Hoppa till huvudinnehållet

Experten i Gift vid första ögonkastet tipsar: Så håller du relationen levande

Publicerad:
Satu Hirsch Fjellstedt tror på kärleken, men för att den ska växa gäller det att vara öppen mot den andra och berätta vad man känner. "Kommunikationen är livsviktig för att ett kärleksförhållande ska fungera", säger hon. Foto: Helena Karlsson

Prata med varandra när det börjar skava, innan det blir för stort och för sent för att rädda relationen.

Rådet kommer från Karlstadsbon Satu Hirsch Fjellstedt, en av experterna i realityserien Gift vid första ögonkastet.

Hon har 15 års erfarenhet som parterapeut och vet att det inte är så enkelt som det låter.

– Vi har svårt att hantera konflikterna som uppstår.

Likaväl som man vårdar sin bil eller sin bostad, behöver man vårda sin relation. Det är lätt att glömma bort när man står mitt uppe i vardagen och kämpar för att livspusslet ska gå ihop.

– Många par som kommer till mig har väntat alldeles för länge. Ibland har det gått många år och det har varit ett lidande för hela familjen, säger hon.

Just nu kan man se henne på tv, i realityserien Gift vid första ögonkastet där hon är en av tre experter som varit med om att ta ut årets par. Programmet är inne på den sjunde säsongen och Satu har varit med i de fyra senaste.

– Vi har försökt att para ihop folk som är lika och olika på lagom sätt, där vi tror att de här kan nog ha ett kul samtal. I årets säsong tog vi särskild hänsyn till de vardagliga smådetaljerna som en viktig parameter. Sedan kan man inte veta hur attraktion uppstår, det kan man inte förutse, säger hon.

Hur viktig är attraktionen?

– Den är viktig i början, sedan kan den komma på olika sätt. Ibland kommer den på en gång, man bli attraherad innan man ens vet vem den andre är.

Vad är det som styr det?

– Det finns många olika teorier. Men sker det snabbt kan det vara något man känner igen hos varandra sådär intuitivt, men attraktion kan också växa fram. Om du är introvert kanske du attraheras av någon som är mer extrovert. Är man ängslig kan man bli ihop med någon som är supertrygg. Man kan hjälpa varandra att utveckla nya sidor.

Årets deltagare i Gift vid första ögonkastet heter Susanna, Anton, Johan, Lars, Elinor och Sofia. "Vi har försökt att para ihop folk som är lika och olika på lagom sätt", säger Satu Hirsch Fjellstedt.
Årets deltagare i Gift vid första ögonkastet heter Susanna, Anton, Johan, Lars, Elinor och Sofia. "Vi har försökt att para ihop folk som är lika och olika på lagom sätt", säger Satu Hirsch Fjellstedt. Foto: Ulrika Malm/SVT

Utmanar varandra

Satu Hirsch Fjellstedt är legitimerad psykoterapeut sedan 20 år tillbaka och har arbetat med människor i sammanlagt 30 år. I sitt privata bagage har hon med sig ett äktenskap som inte fungerade och tio år av frivilligt och ofrivilligt singelliv. 2006 mötte hon sin nuvarande man hos gemensamma vänner.

– Han är min livskamrat. Vi har en relation som ständigt utvecklas där vi utmanar varandra att växa istället för att sitta fast, säger hon.

Sedan 14 månader tillbaka bor de i Karlstad. Satu har kvar sin mottagning i Stockholm dit hon pendlar varannan vecka.

– Vi längtade bort från storstaden och har flyttat runt en del i landet.

Så småningom hittade det ett hus i Mattila där de spenderar så mycket tid de kan. Att slå sig ner i Karlstad blev en gyllene medelväg.

Visa sin insida

Kommunikationen är livsviktig för att ett kärleksförhållande ska fungera, förklarar hon.

– Man måste vara tydlig med sin insida, sina känslor och sina behov. Att berätta för varandra vad man känner och vad man behöver. Det kan vara mer egen tid eller att man vill att båda tar ett gemensamt ansvar. Om den ena drar ett tyngre lass hemma behöver den berätta det rakt ut i stället för att bli bitter eller småförbannad och börja kritisera. Är man tydlig behöver det inte bli några surdegar.

Är det några speciella områden där det ofta blir konflikter?

– Om det finns en grundläggande brist i kärleksrelationen som handlar om brist på kontakt kan man bråka om precis allt. Till exempel hur du knyter soppåsen, men då är det inte den som är problemet utan att "nu-är-det-du-och-jag-mot-världen"-känslan som saknas. Att vi är ett team som är lojala mot varandra, ställer upp och respekterar varandra. Många par tar varandra för givet, man bli som en möbel i hemmet.

Kan det bero på att man har för lite tid för relationen?

– Det kan vara krävande jobb, barn, sociala medier. Det är mycket som gör att man glider isär och så lever man i parallella världar.

Hur viktigt är det med egen tid för den som har en relation?

– En bra kärleksrelation förutsätter att båda har egna vänner och egna intressen, men kittet är att man är transparenta och att man pratar med varandra. Att man har den här känslan att det är du och jag fast du jobbar i Norge och jag i Stockholm.

Är det viktigt att ha egen tid ihop som par?

– Absolut. Det är viktigt att bara vara med varandra, att fortsätta dejta fast man är gift eller har varit tillsamman länge. Att överraska varandra, bjuda ut eller åka iväg på tu man hand. Man kan också ha roliga projekt ihop eller vara tillsammans ute i naturen.

Hur viktigt är det att man har samma grundvärderingar?

– Det som håller i långa loppet är att man kan kommunicera med varandra om allt, det kan man oftast i början. Att man känner sig trygg och att man trivs med sig själv tillsamman med den andra. Vänskapen är viktig, sedan är det inte nödvändigt att ha samma politiska åsikter, det viktiga är att man respekterar varandra.

Satu Hirsch Fjellstedt förklarar att det är viktigt att ta tag i problemen innan de blir för stora.
Satu Hirsch Fjellstedt förklarar att det är viktigt att ta tag i problemen innan de blir för stora. Foto: Helena Karlsson

När är det dags att ge upp?

– När man inte når fram och när man inte respekterar varandra. Om den andra inte är beredd att se på sig själv och vårda relationen. I en relation är man alltid tre, individerna som är tillsammans och själva relationen.

När väljer de flesta att gå separata vägar?

– Många ger upp efter tio år, men då har de haft det dåligt i ganska många år. Jag kan se att de som väljer att ta tag i sin relation kommer till mig efter tre, fyra år. Många skiljer sig i 50-60-årsåldern när barnen flyttat hemifrån. En ny trend är att många skiljer sig som pensionärer. Det har att göra med att pensionärer känner sig yngre. Många upptäcker också att relationen inte fungerar när man slutat jobba och får mer tid ihop.

Satu Hirsch Fjellstedt får inte berätta hur det går i årets säsong av Gift vid första ögonkastet, men i de tre tidigare säsongerna där hon varit med har ett par av tre fortsatt att vara tillsammans.

– 33 procent tycker jag är rätt bra, säger hon.

Varje säsong innebär drygt två månaders intensivt arbete. Först uttagning med intervjuer, sedan coachas deltagarna en och en och efter det pågår inspelningen under en månad, då paren följs av en videojournalist i princip varje dag.

– Under hela den här perioden finns jag, sexologen Kalle Norwald och psykologen Fredric Bohm ständigt till hands om paren behöver stöttning.

Homogent

I år är alla deltagarna unga med svensk bakgrund och under de sju säsongerna har det bara varit med ett gaypar. Vad beror det på?

– I år hade vi hade inga sökande med annan bakgrund och annan sexuell läggning där vi fick en match, men vi är de första att välkomna andra sökande, säger hon.

Hur har coronapandemin påverkat inspelningen?

– Vi var noga med att följa restriktionerna. Det var få gäster på bröllopen och alla paren fick åka på bröllopsresa i Sverige. Ett av paren fick bo på Sillegården i Värmland.

Följer du själv programmet i tv?

– Ja, jag och min man brukar titta tillsammans.

Artikeltaggar

FamiljKarlstadNöje/KulturRelationerSVT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.