Hoppa till huvudinnehållet

Katolska kyrkan drog sig ur –Tösse gamla kyrka inte såld

Publicerad:
I september förra året var det mäklarvisning av Tösse gamla kyrka. Katolska kyrkan vann budgivningen, men drog sig ur, så fastigheten är fortfarande till salu.
I september förra året var det mäklarvisning av Tösse gamla kyrka. Katolska kyrkan vann budgivningen, men drog sig ur, så fastigheten är fortfarande till salu. Foto: Elinor Thuresson

Katolska kyrkan la högsta budet på Tösse gamla medeltidskyrka. Men det blev ingen affär. Det var svårt att få besked om vad som är tillåtet att göra med byggnaden och katolska kyrkan drog sig ur.

– Vi blev väldigt tagna på sängen, säger Lotta Cohén, kyrkoherde vid Åmåls församling.

Intresset var stort när den historiska byggnaden, en avkristnad 1200-tals kyrka i tegel, las ut till försäljning av Svenska kyrkan. Det fanns tre–fyra seriösa spekulanter, men det var katolska kyrkan som la det högsta budet. En perfekt köpare, tyckte Åmåls församling.

Men affären gick inte igenom. Katolska kyrkan drog sig ur strax före jul.

– Vi är tillbaka på ruta ett, säger Sune Fransson, fastighetsingenjör på Karlstads stift.

Kyrkorådet diskuterar för närvarande hur Åmåls församling ska göra med Tösse gamla kyrka. Ambitionen är fortfarande att få byggnaden såld – till rätt köpare.

– På det viset hade det varit bra om katolska kyrkan köpt den, eftersom vi vet att den då fortsatt skulle vara en kyrka, säger Sune Fransson.

Är kyrkligt kulturminne

Tösse gamla kyrka har ett mycket starkt skydd, liksom marken runtom som klassas som fornlämning. Alla väsentliga förändringar kräver länsstyrelsens tillstånd. Det är inte självklart att ändringar alls kommer att vara tillåtna.

Katolska kyrkan sa redan från början att innan ett köpekontrakt kunde skrivas på, ville kyrkan veta hur länsstyrelsen skulle ställa sig till vissa förändringar av fastigheten. Församlingen hade önskemål om att bygga en sakristia och sätta in toalett, till att börja med, men också gärna få in värme.

Något sådant förhandsbesked kunde inte länsstyrelsen ge.

– Då blev det inget köpt, säger fader Thomas Andersson, vid S:t Nicolai kapell i Åmål.

Stort åtagande

Det var katolska stiftet som tog beslutet. Daniel Pauchard, diakon på Johannesgården i Göteborg, har skött kontakten för katolska kyrkan i Åmål med Sune Fransson. Det fanns fler aspekter.

– Vi hade ingen som ville ta hand om byggnaden. Det fanns en god vilja, men ingen ville ta det ansvaret, säger Daniel Pauchard.

Det skulle ha blivit ett stort åtagande för den lokala församlingen, samtidigt som den inte säkert skulle få göra de förändringar som skulle göra det möjligt att åter använda kyrkan som kyrka. Katolska kyrkan i Åmål fortsätter nu i stället som tidigare i sitt kapell på Hjeltegatan i Åmål. Det är sex till sju deltagare vid varje träff.

– Vi träffas tre dagar i veckan, säger Thomas Andersson.

Mässor på tv

Enligt coronarestriktionerna får inte fler än åtta personer åt gången samlas. En del medlemmar följer mässor via nätet eller på tv – ett säkrare ställe för äldre och sjuka.

Tösse gamla kyrka är en av flera lokaler som Åmåls församling vill göra sig av med, eftersom den knappt används. Men församlingen har inte bråttom. Kyrkan kommer inte att säljas till vem som helst.

I nuläget har Åmåls församling också flera andra saker att ta itu med, som har högre prioritet. Församlingshemmet i Åmål håller på att helrenoveras och personalen sitter utspridd i olika lokaler runt om i staden. Investeringen i nytt kyrkur under våren, är också en stor satsning.

Trots allt finns det fortfarande ett stort intresse för Tösse gamla kyrka. Det finns flera som kan tänka sig att köpa byggnaden och Svenska kyrkan svarar på mejl och frågor. Men just nu pågår ingen aktiv försäljning.

– Vi har lagt försäljningen på is, säger kyrkoherde Lotta Cohén.

Artikeltaggar

Åmåls församlingEtik och religionHistoriaLotta CohénS:t Nicolai kapellSamhälleTösse

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.