Hoppa till huvudinnehållet

De är favoriter på Guldbaggegalan

Publicerad:
'Spring Uje spring' om, av och med musikern Uje Brandelius är en av favoriterna till årets Guldbaggegala. Pressbild.
"Spring Uje spring" om, av och med musikern Uje Brandelius är en av favoriterna till årets Guldbaggegala. Pressbild. Foto: Johan Paulin

Den hyllade och svängiga feelgood-filmen "Spring Uje spring" har gått för "utsålda" hus – vilket i pandemitider betyder 8 personer i salongen och hittills 9 677 besök.

Inför Guldbaggegalan är filmen en solklar favorit.

Vad är väl en gala i pandemitider? Inget röda mattan-mingel, ingen finklädd publik och någon efterfest där hela branschen samlas och firar eller sörjer uteblivna statyetter är det förstås inte tal om. Guldbaggevinnarna kan i år inte ens skåla i champagne efter tacktalen, då det råder alkoholförbud efter klockan 20, även i Annexet där SVT i år sänder galan.

– Vi får ha jättelyxigt vatten att skåla i, säger Anders G Carlsson, projektledare på SVT och fortsätter:

– Det är som det är i år och det tror jag att tv-publiken har stor förståelse för. Men vi kommer att ha prisutdelare och glada vinnare som får hålla sina tacktal rakt in i tv-kameran i stället för till en stor livepublik. Jag tror att det kan bli en stark upplevelse. På Idrottsgalan blev det många fina ögonblick för att det var ett sådant fokus.

Två programledare

Skådespelaren och artisten Alba August är en av prisutdelarna och ska dessutom uppträda med sin nya singel "Lights". Även Claes Eriksson dyker upp som prisutdelare. David Sundin och Amie Bramme Sey är årets programledare och deras kemi blir en bärande del av showen.

– Det är första gången vi har två programledare och de har ett fint flow. I övrigt är det trots allt 19 Guldbaggar som ska delas ut. Alla filmerna som har producerats utan vetskap om att 2020 skulle bli ett sånt skitår, de måste också få premieras. Någon har ju gjort bästa film även i år, säger Anders G Carlsson.

Flest nomineringar har Amanda Kernells vårdnadstvistdrama "Charter", som också är Sveriges Oscarsbidrag. Sammanlagt har den fått sju nomineringar, bland annat i kategorierna bästa film och bästa regi.

På årets gala ska 19 stycken Guldbaggar delas ut. Priset är skapat av konstnären Karl Axel Pehrson. Arkivbild.
På årets gala ska 19 stycken Guldbaggar delas ut. Priset är skapat av konstnären Karl Axel Pehrson. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Klena publiksiffror

Henrik Schyfferts "Spring Uje spring", om musikern och radioprofilen Uje Brandelius, har sex nomineringar, exempelvis bästa film, bästa manus, bästa regi och bästa manliga huvudroll. Filmen har gått för "utsålda" hus sedan premiären den 18 december. Med många stängda biografer och maximalt åtta personer i salongen betyder det en publiksiffra på nästan 10 000 i skrivande stund. Filmen tilldelades tidigare i vinter Svenska filmkritikerförbundets filmpris Greta.

Henrik Schyffert har dock tonat ner sina Guldbagge-förväntningar i en tidigare intervju med TT:

– Jag är så luttrad efter att ha blivit överkörd i sådana här sammanhang förr, sa Henrik Schyffert när nomineringarna offentliggjordes.

Guldbaggegalan direktsänds i SVT den 25 januari.

Fakta: Så tippar experterna

Fakta: Så tippar experterna

1. Vem blir galans största vinnare?

2. Vem kommer att bli bortglömd av juryn?

3. Vem är din personliga favorit bland nomineringarna?

4. Vad säger nomineringarna om 2020 som filmår?

Maria Brander, filmkritiker, Expressen:

1. "Kan tänka mig att det blir rätt jämnt mellan 'Charter' och 'Spring Uje, spring'. Kanske kan, den numera hatade, 'Jönssonligan' skrälla lite genom att ta hem flera tekniska kategorier?"

2. "Jag tycker att 'Min pappa Marianne', som är en väldigt fin film, blev lite bortglömd redan på nomineringsstadiet. Möjligt att 'Orca' på själva galan faller mellan de två stolarna 'Charter' och 'Uje'."

3. "Förtjust i flera. Men i valet mellan 'Charter' och 'Uje' föredrar jag helt klart den senares svängiga feelgood före den förras såriga skilsmässotragedi. Behöver inte mer elände just nu."

4. "Att det ändå var lite mirakulöst bra? Pandemin till trots så finns det ändå ett gäng värdiga filmer. Dock saknas väl, bortsett från 'Jönssonligan', de där lite större påkostade projekten som ibland sveper ihop tiotalet nomineringar. Sen är väl 'Orca' den enda filmen som verkligen är född ur den nya karantänverkligheten."

Fredrik Sahlin, filmkritiker SVT:

1. "Om man räknar de tyngre priserna borde det bli 'Spring Uje spring', men 'Charter' kommer nog att flåsa Uje i nacken."

2. "Rätt många, men sannolikt kommer 'Psykos i Stockholm' och 'Ghabe' att gå hem utan baggar."

3. "'Spring Uje spring' är utan tvekan årets bästa film. En socialrealistisk feelgood med musikalinslag. Kan inte bli bättre."

4. "Om filmåret 2020 vore en film skulle den få en trea i betyg. Några bra dokumentärer, som 'Greta' och 'Scheme birds', och den stunsiga coronafilmen 'Orca', höll humöret uppe men annars var det rätt lamt. Sen kom 'Spring Uje spring' in i matchen och baxade upp det sammanlagda omdömet för 2020 till en svag fyra."

Helena Lindblad, filmredaktör och kritiker, Dagens Nyheter:

1. "Jag sätter en hundring på att Henrik Schyffert och Uje Brandelius kommer att få släpa hem ett antal baggar. Nomineringarna är många och 'Spring Uje spring' har en genuin värme, vardaglig enkelhet och tonträff som känns svårslagen."

2. "Amanda Kernell. Däremot måste den lysande Ane Dahl Torp få en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i 'Charter'. Allt annat är tjänstefel."

3. "Josephine Bornebuschs 'Orca' säger det mesta om pandemiåret; om det påfrestande skärmlivet, isoleringen, längtan efter närhet. Så smart komponerad, både tung och lätt på samma gång. Och så Rolf Lassgårds präst i klänning i 'Min pappa Marianne'. Underbar."

4. "Att det har varit ett tämligen tunt år för spelfilmen med få riktigt spännande skådespelarprestationer, medan svensk dokumentärfilm står stadig, att både 'Greta' och 'Scheme birds' är nominerade för bästa film talar sitt tydliga språk."

Fakta

De nominerade i urval

Bästa film:

"Charter" i regi av Amanda Kernell

"Greta" i regi av Nathan Grossman

"Orca" i regi av Josephine Bornebusch

"Scheme birds" i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin

"Spring Uje spring" i regi av Henrik Schyffert

Bästa regi

Maria Bäck, för "Psykos i Stockholm"

Nathan Grossman, för "Greta"

Amanda Kernell för "Charter"

Henrik Schyffert för "Spring Uje spring"

Bästa kvinnliga huvudroll

Ane Dahl Torp, för rollen som Alice i "Charter"

Irma von Platen, för rollen i "Inland"

Josefin Neldén, för rollen som mamman i "Psykos i Stockholm"

Josefine Stofkoper, för rollen som dottern i "Psykos i Stockholm"

Bästa manliga huvudroll

Uje Brandelius, för rollen som Uje i "Spring Uje spring"

Adel Darwish, för rollen som Monir i "Ghabe"

Rolf Lassgård, för rollen som Marianne i "Min pappa Marianne"

Johan Rheborg, för rollen som Claes i "Orca"

Bästa manus

Josephine Bornebusch och Gunnar AK Järvstad för "Orca"

Uje Brandelius för "Spring Uje spring"

Maria Bäck för "Psykos i Stockholm"

Amanda Kernell för "Charter"

Bästa dokumentär:

"Greta" i regi av Nathan Grossman

"Idomeni" i regi av David Aronowitsch

"Scheme birds" i regi av Ellen Fiske och Ellinor Hallin

Bästa manliga biroll

Ahmad Fadel för rollen som Farid i "Ghabe"

Sverrir Gudnason för rollen som Mattias i "Charter"

Erik Johansson för rollen som John i "Orca"

Ville Virtanen för rollen som Johannus i "Den längsta dagen"

Bästa kvinnliga biroll

Lena Endre för rollen som Eva i "Min pappa Marianne"

Marie Göranzon för rollen som Margit Vanheden i "Se upp för Jönssonligan"

Eva Melander för rollen som Lena i "Inland"

Marianne Mörck för rollen som Lena-Sleva i "Nelly Rapp – monsteragent"

Miranda Sigander/TT

Artikeltaggar

FilmHenrik SchyffertSVT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.