Hoppa till huvudinnehållet

Friluftsfrämjandet: Åk inte på en snötäckt is

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Friluftsfrämjandet i Åmål och Säffle arrangerade 2018 en tur till Limmen mellan Svanskog och Edsleskog. Det blev många mål i bil i jakt på is, den vintern.
Friluftsfrämjandet i Åmål och Säffle arrangerade 2018 en tur till Limmen mellan Svanskog och Edsleskog. Det blev många mål i bil i jakt på is, den vintern. Foto: Ove Rydh

Kallare temperaturer medför att sjöar fryser till is, något som bäddar för en härlig skridskotur. Eller? Turen kan väldigt lätt sluta i ett iskallt, livsfarligt bad.

Isarna börjar lägga sig på sjöar runt om i hela Sverige och det är många som längtar efter att få åka skridskor. Men isarna kan fortfarande vara väldigt osäkra.

– Många småsjöar är isbelagda men de flesta är täckta med snö. Det är bara några få som inte är det. Jag som ledare åker inte på en is med snö på. Du ser inte isytan och kan inte bedöma den. Varmt vatten under kan fräta så att isen blir tunn. Isarna är väldigt farliga just nu, säger Leif Nilsson, ledare i Friluftsfrämjandet i Åmål och Säffle.

Det är inte heller den enda anledningen till att isarna kan vara farliga.

– Vi har ett ovanligt stort vattenflöde just nu, de varnar på radion för flera älvar och åar i hela Sverige. Det innebär att vi får en stor mängd varmt vatten som cirkulerar, vilket gör att istjockleken varierar, säger Nilsson.

Det bästa sättet att avgöra om en is är i dugligt skick är, enligt Leif Nilsson, att skaffa sig kunskap.

– Gå en utbildning och lär dig, för det finns olika typer av isar och alla har olika egenskaper. Du kan inte säga att det är ofarligt bara på grund av tjockleken. Sen finns det vissa tumregler som att du aldrig ska åka på en is som är mindre än sex centimeter tjock.

Vissa ställen ska du undvika oavsett tjocklek på resten av isen.

– Om du ger dig ut ska du undvika is under broar och träd. Där är det stor risk för strömmande vatten och då blir det tunnare is.

Du bör dessutom ha rätt utrustning med dig.

– Friluftsfrämjandet säger att för att få åka med oss ska du ha med dig en ryggsäck packad med ombyte, isdubbar och en ispik. En livlina kan vara bra med men det är inte det första kravet, säger Leif Nilsson.

Det absolut viktigaste är dock att inte åka ensam.

– Skulle du ramla i är det alltid bra att ha någon med sig. Inte bara för att dra upp dig utan även som assistans vid ombyte. Någon som kan packa upp torra kläder till exempel, säger Nilsson.

“Flera smågrupper“

Friluftsfrämjandet har inte haft möjlighet att kunna bedriva någon större verksamhet sedan pandemilagen infördes.

– Om vi har en ledarledd tur är vi två ledare och då finns bara sex platser kvar. Större verksamhet går inte, så vi kan tyvärr inte ha någon "prova på-dag". Vi vet inte hur det ser ut i framtiden heller. Det är synd, för vi hade en väldigt bra verksamhet i höstas med mycket vandringar, säger Leif Nilsson.

Friluftsfrämjandet planerar dock för att gå på is snart om det finns förutsättningar.

– Just nu är det snö på sjöarna men om det kommer regn som sedan fryser blir isen vit och kallas för stöp-is. Blir det sådana förhållanden nästa vecka kanske vi kommer igång, vi är nio ledare så vi kan ha flera smågrupper. Det är en plan vi har, säger Leif Nilsson.

Artikeltaggar

FriluftsfrämjandetFritid och livsstilÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.