Hoppa till huvudinnehållet

Ny karta visar litteraturens kändisar och doldisar

Publicerad:
Litterära giganter som Selma Lagerlöf lyfts fram i den nya karttjänsten, men också hur Lotten Dahlgren på Baldersnäs blev upphovskvinna till en på sin tid mycket omtalad släktbok.
Litterära giganter som Selma Lagerlöf lyfts fram i den nya karttjänsten, men också hur Lotten Dahlgren på Baldersnäs blev upphovskvinna till en på sin tid mycket omtalad släktbok. Foto: TT

Selma Lagerlöfs dalsländska och västkustska äventyr, men också litterära doldisar, lyfts fram på en ny, digital karta. Inte minst ges chansen till en inblick i dalsländskt herrgårdsliv.

Litteraturkartan omfattar rent geografiskt Dalsland, Bohuslän och Västergötland, men även en del värmlänningar går att hitta via kartan.

Söker man på Selma Lagerlöf får man veta både vad hon gjorde på västkusten och varför hon egentligen tillbringade flera somrar vid Nääs slott. Man kan också se vad hon lät Nils Holgersson uppleva från gåsryggen över de tre landskapen.

Den som söker på Gustaf Fröding landar i Dalsland hos skandalförfattaren Ida Bäckmann.

Upptäcktsfärd

I kartans sökverktyg kan man skriva in en författare man redan känner till för att utforska geografiska kopplingar, eller så gör man tvärtom och klickar på en ort, för att lära sig mer om vad som timat där i litteraturhänseende.

På litteraturbanken.se/litteraturkartan/ finns mycket att upptäcka - exempelvis en dalsländsk släktkrönikeförfattare.
På litteraturbanken.se/litteraturkartan/ finns mycket att upptäcka - exempelvis en dalsländsk släktkrönikeförfattare.

På vis kan man - exempelvis - hitta Lotten Dahlgren på Baldersnäs. Hon föddes 1851 och var dotter till författaren F A Dahlgren (ja, han med Värmlänningarna). Hon kom till dalsländska Baldersnäs via kontakter från pappans tid som informator i landskapet och skrev så småningom boken “En svensk herrgårdssläkt”, en hel bok familjen på Baldersnäs, framför allt familjen Waern, som också hade släkttrådar till kända släkter som Geijer, Uggla, Taube och Hülpers.

Kika in i salongerna

“Här får läsaren möta ett sällan skildrat Dalsland. Med sitt undanskymda läge mellan de stora landskapen Västergötland och Värmland och nära de oroliga gränstrakterna i väster, representerar Dalsland ett Sverige, där få invånare innehaft makt och myndighet på riksnivå. Familjerna i Lotten Dahlgrens bok tillhör dessa få”, skriver Lilian Perme i en artikel på Litteraturkartan.

“Det fanns säkert intresserade läsare i de släkter som nämns, men också en stor grupp, som gärna tog boken till hjälp för att kika in i de salonger dit de och deras förfäder aldrig haft tillträde” skriver hon också.

“Stort och smått”

Litteraturkartan.se presenterades via ett livesänt evenemang den 28 januari, på Facebooksidan Kulturutveckling VGR, och kartan är igång och sökbar.

– Det är en blandning av stort och smått, av känt och okänt i litteraturen. Man kommer att kunna hitta både Selma Lagerlöf och Harry Martinson, men också mer oväntade saker, som förhoppningsvis öppnar nya perspektiv, säger Dick Claésson, huvudredaktör på Litteraturbanken, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ÅmålBaldersnäsBaldersnäsBaldersnäs herrgårdDalslandFörfattareGöteborgGustaf FrödingHarry MartinsonIda BäckmannKändisarLitteraturSelma LagerlöfSläktforskningSunne

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.