyanställda och för timanställda som konverteras till en tillsvidareanställning.

I juni slog nämnden fast riktlinjerna.

Byggboom i Åmål

Det byggs som bara den i Åmål. Närmast på tur står sex nya radhuslängor, 18 lägenheter. Brabo Bygg har byggt och kommer att fortsätta bygga på Västra Åsen, samtidigt som ett matvaruhus tog form på Östra Åsen. Även Adolfsberg ska byggas till. Ett av husen ska bli högre.

2020 har varit ett tufft jobb för många. Inte minst för Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S). Trots att hans skulder hos Kronofogden kom i dager, sitter han kvar på sin post.
2020 har varit ett tufft jobb för många. Inte minst för Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S). Trots att hans skulder hos Kronofogden kom i dager, sitter han kvar på sin post. Foto: Ove Rydh
På kvällen den 28 oktober brann det i en lagerbyggnad på industriområdet i Åmål. En person från Åmål har åtalats misstänkt för mordbrand.
På kvällen den 28 oktober brann det i en lagerbyggnad på industriområdet i Åmål. En person från Åmål har åtalats misstänkt för mordbrand. Foto: Ove Rydh
Patrik Linddahl, franchiseansvarig inom Intersport, försäkrade i februari att butiken i Åmål skulle räddas. Men så blev det inte.
Patrik Linddahl, franchiseansvarig inom Intersport, försäkrade i februari att butiken i Åmål skulle räddas. Men så blev det inte. Foto: Johan Lindahl
Första spadtaget på nya Rösparksskolans gymnastiksal togs i slutet av januari. När det gällde den stora skolbyggnaden blev det mest ett år av överklaganden. Men under 2021 kan bygget påbörjas på allvar.
Första spadtaget på nya Rösparksskolans gymnastiksal togs i slutet av januari. När det gällde den stora skolbyggnaden blev det mest ett år av överklaganden. Men under 2021 kan bygget påbörjas på allvar. Foto: Andreas Dagström
Det byggs för fullt på Västra Åsen och de första hyresgästerna som flyttade in i Brabo Väst AB:s hyresrätter den 1 maj var Anders Hög och Anita Larsson Hög.
Det byggs för fullt på Västra Åsen och de första hyresgästerna som flyttade in i Brabo Väst AB:s hyresrätter den 1 maj var Anders Hög och Anita Larsson Hög. Foto: Karin Olsson
Under våren inleddes också bygget av Willys nya matbutik på Östra Åsen i Åmål. Under maj månad var det pålning. Planen är att bygget ska vara klart före sommaren 2021.
Under våren inleddes också bygget av Willys nya matbutik på Östra Åsen i Åmål. Under maj månad var det pålning. Planen är att bygget ska vara klart före sommaren 2021. Foto: Karin Olsson
Peter Mohlin och Peter Nyström från Åmål slog igenom stort som författardebutanter under året, med sin deckare "Det sista livet ". Här samtalar de med Yukiko Duke under digitala Bokdagar i Dalsland på Stadshotellet i Åmål.
Peter Mohlin och Peter Nyström från Åmål slog igenom stort som författardebutanter under året, med sin deckare "Det sista livet ". Här samtalar de med Yukiko Duke under digitala Bokdagar i Dalsland på Stadshotellet i Åmål. Foto: Ina Sollander
Arkeologer från Lödöse museum inledde under sommaren sin andra utgrävning av den gamla kyrkan i Edsleskog, som visade sig vara något av en sensation. Det kan vara landets äldsta tegelbyggnad, rest någon gång i början av 1200-talet.
Arkeologer från Lödöse museum inledde under sommaren sin andra utgrävning av den gamla kyrkan i Edsleskog, som visade sig vara något av en sensation. Det kan vara landets äldsta tegelbyggnad, rest någon gång i början av 1200-talet. Foto: Ina Sollander
Bokdagar i Dalsland kunde ändå genomföras 2020, i mindre skala och helt digitalt, med sändningar från Åmål, Fengersfors och Mellerud.
Bokdagar i Dalsland kunde ändå genomföras 2020, i mindre skala och helt digitalt, med sändningar från Åmål, Fengersfors och Mellerud. Foto: Ina Sollander
Inspirerat av filmen "Catwalk" och på initiativ av Icahandlaren Susanne Enell, ordnades en modevisning inne på Ica Lejonet där tio mannekänger från daglig verksamhet stöd och funktion fick glänsa på catwalken. Här är det Julia Karlsson som är stjärnan.
Inspirerat av filmen "Catwalk" och på initiativ av Icahandlaren Susanne Enell, ordnades en modevisning inne på Ica Lejonet där tio mannekänger från daglig verksamhet stöd och funktion fick glänsa på catwalken. Här är det Julia Karlsson som är stjärnan. Foto: Karin Olsson
Under hösten spelade SVT in julens gudstjänster i Åmåls kyrka. Jesper Pålsson är en av de som predikade.
Under hösten spelade SVT in julens gudstjänster i Åmåls kyrka. Jesper Pålsson är en av de som predikade. Foto: Rasmus Isaksson
Tom Alandh besökte släktingar Åmål för smygpremiären av dokumentärfilmen Mörtfors-Tarzan – om sin egen far, som växte upp på Östby. Alandh kom till Åmål tillsammans med klipparen Heleen Rebell.
Tom Alandh besökte släktingar Åmål för smygpremiären av dokumentärfilmen Mörtfors-Tarzan – om sin egen far, som växte upp på Östby. Alandh kom till Åmål tillsammans med klipparen Heleen Rebell. Foto: Ove Rydh
Karlströms Skor startade 1888 och var Åmåls äldsta affär. Britt Torp Lindell har jobbat i familjeföretaget sen 1975. I år gick hon i pension och stängde sin butik. I januari ska Skinn-Metro överta lokalerna.
Karlströms Skor startade 1888 och var Åmåls äldsta affär. Britt Torp Lindell har jobbat i familjeföretaget sen 1975. I år gick hon i pension och stängde sin butik. I januari ska Skinn-Metro överta lokalerna. Foto: Karin Olsson
Live vid Vänern, en konsertform för musiktörstande Åmålsbor, blev en succé i augustivärmen. Bland annat återförenades Pal Ritz and The Piccolos.
Live vid Vänern, en konsertform för musiktörstande Åmålsbor, blev en succé i augustivärmen. Bland annat återförenades Pal Ritz and The Piccolos. Foto: Ove Rydh
Det mesta ställdes in under 2020 – även Åmåls Bluesfest. Men bluesföreningen arrangerade ändå  en digital minifestival som livesändes från Karlbergsteatern den 29 augusti. Lisa Lystam Family Band med gitarristen Mattias Gustafsson, trummisen Patrik Thelin, sångerskan Lisa Lystam och basisten Karl Ivert.
Det mesta ställdes in under 2020 – även Åmåls Bluesfest. Men bluesföreningen arrangerade ändå en digital minifestival som livesändes från Karlbergsteatern den 29 augusti. Lisa Lystam Family Band med gitarristen Mattias Gustafsson, trummisen Patrik Thelin, sångerskan Lisa Lystam och basisten Karl Ivert. Foto: Karin Olsson
Under året tog Åmåls kommun mot en ny ny näringslivs- och kommunikationschef. Tillika bandet Lårkakas sångare, Kristoffer Ljung. I bakgrunden Carl Höjdén vid trummorna.
Under året tog Åmåls kommun mot en ny ny näringslivs- och kommunikationschef. Tillika bandet Lårkakas sångare, Kristoffer Ljung. I bakgrunden Carl Höjdén vid trummorna. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls bluesfestÅmåls församlingAnders SandénBrabo väst ABDalslandFengersfors Fröskogs lanthandelGlashusHenriksholmIntersportKarl HallbergKristoffer LjungKrönikorLödöse museumMichael KarlssonRösparksskolanSamhälleThomas OlsonTom AlandhVästra Åsen, Åmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.