Hoppa till huvudinnehållet

Födelsedag: Projektansvarig vid ett av Nordens högsta byggen

Publicerad:
Jonas Eriksson från Åmål arbetar på det kinesiska företaget Yuanda och är i nuläget projektansvarig när Karlatornet byggs i Göteborg.
Jonas Eriksson från Åmål arbetar på det kinesiska företaget Yuanda och är i nuläget projektansvarig när Karlatornet byggs i Göteborg. Foto: SÖREN HÅKANLIND

Jonas Eriksson flyttade till Åmål för 25 år sedan för att spela hockey i ÅSK. Han visste då inte riktigt vad det var för ställe, men här blev han kvar och trivs bra.

Just nu jobbar han som projektansvarig vid ett av Nordens högsta byggen, Karlatornet i Göteborg.

I dag den 26 januari fyller Jonas Eriksson 49 år. Örnsköldsviksbon flyttade till Åmål 1996 för att spela ishockey. Hockey är ett av hans stora intressen och han har spelat större delen av sin uppväxt, fram till han var 25 år. När han var 24 frågade hans gamla ishockeytränare om han inte ville flytta till Åmål för att spela i ÅSK.

– Jag visste inte vad Åmål var för ställe. Men jag åkte och träffade laget och tyckte att det kändes bra, så jag flyttade ner, säger Jonas Eriksson.

Det känns fortfarande bra och 25 år senare är han kvar i Åmål. Nu bor han tillsammans med sin fru Ulrika Abrahamsson och de har en dotter som heter Antonia som är 20 år.

Jonas Eriksson arbetar inom byggbranschen med fokus på glasfasader till hus, skolor, universitet och kontor. Eller kort sammanfattat offentliga byggnader. Han jobbar med stora projekt både i Sverige och i övriga Skandinavien.

I nuläget är han som projektansvarig med och bygger en av Nordens högsta byggnader, Karlatornet i Göteborg.

Han har jobbat inom branschen i 22 år. På gymnasiet läste han ekonomi. För att komma dit han är i dag har han jobbat med metoden “learning by doing”. Han har några olika utbildningar inom byggbranschen, branschspecialist, entreprenad, juridik, glas och fasad och ledarskap.

– Jag har jobbat mig fram. Jag har lärt mig mycket när jag varit ute och jobbat, säger han.

Vad är det som är roligast med yrket?

– Det är att vara med och driva projekt. Att vara spindeln i nätet och att vara en del av kugghjulet.

Jonas Eriksson har vid sidan av arbetet flera intressen. Förutom ishockey, handlar det om aktiviteter som att träna, vandra, åka skidor, resa, spela golf och att umgås med vänner och familj.

Hur trivs du i Åmål?

– Jag trivs jättebra, det är en trevlig stad. Det är en härlig natur och nära till Vänern. Det är nära till allt, vill man till storstad är det någon timme till Karlstad och några timmar till Göteborg och Oslo, säger han.

Födelsedagen kommer att firas med en middag tillsammans med sin fru och en vän. Till middag blir det en köttgryta och till efterrätt tiramisu.

Till helgen kommer det att bli ett firande med barn och släkten.

– Nästa år när jag fyller 50, då kommer det att bli ett större firande, säger Jonas Eriksson.

Artikeltaggar

Åmåls SKFödelsedagar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.