Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Pandemin kom förr i stället för senare

Publicerad:
Lennart Widing är regelbunden krönikör i Provinstidningen Dalsland.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En kollega i en annan del av landet har sedan flera år varit med i en grupp som diskuterar klimatet och annat närbesläktat som hör samman med natur, med nutida och kommande livsvillkor för djur och människor.

Gruppen består av naturvetare, etiker, teologer och andra. En deltagande biofysikprofessor skall sedan flera år ha sagt att svåra pandemier skulle komma förr eller senare. Nu blev det förr. Resten vet vi plågsamt väl sedan ett mikroskopiskt virus tagit sig från en fladdermus till en kines på djurmarknaden i Wuhan.

Att coronan är en följd det senaste halvseklets globala förstörelse av biologiskt liv, talar vi enligt kollegan alltför litet om. Förstörelsen är förstås värre på andra kontinenter än här hemma. Allt fler forskare pekar, som exempel, på att det dödliga viruset är konsekvensen av människans våldsamma skövling av världens vildmarker och skogar, på djurhållning och mathållning och sättet på sina håll att bruka jorden. Så kampen mot viruset skall ha att göra med räddningen av ekosystemen. I detta finns också målet att begränsa värmetillväxten till högst 1,5 grader inom överskådlig tid.

Covid-19 har, som sagt, högst sannolikt uppkommit på djurmarknad i Kina. Svininfluensan 2009 kom antagligen från grisfarmar i Mexiko. Fågelinfluensa sprids genom att höns, kalkoner och andra fåglar som föds upp av människor smittas av vilda fåglar och sedan för viruset vidare till människor. Ju trängre djuren hålls, desto större fara för smittspridning. Processat kött och storskalig köttproduktion för med sig risker.

Sill, gröt och potatis var för många för bara ett par generationer sedan basfödan. Kött var inte standardmat, utan festmat. Söndagssteken var vanlig i hemmen då 40- och 50-talister var unga. Att skolor infört vegetariska måndagar skvallrar om att kött dagligen blivit näst intill självklart. Vilket har att göra med att folk har det bättre ställt. Det är bra. Men det finns alltså nackdelar. För Sveriges del handlar det bland annat om möjligheten till billigt importkött inom EU. Att konsumtionen av importkött minskat är dock värt en applåd.

Vegetarian behöver man inte bli. Men att vara avvaktande till den industriella massproduktionen av kött – så kan man visst förhålla sig. Och gynna närproducerat från gårdar där djuren haft det bra. Här på trakten finns ju alternativ. Som Larssons Gårdsbutik i Ånimskog, som öppnar igen när vårsolen kommer. Men man kan förstås spana i de stora affärernas hyllor också.

Lennart Widing,

Hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldCoronavirusetKlimatKrönikorLantbrukLarssons GårdsbutikMiljöPandemiWuhan