Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken i rusningstid.
Foto: Roland Svensson
Från den 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten resenärer att använda munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid. Det är resenärers eget ansvar att ha med och använda munskydd.

Västtrafik fortsätter uppmana resenärer att i första hand undvika att resa under rusningstid och hålla avstånd för att förhindra att trängsel uppstår.

Regeringens och Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd för resor med kollektivtrafiken börjar gälla den 7 januari. Rekommendationen innebär att alla vuxna och ungdomar som är födda 2004 eller tidigare bör använda munskydd mellan klockan 7-9 och klockan 16-18.

– Det fortsatt viktigaste är att resenärer undviker att göra onödiga resor och att man håller avstånd för att minska trängseln. För de som måste resa i rusningstid rekommenderas att använda munskydd under de angivna tiderna, säger Lars Backström, vd på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Resenärens ansvar

Det är resenärens eget ansvar att ha med och använda munskydd i rusningstid. Användningen av munskydd är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten och Västtrafik kan därför inte neka någon som inte har munskydd att resa.

För den som inte har möjlighet att själv införskaffa ett munskydd kommer man kunna hämta ett i någon av Västtrafiks 11 butiker i samband med sin resa.

Västtrafik meddelar att man, tillsammans med Västra Götalandsregionen, arbetar för att ha munskydd på plats så snart som möjligt.

Tillgången kan komma att variera och det är inte garanterat att det kommer finnas munskydd vid varje tillfälle.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.