Hoppa till huvudinnehållet

Abrupt säsongsavslutning i Arvika för Åmåls OK

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Åmålsåkaren Agnes Gustafsson vann sitt kvalheat i D13–14-klassen och kom trea i finalen.
Åmålsåkaren Agnes Gustafsson vann sitt kvalheat i D13–14-klassen och kom trea i finalen. Foto: Thomas Johansson

Eftersom all tävlingsverksamhet läggs på is på obestämd tid från måndag första mars fungerade fristilssprinten i Arvika som säsongsfinal för Åmåls OK.

– Det blev en värdig avslutning på en kort men lyckad säsong, säger Thomas Johansson, ledare i ÅOK.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade på en presskonferens under förra veckan att all tävlingsverksamhet som inte är på elitnivå läggs på is från den första mars. Det innebar att fristilssprinten i Arvika, där Jössefors stod som arrangör, blev Åmåls OK:s säsongsavslutning.

– Det gick jättebra för oss, även om det blev en plötslig säsongsfinal. Men det fick alla att njuta av tävlingen och verkligen ta tillvara på den. Det var många taggade åkare på startlinjen, säger Thomas Johansson.

Thomas Johansson har tidigare berättat att Åmåls OK är bra på masstarter, som sprintar är, och det syntes på åkarna.

– Det var många som hade vässat armbågarna och tog för sig. Det blir mycket kamp i sprint för det är trångt, men många hade stort självförtroende. Det var kul att titta på, hela vägen från de yngsta till de äldsta. Alla gick in för det.

Till ett soligt Arvika med några plusgrader hade ett stort antal åkare kommit, 120 totalt. 16 var från Åmåls OK. Tävlingarna kördes först i kvalheat, som sedan slogs ut till A- och B-finaler.

I D9–10-klassen, den första där resultat angavs, hade Åmåls OK med en åkare som gjorde tävlingsdebut, Agnes Hedlund, som vann B-finalen.

– Hon var väldigt nervös innan, men jätteglad när hon gick i mål. Det var nog dagens bästa målgång, säger Thomas Johansson.

Åmålsåkaren Agnes Hedlund (närmast kameran) var väldigt nervös inför sitt lopp, men lyckades hålla nerverna i styr och vann B-finalen.
Åmålsåkaren Agnes Hedlund (närmast kameran) var väldigt nervös inför sitt lopp, men lyckades hålla nerverna i styr och vann B-finalen. Foto: Thomas Johansson

I H9–10 kom den första Åmålssegern i en A-final. Oskar Olsson vann efter en tajt uppgörelse med tre andra åkare. Mellan ettan och fyran i loppet skiljde det två sekunder.

H11 blev en uppvisning av Åmålsåkaren Noel Alsin. På 850 meter drog han ifrån och vann A-finalen 15 sekunder före tvåan.

En nöjd Noel Alsin från Åmåls OK tog hem segern i H11-klassen.
En nöjd Noel Alsin från Åmåls OK tog hem segern i H11-klassen. Foto: Thomas Johansson

I D11–12 blev det, som vanligt, dubbelt Åmål i topp. Eira Olsson vann A-finalen, 10 sekunder före Alva Hedlund som gick en hård kamp med Alice Persson från Ekshärads SF.

– Båda är väldigt tekniskt och fysiskt duktiga på kuperade banor, säger Thomas Johansson.

H13–14-klassen brukar vara jämn, framförallt mellan fyra åkare där en av dem är Anton Persson från Åmåls OK. Han fanns med på startlinjen i lördags och slutade tvåa, slagen med tre sekunder. Även Åmålsåkaren Pontus Nilsson gjorde ett bra lopp och kom femma, två sekunder från tredjeplatsen.

– Det var nog hans bästa insats för säsongen. Det var en femteplats med mersmak, säger Johansson.

Trampade fast staven

D13–14 brukar sluta med oavgjort eller seger med väldigt liten marginal för antingen Juni Rudström frän Grava SK eller Alva Olsson från Åmåls OK, med Åmålsåkaren Agnes Gustafsson tätt bakom. Lördagens A-final var inget undantag.

– Agnes tog oväntat starten, hon brukar ta det lugnt ut. Hon ledde första halvan, men sedan tog sig Alva förbi i en kurva och lite senare råkade Juni trampa fast staven för henne. Det var inget osjysst, det är sådant som händer, säger Thomas Johansson.

Alva Olsson vann till slut, två sekunder före Juni Rudström och tre före Agnes Gustafsson.

Tättrion i D13–14 med Åmålsåkarna Alva Olsson (till vänster) Agnes Gustafsson (i mitten) och Grava SK:s Juni Rudström gick i mål nästan samtidigt.
Tättrion i D13–14 med Åmålsåkarna Alva Olsson (till vänster) Agnes Gustafsson (i mitten) och Grava SK:s Juni Rudström gick i mål nästan samtidigt. Foto: Thomas Johansson

I D15–16:s A-final kom dagens sista seger för Åmåls OK. Klara Pettersson, som har haft en motig säsong med skador, lyckades spurta ned motståndet.

– Hon har haft skadebekymmer och när hon har kunnat starta har hon ofta öppnat för hårt. Men i de två senaste loppen har hon lagt upp taktiken bättre och hon är väldigt svårslagen på slutet om hon har krafter kvar. Hon har en hög toppfart, säger Thomas Johansson.

Inställda tävlingar

Tanken var att Åmåls OK skulle delta i en tävling i helgen i Filipstad, men på grund av de skärpta restriktionerna som kom förra veckan blir den inte av.

– Men vi kommer att fortsätta träna så länge snön ligger, säger Thomas Johansson.

Hur känns det att behöva ställa in den här tävlingen och avslutningen av Dalskidan?

– Eftersom vi ändå fick den här tävlingen i Arvika och visste att det var den sista, med bra väder och bra prestationer, blev det ändå ett värdigt slut på en kort men lyckad säsong. Det hade varit värre om vi inte hade fått köra den här tävlingen. Utifrån omständigheterna slutade det väl.

Klara Pettersson (närmast kameran) från Åmåls OK vann D15–16-klassen efter att ha disponerat sina lopp väl.
Klara Pettersson (närmast kameran) från Åmåls OK vann D15–16-klassen efter att ha disponerat sina lopp väl. Foto: Thomas Johansson

Artikeltaggar

Alva OlssonArvikaFolkhälsomyndighetenLängdskidåkningThomas JohanssonÅmålÅmåls OK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.