Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen stoppar resor från Norge

Publicerad:
Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelar att man stoppar inresor från Norge.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelar att man stoppar inresor från Norge. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har på ett extra regeringssammanträde beslutat om ett inreseförbud från Norge för att minska risken för smittspridning.

– Förbudet gäller från midnatt och till och med den 14 februari och kan förlängas vid behov, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en digital pressträff.

Inreseförbudet från Storbritannien och Danmark förlängs också till den 14 februari.

Samtidigt återinför utrikesdepartementet avrådan från icke nödvändiga resor till Norge. Beslutet gäller tills vidare.

Osäkert läge

På frågan om risken för att svenskar ändå reser till Norge, och sedan som svenska medborgare inte kan nekas att återvända till Sverige svarar Damberg:

– Jag tror att de flesta vet att vi är i ett osäkert läge och väntar med att resa.

Undantag från regeringens beslut gäller för dem som jobbar i Sverige eller har trängande familjebehov samt för godstrafik.

Mikael Damberg påpekar att de nya stränga norska restriktionerna kan få följdeffekter i Sverige och det är därför gränserna stängs:

– När norska butiker och systembolag stänger ner finns det en risk att norrmännen kommer till Sverige och bidrar till smittspridning och trängsel här.

På lördagen införde den norska regeringen en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner. Orsaken är ökad smittspridning av den virusvariant (B117) som först upptäcktes i Storbritannien.

– Från början var det inte så säkert om varianten verkligen var mer smittsam, men nu visar mer och mer på det, sade Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, till TT på lördagen.

"Gäller att bromsa"

Ser du någon orsak till svenska åtgärder i det här läget?

– Det är samma sak i Sverige. Dels behöver vi sekvensera mer och få koll på hur mycket av den som finns här.

Vården kan drabbas hårt av nya Norgerestriktioner

– Har den redan tagit sig in ordentligt i Sverige gäller det bara att bromsa, för annars kommer det att bli jättesvårt i slutet av vintern.

55 svenska B117-fall är kända efter provtagning fritt ute i samhället. Men den provtagningen har inte varit så omfattande.

Såväl Danmark som Norge genomför fler analyser av dna-sekvenser, som visar om coronaviruset muterat, påpekar Joacim Rocklöv.

Artikeltaggar

Mikael DambergNorgeSamhälleSverigeVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.