Hoppa till huvudinnehållet

Eliasson lämnar som generaldirektör för MSB

Publicerad:
Dan Eliasson, (arkivbild).
Dan Eliasson, (arkivbild). Foto: Janerik Henriksson/TT

Dan Eliasson lämnar uppdraget som generaldirektör för MSB. Han begärde själv att förflyttas, vilket regeringen godkänner.

– Jag tror att han har fattat helt rätt beslut, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

"Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget", säger Dan Eliasson i en kommentar på MSB:s hemsida.

Eliasson bad själv om att få lämna jobbet som myndighetschef och generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Regeringen kommer att bevilja hans begäran i närtid, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

– Han själv kontaktade mig och vi hade ett samtal i dag där han redogjorde för att han såg svårigheter i att fullgöra sitt uppdrag som generaldirektör för MSB i det här läget, säger Damberg och fortsätter:

– Jag delar hans bedömning och därför kommer regeringen bevilja det här och utse en tillfällig generaldirektör.

"Helt rätt beslut"

Mikael Damberg säger att han skulle träffa Eliasson under torsdagen. De skulle då diskutera situationen och hur vägen framåt för myndigheten, med ett viktigt uppdrag i form av krishantering under pandemin, ser ut.

– Jag tror att han har fattat helt rätt beslut, att det inte hade varit möjligt att fullfölja sitt uppdrag. Så jag delar hans bedömning, säger Damberg.

Hade du krävt det beslutet av honom om han inte hade tagit det själv?

– Jag hade velat lyssna till honom och se vad han har att säga men nu har han tagit kontakt och sagt att han vill göra detta.

Eliasson har tidigare uppgett att han i möte med ministern skulle berätta om skälen till sin resa till Kanarieöarna över jul. Han har sagt att resan var nödvändig eftersom dottern bor där, men enligt Dagens Nyheter är hon inte permanent bosatt där utan folkbokförd i Stockholm.

– Han ansåg av sina privata familjeskäl att det var en nödvändig resa. Jag har inte all insyn i hans familjeangelägenheter, jag kan bara konstaterar att den här resan och den diskussion som uppstod kring den har lett till en helt ohållbar situation, säger Damberg.

Behålla lönen

Myndigheten har enligt ministern inte kunnat fokusera på sitt viktiga uppdrag på grund av julresan.

– Han har pratat om det med mig i dag och förklarat om hur han såg på sin familj och hur viktigt det var att tillbringa tid med dem, men det får han nog redogöra för egen del. Men min bedömning är att han missbedömde situationen och det leder nu till konsekvenser, säger Damberg.

Eliasson har en tidsbestämd anställning till slutet av 2022. Regeringen kan fatta beslut om att förflytta en myndighetschef till andra arbetsuppgifter, det som i nedsättande termer beskrivs som elefantkyrkogården där andra tidigare generaldirektörer hamnat. Eliasson får därmed en tjänst inom regeringskansliet, behåller sin titel och sin lön, men är inte längre myndighetschef.

Informerade inte

Dan Eliasson informerade varken inrikesministern eller regeringens krissamordnare om sin resa till Kanarieöarna, rapporterar Dagens Nyheter.

– Ingen i inrikesministerns stab hade fått information om resan på förhand, säger inrikesministerns pressekreterare Per Strängberg till DN.

Det är inte rutin att informera om semesterresor och enligt MSB berättade Eliasson ingenting om resan "eftersom han inte behöver göra det".

Sökte kontakt

Regeringens krissamordnare och inrikesministerns statssekreterare Elisabeth Backteman fick reda på utlandsvistelsen när Expressen avslöjade resan den 30 december.

– Så fort vi fick reda på att Dan Eliasson inte befann sig i Sverige så sökte statssekreterare Elisabeth Backteman kontakt med honom och de har sedan haft kontakt vid ett par tillfällen, säger Per Strängberg.

TT har sökt Dan Eliasson, som inte vill ställa upp på någon intervju.

Niklas Svahn/TT

Artikeltaggar

Dan EliassonKanarieöarnaMikael DambergMSBNyheterSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.