Hoppa till huvudinnehållet

Källström tar farväl med digitalt boksläpp

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Gunnar Källström har om måndagarna haft sin arbetsplats på Nordiska litteraturhuset på Kyrkogatan i Åmål. Han har haft flera olika författarprojekt igång parallellt.
Gunnar Källström har om måndagarna haft sin arbetsplats på Nordiska litteraturhuset på Kyrkogatan i Åmål. Han har haft flera olika författarprojekt igång parallellt. Foto: Karin Olsson

Åmåls egen sjungande bibliotekarie – musikern och författaren Gunnar Källström – har beslutat att lämna Dalsland och flytta till Alingsås.

På torsdag tar han offentligt avsked, genom ett digitalt boksläpp av sin nya novellsamling, i en sändning från Nordiska litteraturhuset på Kyrkogatan.

Gunnar Källström är aktuell med novellsamlingen ”Rivjärnet i Taberg” och på torsdag kväll blir det boksläpp, i digital form, i en sändning på Youtube och Facebook från Bokdagar i Dalslands lokaler i Nordiska litteraturhuset. Där, i Vågmästargårdens flygel, har också boken kommit till.

Gunnar Källström är en hårt arbetande, kulturell mångsysslare som satt sin prägel på Åmåls kulturliv, med konserter, revysällskap, litteratur och mycket annat.

Ända sedan han kom till Åmål från Göteborg 2018, har han arbetat på sina manus i litteraturhuset på Kyrkogatan. Nu blir boksläppet också en avskedsföreställning, eftersom han är på väg att flytta till Alingsås med sin familj.

Under sändningen kommer han tillsammans med Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby att samtala om sin nya bok, om sitt författarskap och om hur det är att lämna Åmål och Dalsland.

”Stor förlust”

Victor Estby är imponerad av både flit och förmåga hos Gunnar Källström.

– Han har även sedan 2019 suttit i Bokdagar i Dalslands litteraturgrupp, som diskuterar fram vilka vi bjuder in till våra litterära evenemang. Så Gunnar har verkligen blivit en självklar del av Bokdagargänget, säger Victor Estby i ett pressmeddelande.

– Det är en stor förlust för Åmål och Dalsland och oss på Bokdagar i Dalsland att han försvinner härifrån. Därför är det extra roligt att vi får släppa hans novellsamling och prata om den.

Gunnar Källström klipper dock inte banden med Dalsland helt i och med flytten i vår. I sommar kommer han att vara en av presentatörerna under Bokdagar i Dalsland, på plats i Gamla kyrkan. Han kommer också att framträda med nya ”Rivjärnet i Taberg” under Nordiska novelldagen, som kommer att bli i november. Han fortsätter även i juryn för ”Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris”, som delas ut vid Bokdagar i Dalslands poesidagar.

– Gunnar Källström är en sällsynt, underbart och förunderligt sprakande kulturell urkraft. Vi är tacksamma att få ha haft en dynamo på hans kreativitet i några år i Dalsland och att vi får ha kvar lite av den urkraften, säger Victor Estby.

Artikeltaggar

Bokdagar i DalslandFörfattareGunnar KällströmLitteraturVictor EstbyÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.