Hoppa till huvudinnehållet

MSB får tillförordnad generaldirektör

Publicerad:
På torsdagen utsågs Camilla Asp till tillförordnad generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sedan Dan Eliasson lämnat. Arkivbild.
På torsdagen utsågs Camilla Asp till tillförordnad generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sedan Dan Eliasson lämnat. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen har i dag beslutat att utse Camilla Asp till överdirektör och vikarierande generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Camilla Asp är i dag avdelningschef på MSB.

Camilla Asp har gedigen erfarenhet från statsförvaltningen. Hon har tidigare arbetat inom Regeringskansliet, på Svenska kraftnät och Skolverket.

"Camilla Asp har erfarenheter som ger henne bred kunskap om krishantering. Detta är särskilt viktigt i hanteringen av den pågående pandemin", säger inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Camilla Asp tillträder sin tjänst med omedelbar verkan.

Den nya generaldirektören utses sedan Dan Eliasson begärt att få lämna sitt uppdrag efter en kritikstorm mot hans resa till Kanarieöarna under julhelgen.

Han fick inte sparken, utan begärde själv att förflyttas, vilket regeringen godkänner.

-Han själv kontaktade mig och vi hade ett samtal i dag där han redogjorde för att han såg svårigheter i att fullgöra sitt uppdrag som generaldirektör för MSB i det här läget, sade inrikesminister Mikael Damberg till TT.

Mikael Damberg sade också att han delar Dan Eliassons bedömning och därför kommer regeringen bevilja det här och utse en tillfällig generaldirektör.

För Dan Eliasson väntar nu en tjänst vid regeringskansliet, i sällskap med tidigare petade myndighetschefer, i det som i nedsättande termer beskrivs som elefantkyrkogården. Eliasson, som har en tidsbestämd anställning till slutet av 2022, får behålla sin titel och sin månadslön på drygt 160 000 kronor, men är inte längre myndighetschef.

Artikeltaggar

Dan EliassonMSBNyheterSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.