Hoppa till huvudinnehållet

Orädd berättare från Säffle får Tom Alandhs pris

Publicerad:
Journalisten och författaren Peter Kadhammar fyller 60 år i juli
Journalisten och författaren Peter Kadhammar fyller 60 år i juli Foto: Pontus Lundahl/TT

Peter Kadhammar har tilldelats Tom Alandhs berättarpris, för 2021. Journalisten och författaren är det nyinstiftade prisets första mottagare.

Ur juryns motivering: "Orädd och ständigt förbannad slår han upp fönstret på vid gavel och vädrar ut dumheter, fördomar, orättvisor. Han slår stenhårt och sticker elegant. Man läser honom både upprörd och med ett leende. Bang och Jolo hade varit stolta över att nämnas tillsammans med honom."

Journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh sitter själv i juryn, tillsammans med den före detta journalisten Inger Ramqvist och SVT-medarbetarna Lars Säfström och Heleen Rebel.

Prissumman är på 25 000 kr och priset delas ut den 12 juni.

Peter Kadhammar, som är ursprungligen är från Säffle, har tidigare bland annat fått Stora journalistpriset. Han arbetar på Aftonbladet och förra året kom hans nionde bok ut, ”Cykeltjuven”.

Artikeltaggar

JournalistikNöje/KulturPeter KadhammarSäffleTom Alandh

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.