Hoppa till huvudinnehållet

Öppenpsyk för vuxna dras ner i Åmål – bup-satellit öppnas

Publicerad:
Åmåls vuxenpsykiatriska mottagning krymper och blir en filial till Dalslands sjukhus. Samtidigt kommer barn- och ungdomspsykiatrin öppna i Åmål med verksamhet två till tre dagar i veckan.
Åmåls vuxenpsykiatriska mottagning krymper och blir en filial till Dalslands sjukhus. Samtidigt kommer barn- och ungdomspsykiatrin öppna i Åmål med verksamhet två till tre dagar i veckan. Foto: Tommy Löfgren

Trots protester från bland andra Åmåls kommun stänger Nu-sjukvårdens styrelse öppenpsykmottagningen för vuxna i Åmål. Viss verksamhet blir kvar när Åmål görs till filial till Bäckefors, men ingen psykiater.

Samtidigt beslutades att Åmål ska bli en bup-satellit, med barn- och ungdomspsykiatrisk öppenmottagning två till tre dagar i veckan.

Sista ordet ligger nu hos norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nu-sjukvårdens styrelse beslutade under torsdagen att den öppenpsykiatriska mottagningen för vuxna i Dalsland ska koncentreras till Bäckefors, där verksamheten förstärks.

De samlade protesterna från Åmåls kommun och från anhöriga får ingen verkan. Politikerna följer de förslag som varit uppe till diskussion under vintern.

Viss verksamhet ska vara kvar i Åmål, som görs om till en filial till Bäckefors. I Åmål ska det finnas sjuksköterskor på plats och här ska också de mest sårbara patienterna kunna tas emot eller de som av olika anledningar har svårt med resan. Det mobila psykiatriska teamet som utgår från Bäckefors ska också utvecklas vidare, i samarbete med primärvården och kommunen.

– Det här är väl kända patienter och de kommer att erbjudas stöttning på olika vis, säger Peter Heie (C), ordförande i Nu-sjukvårdens styrelse.

Bup öppnar i Åmål

Samtidigt beslutades att det kommer att öppnas barn- och ungdomspsykiatrisk verksamhet (bup) i Åmål. Här koncentrerar Nu-sjukvården den psykiatriska öppenvården för barn mellan 6 och 18 år till två bup-center, i Uddevalla respektive Trollhättan/Vänersborg. Dessa center får fyra satellitmottagningar: Lysekil, Strömstad, Åmål och Bäckefors, med verksamhet två till tre dagar i veckan.

För Åmål, som i dag hör till Bäckefors öppenvårdsmottagning, blir det här nytt. Åmål hade under förra året den lägsta andelen bup-patienter av alla kommuner i Fyrbodal och Nu-sjukvården menar att andelen patienter i kommunerna inte återspeglar det faktiska hälsoläget.

”Hög grad av tillgänglighet”

I tjänsteförslaget om att samla vuxenpsykvården till färre platser står att det handlar om att bättre möta patienternas behov och att använda resurserna på bästa sätt: ”En koncentration av utbudspunkter är en nödvändighet för att kunna erbjuda en god specialistvård med en hög grad av tillgänglighet. Den vård som bedrivs behöver vara patientsäker, hålla en god kvalitet och underlätta samarbete mellan professioner.”

Enligt Nu-sjukvårdens styrelses ordförande Peter Heie (C) är inte pengarna avgörande för förändringen, utan kvaliteten och svårigheten att bemanna de små enheterna. Eftersom Åmåls mottagning är så liten, blir det svårrekryterat, all vård kan inte erbjudas och det finns en sårbarhet i att det till exempel bara finns en psykiater. Genom att samla arbetsteamen, ska Nu-sjukvården långsiktigt säkra att hela området har tillgång till samma specialistvård, även om man får resa en bit.

– Det är ingen som vill centralisera för centraliserandets skull, säger Heie.

Efterlyser lyhördhet

Vänsterpartisten Elise Norberg Pilhem, som reserverade sig mot beslutet att stänga Åmåls öppenpsykiatriska mottagning hoppas fortfarande på norra hälso- och sjukvårdsnämnden, som ansvarar för dalslänningarnas vård och beställer den av bland andra Nu-sjukvården. Nu-sjukvårdens styrelses beslut skickas nu dit. Men ett förmöte har hållits och hon är rädd att nämnderna blir överens.

Elise Norberg Pilhem tycker att regionen behöver vara mer lyhörda för vad beslutet betyder för patienterna, kommunerna och primärvården och tycker till exempel det är konstigt att det inte varit någon dialog med någon patientförening.

– Jag tycker inte att man har tagit hänsyn här till vad brukarna själva vill, säger hon.

Inte kontaktat Värmland

Peter Heie (C) har fört fram frågan om att undersöka möjligheten att samverka med Värmland om Åmålsbornas öppenpsykvård. Där har regionen inte gått vidare. I tjänsteförslaget står: ”Denna kontakt är ännu inte tagen på grund av att den kräver svar på ett antal följdfrågor och behöver beredas vidare. Som exempel kan nämnas fördelning av resurser och ekonomi. Liknande situationer kan uppstå i andra delar av upptagningsområdet. Samtidigt har vi fritt vårdval.”

Som Peter Heie förstått det, så skulle bland annat Karlstad bli närmaste alternativet i Värmland för många patienter.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBäckeforsBarn- och ungdomspsykiatriDalslandDalslands sjukhusNorra hälso- och sjukvårdsnämndenNU-sjukvårdenPeter HeiePsykiatriska öppenvårdenVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.