Hoppa till huvudinnehållet

Ny bilhall har fått bygglov vid E45

Publicerad:
Enligt den nya detaljplanen ska området närmast Toveks och väg 164 sparas som naturmark, men sedan blir det kvartersmark för företagsverksamhet mellan naturmarken och Västra Åsens bostäder.
Enligt den nya detaljplanen ska området närmast Toveks och väg 164 sparas som naturmark, men sedan blir det kvartersmark för företagsverksamhet mellan naturmarken och Västra Åsens bostäder. Foto: Rasmus Isaksson

Företagsetableringarna kring E45-rondellen i Åmål fortsätter.

Näst på tur är Elisebergs fastigheter AB som planerar bygga en ny stor bilhall vid vägen, på fastigheten Fölet 1.

Startsträckan blev längre än tänkt men nu ser det alltså ut som om Toveks lastbilscentral blir närmsta granne med ett annat väletablerat bolag där fokus ligger på transportmedel. Bakom Elisebergs fastigheter AB står nämligen makarna Jörgen och Lena Andrén, som äger Eije Pettersson Bil AB.

Bygglovsansökan lämnades in i mitten av november och gäller en bilhall på totalt 2 666 kvadratmeter. Fasaden är tänkt att kläs i grå plåt med röda detaljer kring huvudentrén mot sydväst och åt sydost. Ritningen är framtagen av den Bengtsforsbaserade firman Fridh & Hell's Bygg AB.

Invändigt kommer drygt hälften av hallen upptas av bilar som är till salu, både fabriksnya och begagnade – cirka 1 400 kvadratmeter totalt.

Andra halvan ska rymma verkstad (432 kvadratmeter), samt flera kontor, reservdelslager, tvätt- och recondutrymmen, personalutrymmen, med mera.

Så här ser ritningen ut för den bilhall som Elisebergs fastigheter AB vill bygga på Fölet 1 i Åmål.
Så här ser ritningen ut för den bilhall som Elisebergs fastigheter AB vill bygga på Fölet 1 i Åmål.

Datum för planerad byggstart var satt till nyårsdagen, den 1 januari, och den planerade byggtiden till tolv månader.

Bygg- och miljönämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att bevilja Elisebergs fastigheter AB villkorat bygglov. Nämnden vill att ansökan kompletteras med fullständig nybyggnadskarta och yttrande från räddningstjänsten.

Bygget får inte heller påbörjas förrän den nya detaljplanen vunnit laga kraft. Kommunfullmäktige beslutade om den nya detaljplanen för Fölet och Hanebol på novembermötet och överklagandetiden har ännu inte gått ut.

Insidan sedd ovanifrån. Drygt halva ytan ska användas till bilförsäljning och resten blir verkstad, personalutrymmen, lager, med mer.
Insidan sedd ovanifrån. Drygt halva ytan ska användas till bilförsäljning och resten blir verkstad, personalutrymmen, lager, med mer.

Eijes bil grundades 1985 och har sedan millennieskiftet byggt ut sin nuvarande hall i flera omgångar, senast 2005, när verkstaden blev 300 kvadratmeter större. Men utrymmet anses ändå vara för litet, varför blickarna rätt länge riktats mot området kring E45-rondellen. Tomten är i dag en obebyggd beteshage.

Första gången planen dryftades offentligt var hösten 2019, när kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) och dåvarande kommundirektör Anders Sandén höll presskonferens på Fölet 1. Kommunstyrelsen hade tidigare samma dag beslutat att planlägga cirka 40 000 kvadratmeter mark i området för industri- och näringslivsändamål. Eije Pettersson Bil AB nämndes då som närmast förestående etablering. Sedan dess har planerna modifierats, för att bland annat lämna plats för mer grönområde.

Det byggs allt mer längs E45 och kommunen har funderingar på att göra det möjligt att bygga även söder om rondellen.
Det byggs allt mer längs E45 och kommunen har funderingar på att göra det möjligt att bygga även söder om rondellen. Foto: Rasmus Isaksson

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygg- och miljönämndenBygglovEijes bilNäringslivVästra Åsen, Åmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.