Hoppa till huvudinnehållet

Stor uppslutning: 14 företag går näthandelskurs i Åmål

Publicerad:
Madeleine Hartman, rektor för vuxenutbildningen i Åmål, och Åmåls kommuns centrumutvecklare Ulrika Abrahamsson presenterar näthandelssatsningen, vid en coronaanpassad träff i Plantaget.
Madeleine Hartman, rektor för vuxenutbildningen i Åmål, och Åmåls kommuns centrumutvecklare Ulrika Abrahamsson presenterar näthandelssatsningen, vid en coronaanpassad träff i Plantaget. Foto: Elinor Thuresson

Representanter för 14 lokala företag har nappat när Åmåls kommun startar kurs i näthandel. Fram till midsommar ska de lära sig mer om bland annat digital marknadsföring.

Kommunen är glad för det stora intresset:

– Genom att stå på ett ben till, kan företag göra sig mindre sårbara, säger Madeleine Hartman, rektor för vuxenutbildningen.

Näthandeln växer och Åmål vill gärna haka på. Näthandel ses som ett sätt för de lokala butikerna och företagen att växa. Det skulle kunna ge ökad försäljning, öka omsättningen och stärka den befintliga verksamheten.

Coronapandemin har skyndat på utvecklingen.

Men näthandeln gäller inte enbart detaljhandel, utan även till exempel för försäljning av tjänster. Tanken är inte att internetförsäljningen ska ersätta fysisk handel, utan vara ett komplement och ett sätt att nå fler kunder och ytterligare en marknad.

Andras erfarenheter

Centrumutvecklaren Ulrika Abrahamsson säger att idén till en lokal näthandelskurs bottnar i erfarenheter som gjorts i andra kommuner. Till exempel har på vissa orter lokala, gemensamma e-handelsplattformar satts upp, men det har sedan visat sig vara svårt att hålla e-butikerna levande eftersom företagen haft svårt att att uppdatera sidorna.

– Det gäller att få upp kvaliteten på innehållet till en så hög nivå att det går att sälja, säger Ulrika Abrahamsson. För det är ju försäljning som är målet.

Näthandelskursen, som startade den här veckan, börjar från början. Så det handlar om allt från affärsidé till grunderna i digital marknadsföring. Men också praktiska moment: Hur fotograferar man? Hur laddar man upp?

– Vi har sett det här behovet, säger Ulrika Abrahamsson, som hoppas att i förlängningen utbudet i Åmål kan bli mer synligt.

Med ökad kunskap är tanken att det ska bli ökade möjligheter för företagen att utvecklas.

100 gymnasiepoäng

Kursen, som är på 100 gymnasiepoäng, började den 1 mars och pågår på kvartsfart fram till midsommar. Tempot är anpassat för fritidsstudier, så att det ska gå att sköta jobbet parallellt. Den är helt på distans.

Arrangör är vuxenutbildningen i Åmål, som sedan tidigare har ett samarbete med Hermods som har näthandelskursen i sitt utbud.

Klassen är en blandad grupp, med representanter från olika branscher även utanför detaljhandeln.

– Det är bra, för det innebär att det kan bli fler nya infallsvinklar, säger Madeleine Hartman.

Kursen bottnar i näringslivet, men det är ingen uppdragsutbildning. Eleverna har sökt personligen på samma sätt som görs till alla andra komvuxkurser och utbildningen är gratis. Deltagarna representerar emellertid 14 lokala företag. Dessutom kommer ett par personer från Åmåls kommun att studera.

– Vi är glada över att det är så stort intresse, säger centrumutvecklaren Ulrika Abrahamsson, som själv är en av eleverna.

Fakta

Kursen Näthandel 1

Följande områden ingår i näthandelskursen som ges på vuxenutbildningen i Åmål:

Affärsidé och entreprenörskap.

Teknikutveckling.

Sociala medier i marknadsföringssyfte.

Målgrupper och konkurrensmedel.

Marknadsföring på Internet.

Betalningssätt och betalningssystem.

Programvaror för webbplatsproduktion.

Publiceringsverktyg för webbplatser.

Lagstiftning och säkerhetsfrågor.

Miljöaspekter och logistik.

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅmåls kommunHandelHermods ABMadeleine HartmanSkola och utbildningUlrika AbrahamssonVuxenutbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.