Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Edsleskogs friskola i akut behov av elever

Publicerad:
Klara Karlsson och Ebba Gustavsson hade textilslöjd när bilden togs för tio år sedan. Fröken Christina Bengtsson assisterade.
Klara Karlsson och Ebba Gustavsson hade textilslöjd när bilden togs för tio år sedan. Fröken Christina Bengtsson assisterade.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1971

75 års erfarenhet av härdning ger Åmål världs-PR för sågblad. Håkanssons Manufaktur AB har gjort Åmål känt över hela världen tack vare sågblad av mycket hög kvalité och tillverkade med stor precision. Företagets produkter finns i dag strängt taget i alla delar av världen. 90 procent av tillverkningen exporteras och framför allt då till USA, Australien, Nya Zeeland och Frankrike. Håkanssons Manufaktur har cirka 50 man anställda och omsätter cirka 5 miljoner kronor.

1996

Kräftodlingen i Fengersfors läggs ned i år. I tio års tid har Mikael Persson bedrivit kräftodling i den gamla brukslokalen i Fengersfors. Men nu är det slut.

– Den största anledningen är att vi förlorat våra huvudkunder, länsstyrelserna, berättar Mikael Persson. Dessutom går vårt tioåriga kontrakt med kommunen ut. Odlandet går fortfarande bra, men efterfrågan har minskat successivt.

2011

På gränsen för att driva friskola. Elevunderlaget i Edsleskog är på gränsen för att kunna driva friskola. Just nu är elevantalet 25 i klass 1 till 6, där lägsta tillåtna antal är 20. Men sju elever är på väg till högstadiet och inte lika många fyller på.

Edsleskog behöver helt enkelt ragga elever från andra orter och blickarna riktas främst mot Åmåls tätort. Det är Skolverket som har satt 20 elever som ett minimum för att det skall vara meningsfullt att driva en skola.

Artikeltaggar

ÅmålEdsleskogEdsleskogs friskolaFengersforsFengersfors brukHåkansson SågbladNäringslivSkola och utbildningSkolverket

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.