Hoppa till huvudinnehållet

Förlängt alkoholförbud efter klockan 20: “Det är förödande”

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Shaimaa Johansson och Luis Acuna, som äger Mellanbrons Café, samt Lasse Orava, delägare av stadshotellet och Bakfickan, gladdes inte åt det förlängda alkoholförbudet.
Shaimaa Johansson och Luis Acuna, som äger Mellanbrons Café, samt Lasse Orava, delägare av stadshotellet och Bakfickan, gladdes inte åt det förlängda alkoholförbudet. Foto: Rasmus Isaksson

Alkoholförbudet efter klockan 20 har förlängts till den 7 februari, ett enormt bakslag för restaurangbranschen.

– Vi klarar oss inte mycket längre till, säger Lasse Orava, delägare av Åmåls stadshotell och Bakfickan.

I december beslutade regeringen att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 20 för att minska spridningen av coronaviruset. Ett beslut som drabbade restaurangbranschen, som gått på knäna under i stort sett hela 2020, hårt.

Nu har förbudet dessutom förlängts, till den 7 februari.

– Det är förödande. Vi klarar oss inte mycket längre till. Pengarna är slut sedan länge, säger Lasse Orava.

Han ser det inte bara som ett förbud mot alkohol.

– Det är en nedstängning. Det är det som är tufft.

Har ni hört något om kompensationsstöd?

– Nej. Det utlovades inom kort den 18 december, men det har inte kommit. Läget är ännu mer akut nu, det går fort. Det är jäkligt tufft.

Kommer att fortsätta

För att visa sitt missnöje har krögare i hela Sverige gått ut i Kastrullprotest. De och deras anställda står på gatorna eller utanför sina restauranger och slår i kastruller, varje dag klockan 15. Och det kommer de att fortsätta med.

– Vi är några fler varje gång, samtidigt som vissa faller bort. Några bilar åker förbi och tutar. Vi håller ut men vi måste höras och märkas nu, säger Lasse Orava

Lasse Orava deltar varje dag i Kastrullprotesten.
Lasse Orava deltar varje dag i Kastrullprotesten. Foto: Rasmus Isaksson

Kastrullprotesten är ett desperat försök att få till en ändring.

– Du vet inte vad du ska göra, men det är ett sätt att protestera åtminstone. Det är tufft överallt, i hela Sverige. Varenda krögare sitter i skiten, säger Orava.

Han tror att första steget till en lösning är att diskutera ämnet.

– Regeringen måste börja agera och diskutera med krögarna. Vi sköter oss och har skött oss, det har inte varit någon påvisad smittspridning på krogarna. Vi hade restriktioner från början, men pandemilagen kommer nu. Varför hängdes vi ut? Jag kan förstå en nattklubb klockan två på natten, men vi kan servera mat och dryck med avstånd.

Lasse Orava tror inte heller att förbjuda alkohol på restauranger hindrar människor från att träffas sent och sitta trångt med alkohol inblandat. Tvärtom.

– Om folk går hem efter 20 går de hem till privata evenemang och fester istället. På restaurangerna kan vi hålla koll, och har hållit koll, på att restriktionerna följs, säger han.

Trots det tunga beskedet i torsdags tror Lasse Orava att Bakfickan överlever till den 7 februari.

– Det måste vi göra. Men utan hotellets få gäster hade det aldrig gått. Då hade vi fått stänga för länge sedan, säger Lasse Orava.

Kastrullprotesterna fortsatte under fredagen, som vanligt prick klockan 15.
Kastrullprotesterna fortsatte under fredagen, som vanligt prick klockan 15. Foto: Rasmus Isaksson

Artikeltaggar

BakfickanLasse OravaNäringslivÅmålÅmåls stadshotell

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.