Författaren Annika Billberg släpper en deckare som utspelar sig i Dalsland. Inspirationen har hon hämtat från somrarna hon tillbringat hos sin mormor och morfar i Sörbodane i Tösse.
Boken släpps den 21 mars.
– Det känns kul och spännande, säger Annika Billberg.
Annika Billberg, 46 år, är född i Östersund. Hon är uppväxt i Jönköping, men bor nu mera i Enebyberg i Stockholm. Billberg arbetar som författare och som rådgivare inom kommunikations- och marknadsfrågor.
Nu i mars släpper hon sin första barndeckare ”Dagboken i ödehuset”.
– Det ska bli kul att släppa boken och se vad barn tycker om den, säger Annika Billberg.
Idén till boken fick hon när hon var med sin man i Oslo för några år sedan. Då började hon att göra anteckningar, som sedan ledde till en deckare. Och hon fick också inspiration från sina somrar i Dalsland.
En ny genre
Annika Billberg släppte sin första barnbok 2018, om Tutte Brödsmula och Kalle Humla, som handlar om sjuåriga Lisa. Boken är för åldrarna sex till nio år.
Den här gången ville hon utmana sig själv och skriva i en annan genre och för äldre barn.
Annika Billberg har länge velat skriva deckare och hon har haft som mål få med alla olika ingredienser som finns i den genren.
– En utmaning har varit att väva in ledtrådar och ge läsaren chansen att lösa gåtan, och också hur det skulle bli spännande och inte för läskig.
Ge karaktärerna identiteter
Boken ” Dagboken i ödehuset ” handlar om Emma och Carl-Fredrik som bor i Dalsland. Deras sommarlov har precis börjat. De träffas och lär känna varandra vid en ödegård i Sörbodane.
Där hör de talas om Sigrid elva år som försvann för mer än 60 år sedan. Barnen hittade hennes dagbok och de bestämde sig för att ta reda på vad som hände.
– Det var viktigt att göra historien relevant just nu, bland annat genom att låta barnen kommunicera genom sociala medier. Jag ville även ge karaktärerna tydliga identiteter och bekymmer. Emmas föräldrar ligger i skilsmässa och Carl-Fredrik är utanför i skolan och saknar vänner.
I boken använder författaren sig av verkliga platser, men har flyttat runt miljöerna för att det ska passa hennes berättelse.
Inspiration från sommarstället
Annika Billbergs mormor föddes i Sörbodane och Annika är uppväxt med att spendera sina somrar där.
Nu har hennes mamma tagit över sommarhuset.
Annikas mormor var en sagoberättare och tyckte om att berätta om hur det var förr i den lilla byn. Hon har fått med sig många historier, som hon också har använt till boken.
”Dagboken i ödehuset” är skriven i ett då- och nu-perspektiv.
– När jag läser vuxendeckare finns det flera författare som skriver i då- och nu-perspektiv. Jag tror inte det är så vanligt i just barnböcker, säger Annika Billberg.
Nu skriver hon på den andra delen i serien och i bakhuvudet ligger också del tre, som blir den sista delen.
Annika Billberg har alltid varit intresserad av att läsa och skriva, och som barn började hon drömma om att bli författare.
– Det är nog också därför jag gillar att skriva om och för barn, säger hon.
Hennes favorit genre att läsa är deckare.
– När jag var liten läste jag bland annat Kitty och Fem-böckerna.
Sedan 2018 har hon släppt flera böcker, fyra böcker om Tutte Brödsmula och Kalle Humla.
– Jag har skrivit mycket på kort tid, och planerar att släppa fler böcker i närtid, barn gillar oftast att läsa böcker i samma serie, menar hon.