Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Vissa vaccinfrågor är enkla att besvara

Publicerad:
Elinor Thuresson är reporter på Provinstidningen Dalsland.
Elinor Thuresson är reporter på Provinstidningen Dalsland. Foto: Fotograf Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det snackas mycket vaccin nu. Väldigt mycket. Det är inte konstigt att det finns många frågor, men överlag är det också mycket underligheter.

I ena ändan har vi dem som låter som de är beredda att personligen avsätta statsministern, på egen hand, om de inte får vaccin nu direkt. Helst i går. Prioriteringsordning eller inte.

I andra ändan finns en uppenbar oro och rädsla, som även när den inte nödvändigtvis är berättigad, är högst påtaglig och reell. I kommentarsfält efter kommentarsfält letas råd som bekräftar.

Jag pratade med en kvinna i fas 2 som intensivt väntar på att det ska bli hennes tur – så att livet kan återgå till det normala. Hon tvekar inte det minsta. I hennes familj finns en historia av polio, inte alls långt tillbaka i tiden, och den hemska sjukdomen vidgar perspektivet. Poliovaccineringen i Afrika har nu varit så framgångsrik att Världshälsoorganisationen förra året förklarade sjukdomen utrotad på kontinenten. Det sista kända poliofallet i Afrika registrerades 2016, berättade i somras tidningen Dagens Medicin.

I tidningsreferatet säger doktor Matshidiso Moeti, regional chef för WHO i Afrika, att ett av problemen i arbetet med att utrota polio på kontinenten har varit desinformationen.

Det jag har noterat är att både de som vill vaccineras mot covid-19 och de som inte alls vill vaccineras gärna tar till de största orden. Det leder till att att både de som inte klarar få fram vaccin fort nog och de som faktiskt distribuerar vaccinet beskrivs som illasinnade bödlar, utan respekt för liv.

Eller så är det bara sociala medier-logiken som får allt att låta extra uppskruvat. Nu igen.

Jag har också, vilket jag inte är ensam om, fått frågan ifall det inte blir väldigt halkigt för dem som ska vaccineras i ishallen. Där kan jag svara helt betryggande, efter att ha varit på plats ett par gånger. All is är smält och vaktmästarna har jobbat hårt för att få golvet torrt.

Jag har förstått att mina fotografier är en bov i dramat. Eftersom linjerna är målade på golvet, ser vaccineringslokalen fortfarande ut som en hockeyplan. Om än nu utan is.

Däremot finns det, av naturliga skäl, inte mycket till centralvärme i rinken. Jag förstår att sjuksköterskorna hade dragit på sig fleecetröjorna.

Artikeltaggar

Åmåls ishallKrönikorPolioVaccinationWHO