Hoppa till huvudinnehållet

Jacob firar 22 med hemmamiddag i Sälen

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Jacob Anderberg, här tillsammans med Jakob Hedborg, gick fotbollslinjen på Karlbergsgymnasiet. Strax efter studenten tvingades han ge upp satsningen, på grund av skador.
Jacob Anderberg, här tillsammans med Jakob Hedborg, gick fotbollslinjen på Karlbergsgymnasiet. Strax efter studenten tvingades han ge upp satsningen, på grund av skador. Foto: Lena Karlsson

När han var tio år lagade Jacob Anderberg mat i tv. Nu jobbar han som skidinstruktör i Sälen – och fyller 22 år.

– I dessa tider blir det inte så mycket firande, säger han.

För tolv år sedan gick ett program på Barnkanalen i SVT som hette "Överraskningen". Kändiskocken Niklas Ekstedt hjälpte barn runt om i landet att överraska någon med en middag.

Jacob Anderberg från Åmål var en av dem. Han bjöd sitt fotbollslag, IF Vikens P99, på renklämma.

– Ett härligt minne. Skitroligt. Men det var ett tag sedan, säger han.

Jacob Anderberg har alltid varit idrottsintresserad och var lovande som fotbollsspelare, men i slutet av tonåren började skador komma och den karriären fick läggas på hyllan.

– Jag spelade i juniorlaget i Viken och gick på fotbollsgymnasiet på Karlberg. Men så fick jag en inflammation i knät, en skada som inte ville ge med sig. Senare fick jag mer skador, bland annat i hälsenan. Då fick jag göra ett uppehåll och det har inte blivit mycket fotboll sedan dess.

Det låter som om du inte har givit upp helt om fotbollen?

– Kanske kan det bli spel i korplag, med några kompisar från Stockholm. Men inte mer än så, säger Jacob Anderberg.

Jacob Anderberg från Åmål jobbar som skidinstruktör och skateboardinstruktör i Sälen. På onsdagen fyller han 22 år.
Jacob Anderberg från Åmål jobbar som skidinstruktör och skateboardinstruktör i Sälen. På onsdagen fyller han 22 år. Foto: Privat

Skidåkning, och framförallt snowboard, är ett annat stort intresse. Som numera vintertid har blivit hans levebröd. För tredje säsongen i rad jobbar han som skidinstruktör och snowboardinstruktör på Hundfjället i Sälen.

– Helt fantastiskt. Lätt att fastna. Jag får åka snowboard och skidor hela dagarna och har fått kompisar från hela landet, säger Jacob Anderberg om sitt jobb.

Andra årstider har han haft diverse andra jobb. Bland annat som timvikarie på Kristinebergskolan, som tenniscoach på idrottsläger på Värmdö och som aktivitetsledare i "Fångarna på Kastellet" i Vaxholm.

Jacob Anderberg är fortfarande skriven hemma hos sina föräldrar, på Diskusgatan i Åmål.

När jag träffade dig för drygt elva år sedan så spelade du trummor, med ett trumset i favoritlaget Elfsborgs färger, hur går det med den karriären nu?

– Det var länge sedan jag spelade trummor. Jag fick inte riktigt tid till det. Jag sålde dem några år senare.

Och Elfsborg?

– Nja, jag följer inte allsvenskan så noga nu för tiden. Mer Barcelona, i så fall.

Jacob Anderberg fyller 22 år på onsdagen. Det blir inte så mycket firande. På dagarna är det jobb som gäller.

– Det blir någon middag hemma, typ. Mer än så blir det inte.

Artikeltaggar

FamiljSVT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.