Hoppa till huvudinnehållet

Stängning halv nio: ”Jag litar inte på regeringen längre”

Publicerad:
Shaimaa Johansson, Luis Acuna och Lasse Orava måste stänga sina restauranger klockan 20.30.
Shaimaa Johansson, Luis Acuna och Lasse Orava måste stänga sina restauranger klockan 20.30. Foto: Rasmus Isaksson

Under onsdagseftermiddagen kallade statsminister Stefan Löfven till en pressträff där nya restriktioner offentliggjordes. Bland annat kommer alla serveringsställen att behöva stänga klockan 20.30 från och med måndag.

– Vi får förbud, samtidigt som de skickar folk till fjällen, säger Lasse Orava, delägare av Åmåls stadshotell och Bakfickan.

Restauranger i Sverige har under en period haft ett förbud mot att sälja alkohol efter klockan 20, efter att tidigare ha behövt sluta klockan 22. Under onsdagen förlängdes det förbudet och nu måste alla serveringsställen stänga 20.30.

– För oss blir det ingen större skillnad alls. Det är ganska uddlöst. De har sagt åt oss att hålla avstånd i ett år, men det är ingen som förstår de reglerna. Det kommer nya bud hela tiden. Jag tycker att om du kallar till en presskonferens ska du ha viktiga nyheter att förmedla. Nu kommer samma skåpmat igen, säger Lasse Orava.

Hans kritik är att samtidigt som restaurangbranschen får förlängda förbud, lämnas andra branscher mer eller mindre orörda.

– Vi får förbud, samtidigt som de skickar folk till fjällen och säger att ”det är inte där smittan sker”. Och försvaret ministrarna kommer med är att det bara är några tusen som åker dit. Restriktionerna gäller för oss som stannar hemma, vi ska hålla avstånd. Krogarna skulle kunna vara öppna, för det kommer inga människor. Vi hade några stycken per dag när vi kunde ha öppet, men sedan en tid tillbaka har vi behövt stänga. Vi har näringsförbud. Jag är grymt besviken på regeringen, säger Orava.

Han tycker dessutom att de övriga restriktioner som förmedlades under onsdagen är för dåligt formulerade.

– Att bara en person ska få gå in och handla har jag svårt att se hur det ska fungera. Ska någon stå och utanför och kontrollera det? Och om det kommer en familj på fem personer, ska en gå i och de andra stå utanför? Tänk om det kommer fler familjer, som får trängas där istället.

Restaurangerna fick restriktioner på sig redan tidigt i pandemin och Lasse Orava tycker att branschen har blivit orättvist behandlad.

Det är framför allt en affär han tycker borde ha stängts ned.

– När de stängde ned oss kunde de ha stängt ned Systembolaget också. All nödvändig handel skulle få vara öppen, som apotek och mataffärer, men är det nödvändigt att även Systembolaget ska vara öppet? De hade till och med extraöppet. Samtidigt ökar misshandeln i hemmen och den psykiska ohälsan. Stäng Systembolaget så lär sig folk att de ska hålla avstånd. Då blir restriktionerna lite mer trovärdiga. Nu är de bara uddlösa.

Tappat förtroendet

I januari berättade Lasse Orava att Åmåls stadshotell från det att pandemin drog in över Sverige hade gått från 16 till fyra anställda, inklusive honom själv och hans fru. Nu har de tvingats permittera två till.

I dag torsdag är den första dagen som han och resten av krögarna i Sverige kan söka stöd för delar av de fasta kostnaderna, men han har inga höga förhoppningar om summan.

– Jag litar inte på regeringen längre, säger Lasse Orava.

Artikeltaggar

Åmåls stadshotellBakfickanCoronavirusetKrogarLasse OravaNäringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.