Hoppa till huvudinnehållet

200 vaccindoser på plats i Åmål – åtta extra sköterskor i tjänst

Publicerad:
Åmål har fått en leverans med 200 doser av covid-19-vaccin. Det räcker till alla som vill som bor på särskilt boende eller på två av LSS-boendena.
Åmål har fått en leverans med 200 doser av covid-19-vaccin. Det räcker till alla som vill som bor på särskilt boende eller på två av LSS-boendena. Foto: Mikael Fritzon/TT

Det första covid-19-vaccinet har anlänt till Åmål och på onsdag börjar det delas ut på kommunens särskilda boenden. Först ut är Illern.

Innan veckan har gått ska alla som bor på särskilda boenden och två LSS-boenden i Åmål ha erbjudits sin första dos. Kommunen har tagit in åtta extra sköterskor för arbetet.

Åmåls kommun har i första omgången fått 200 doser av covid-19-vaccinet. Under måndagen anlände vaccinet till Åmål. Det kommer att räcka till alla som bor på kommunens särskilda boenden samt två av LSS-boendena, där majoriteten av invånarna är över 70 år.

– Alla som vill förstås, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Anna-Karin Lindblom.

Förberedelserna är intensiva och scheman har lagts så att det ska bli ett intensivt vaccinerande under onsdag, torsdag och fredag. Åtta extra sjuksköterskor har tagits in och meningen är att allt ska vara klart så att deras arbete ska kunna flyta på.

Kommunens säkerhetssamordnare Daniel Andersson är glad över att Åmål fick så många doser på en gång, så att arbetet kan koncentreras. 200 doser är mer än vad som först sades.

Innan veckan är slut ska Åmål vara klart med första delen av vaccineringen på de särskilda boendena och på de två LSS-boendena. Sedan är förhoppningen att vaccineringen inom hemsjukvården ska kunna börja nästa vecka.

Cirka tre veckor efter första vaccinsprutan ska en andra dos ges.

– Det innebär att inom fem–sex veckor har vi skyddat våra mest sårbara. Det känns skönt, säger Anna-Karin Lindblom.

Under vecka 3 ska även vaccineringen av vårdpersonalen i den kommunala omsorgen börja. Här får kommunerna hjälp av Västra Götalandsregionen, som upphandlat tjänsten från en extern aktör. Det kommer att skickas ut särskilda vaccinteam för den kommunala vårdpersonalen.

Vaccineringsstarten är en symbol för att det kan finnas ett slut på covid-oron. Det finns i nuläget inga bekräftade fall på de särskilda boendena i Åmål, men fyra i hemtjänsten.

– Det är skönt att få igång vaccinationerna nu och förhoppningsvis kan vi inom en inte alltför lång tid gå över till att vaccinera fas tre och fyra, säger Daniel Andersson.

Åmåls kommun och Medpro Clinic ska börja titta på hur ishallen ska möbleras som vaccinationscentral, som förberedelse för när större grupper av människor ska erbjudas vaccin.

Frågorna från allmänheten är många. Men alla frågor har ännu inte svar.

– Det är klart att individer är oroliga. Men vi säger hela tiden att vi följer de riktlinjer som kommer från regionen, säger Daniel Andersson.

Han säger att kommunen ser en positiv utveckling där covid-19-fallen minskar bland de kommunanställda. Ungefär lika många personaltester gjordes som tidigare, men andelen personer som faktiskt hade covid-19 var betydligt lägre förra veckan än veckorna dessförinnan. Förhoppningsvis kan det vara en avspegling av smittoläget i samhället i stort.

Nu har kommunen också kommit igång med snabbtester, tillsammans med Medpro Clinic, vilket gör att personal kan återgå i tjänst tidigare än innan.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunAnna-Karin LindblomDaniel AnderssonVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.