Hoppa till huvudinnehållet

Fängelse för mordbrand på Fågelmyren

Publicerad:
Den 28 oktober brand lagerbyggnaden på Fågelmyren upp. Nu har en 31-årig man dömts till fängelse för mordbrand.
Den 28 oktober brand lagerbyggnaden på Fågelmyren upp. Nu har en 31-årig man dömts till fängelse för mordbrand. Foto: Ove Rydh

En 31-åring från Åmål döms mot sitt nekande till två års fängelse för mordbrand hos företaget Trallen på Fågelmyrsområdet i oktober.

Enligt domen ska motivet ha varit hämnd, efter en påstådd orätt. 31-åringen anser att hans förre arbetsgivare var skyldig honom pengar.

Av domen framgår att 31-åringen medicinerade mot psykiska besvär. Han har tidigare jobbat på Trallen AB, men sades upp på grund av arbetsbrist. I samband med detta fick han ut för lite i semesterersättning, en skuld som reglerades av arbetsgivaren.

Men 31-åringen ansåg att han ändå inte fått rätt ersättning och ville ha mer.

Sedan dess ska han vid upprepade tillfällen lämnat, vad som uppfattats som, hotfulla meddelanden till ägarna eller deras släktingar. Själv nekar 31-åringen till detta.

På kvällen den 28 oktober brann det i den norra änden av Trallens lagerlokal. Det pågick inget arbete i lokalen och byggnaden hade ingen el indragen. En truck fanns visserligen i lokalen, men den kan inte ha orsakat branden. Det fanns heller ingen åverkan på lokalerna, som tydde på inbrott.

Däremot fanns på ett ställe ett hål i väggen, som satts igen inifrån med staplade träpallar. Tingsrätten anser att en rimlig förklaring är att branden startade vid det hålet och att branden alltså kan ha anlagts av någon som inte hade tillträde till lokalen, trots att branden startade inne i lokalen.

Byggnaden totalförstördes och värdet på det förstörda beräknas till minst två miljoner kronor.
Byggnaden totalförstördes och värdet på det förstörda beräknas till minst två miljoner kronor. Foto: Andreas Dagström

En person befann sig i huvudbyggnaden, som också innefattar en taxirörelse, och det var han som slog larm om branden. Samme man vittnar om att han, efter branden, sett 31-åringen gå till fots från Trallen, förbi Eurocash i riktning mot centrum. Även en anställd på Eurocash, som var ute för att låsa om blommorna, iakttog en man vars klädsel stämmer in på mannen.

Även en av Trallens ägare, på väg till brandplatsen på cykel, fick syn på den nu dömde 31-åringen när han passerade.

Masttömningar som gjorts och som visar var mannen rört sig, passar in i det här mönstret i tid och rum. Hans telefon innehöll en hälsoapp som registrerat 31-åringens förflyttningar under den aktuella kvällen.

Tingsrätten anser det ställt utom rimligt tvivel att 31-åringen har anlagt branden och dömer honom till fängelse i två år, vilket ligger längst ned i straffskalan för mordbrand av normalgraden. Tingsrätten anser inte att det funnits omedelbar fara för att någon person skulle komma till skada eller dö. Värdet på det förstörda tas dock med i bedömningen och det beräknas till två miljoner kronor – lågt räknat.

31-åringen döms också att betala skadestånd till Trallen AB med 42 546 kronor och dessutom 800 kronor till brottsofferfonden.

Han är därtill skyldig att ersätta den skada som branden har orsakat, men där har försäkringsbolagen valt att inte föra talan i brottmålet, men lär återkomma med anspråk.

31-åringen döms också för ringa narkotikabrott, ett brott han erkänner.

PD har sökt mannens försvarsadvokat, utan framgång.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusFågelmyren

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.