Hoppa till huvudinnehållet

Nytt projekt i Åmål: Vanebilister ska bli elcyklister

Publicerad:
Projektet går ut på att få vanebilister att istället ta cykeln vid de tillfällen som går.
Projektet går ut på att få vanebilister att istället ta cykeln vid de tillfällen som går. Foto: Roger Gleisner

Åmål är en av kommunerna som deltar i ett projekt, där 20 stycken elcyklar lånas ut till personer som kan tänkas ersätta en biltur till jobbet med en cykeltur.

Under sex veckor kommer deltagarna i projektet att få låna en elcykel för att cykla minst tre dagar i veckan. Period ett börjar under kommande vecka och slutar sista veckan i april. Period två börjar veckan efter och fortsätter fram till mitten av juni.

Det är Västra Götalandsregionen som leasar cyklarna och det är Västtrafik som driver projektet.

Testcyklisterna kommer att få prova på att cykla både till och från jobbet, men också för att uträtta ärenden - för att se om det finns intresse för att ta elcykeln för undvika ensamkörning i bil.

Det kommer att vara 100 deltagare på fyra kommuner, med 20 deltagare från Åmål.
Det kommer att vara 100 deltagare på fyra kommuner, med 20 deltagare från Åmål. Foto: Jonathan Ström

Deltagarna kommer efter testningen att svara på enkäter om sin upplevelse.

Förra året genomfördes samma projekt för 200 för medarbetare på Powertrain i Skövde och GKN Aerospace i Trollhättan. Elcyklist finansierades 2020 av Västra Götalandsregionen och Energimyndigheten, i samarbete med forskare från K2 och Lunds Universitet. Men nu har Västtrafik tagit över projekt.

Totalt 100 deltagare kommer att testa elcyklar på jobbet under en period. De kommuner, förutom Åmål, som deltar i projektet är Alingsås, Borås och Falköping.

Artikeltaggar

ÅmålCyklarSamhälleTrafikVästra GötalandsregionenVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.