Hoppa till huvudinnehållet

Mohlin och Nyström släpper nytt i april

Publicerad:
Peter Nyström och Peter Mohlin har fått en kanonstart för sin deckardebut och är nu aktuella med en ny bok.
Peter Nyström och Peter Mohlin har fått en kanonstart för sin deckardebut och är nu aktuella med en ny bok. Foto: Lena Richardson

Peter Mohlin och Peter Nyström från Åmål gjorde förra året braksuccé när de debuterade som deckarförfattare med boken "Det Sista Livet". Nu är de aktuella med uppföljaren "Den Andra Systern".

I den första boken fick läsarna följa John Adderley, en FBI-agent som flyttat till Karlstad med en ny identitet. Samma huvudperson finns med i uppföljaren.

– Han har infiltrerat i drognätverk tidigare och blir nu avslöjad. Torpeder skickas till Karlstad, samtidigt som han är involverad i ett fall i sitt vanliga jobb på länskriminalen, säger Peter Mohlin.

Fallet han utreder handlar om en ung kvinna som har mördats.

– Det är inte direkt det han behöver. Han vill från början bli kvitt det, men han inser att han kanske kan använda det för att bli av med torpederna, säger Peter Nyström.

Boken delar sig i två historier. Dels den om John Adderley, men också om den mördade kvinnans syster, Alicia Bjelke.

– Hon är bokens andra huvudperson. När hon förlorar sin syster sätter det igång tankar. Hon har ett komplicerat förhållande till systern och är beroende av henne. Hela hennes värld ställs på ända och hon försöker förstå vad det handlar om och hitta motiv. Historierna går parallellt till en början men löper sedan samman och slutar i en härlig final, säger Nyström.

"Den Andra Systern" börjar bara någon dag efter att "Det Sista Livet" slutar och Peter Nyström säger att läsarna kommer att känna igen språket och att de vill ha en tajt historia med mycket vändningar och ett högt tempo.

– Sen är Alicia Bjelke vår bästa karaktär hittills. Väldigt spännande och intressant. Vi hoppas att läsarna kommer att tycka om henne lika mycket om vi gör, fyller Peter Mohlin i.

"Stor spridning"

Mohlin och Nyström fick pris för Årets Deckardebut i Sverige 2020 och vann även priset i Nederländerna. Något som författarna naturligtvis är tacksamma över, även om det sätter en extra press.

– Uppföljaren ska ju helst vara lika bra, eller till och med bättre. Men den pressen har vi kommit över, säger Peter Nyström.

Utmärkelserna har också hjälpt författarna att göra sig ett namn.

– De har varit till stor nytta. Det har blivit en stor spridning och boken har sålts i nästan 100 000 exemplar. Det är vi jättetacksamma för, en bättre start går inte att få. Nu ska vi bara leva upp till det, säger Peter Mohlin.

"Det Sista Livet" har, förutom att ha sålts i nära 100 000 exemplar, dessutom översatts till 16 språk.

"Den Andra Systern" släpps den 1 april 2021.

Artikeltaggar

ÅmålLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.