Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Löpens tid är förbi

Publicerad:
Ove Rydh är chefredaktör på Provinstidningen Dalsland.
Ove Rydh är chefredaktör på Provinstidningen Dalsland.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som säkert en hel del noterat så finns inte längre några löpsedlar för Provinstidningen ute på stan. Inte för någon annan tidning i NWT-koncernen, heller.

Anledningen är så klart ekonomisk. Det kostar helt enkelt för mycket att distribuera löpsedeln ut till försäljningsställen, mot vad det ger tillbaka i form av sålda lösnummer.

Den ekonomiska grundbulten för lokaltidningar som PD har alltid varit våra prenumeranter och så är det fortfarande. Och en allt högre andel utgörs numera av digitala läsare,

Under många år gjorde PD inga löpsedlar alls, men löpen fick en renässans under 1990-talet hos oss. Löpsedeln på stan är en klassiker, som därmed är borta. Nu är det istället våra pushar som går ut via appen, som ska locka till läsning.

I dagens täta nyhetsflöde har löpsedeln lite grand spelat ut sin roll. Tidigare var löpet verkligen breaking news, så är det inte nu. I lite högre grad för lokaltidningen, men inte alls för kvällstidningen. Klassiska löp som ”Kennedy mördad” och ”Fred i Europa” skulle inte fungera idag.

Andra klassiker är de geniala ”Svart hjärta lika rött som vitt” om den första hjärttransplantationen i Sydafrika och ”Vakna Ingo – du vann”.

För oss löpsedelmakare är det extra tacksamt när titlar, exempelvis på välbekanta filmer, sammanfaller med lokala företeelser eller namn:

”Surgubben Ove räddade Saga-bion”.

Denna vecka är det svårt att undvika att nämna Trump och hans inblandning i stormningen av Kapitolium. Att följa direktsändningarna från Washington i onsdags var som att se en dålig amerikansk film.

Det mest skrämmande var kanske inte stormningen i sig, utan att så många till synes vanliga människor deltog i de våldsamma protesterna. Ett äldre par som med möda flyttade på sig bara minuter före utegångsförbudet men sedan lugnt stannade kvar vid polisens mänskliga kedja. Varpå den gamla damen tog upp sin mobil och fotograferade maken. Eller den höggravida kvinna, som nästan sist av alla fick ledas ned för trapporna av fullt utrustad kravallpolis.

Vilken skada kan en litet minoritet uppviglare på sociala medier göra, sägs ofta i debatten. Jo, detta kan de göra.

De särskilt talangfulla ordkonstnärerna och assocationsmästarna fick naturligtvis ta hand om löpsedlarna, liksom säkerligen tidingens etta och rubriker. Som de ofta tog sig an med en nypa humor. Eller vad sägs om den här klassikern till notisrubrik från Dagbladet i Sundsvall:

”Mammut hittad död”.

Artikeltaggar

ÅmålDonald TrumpJournalistikKrönikorProvinstidningen Dalsland