Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Minnesstenen avtäcktes på brukets 200-årsdag

Publicerad:
Elsa Dahlstrand från byalaget assisterade när Mauritz Sahlin skulle avtäcka en minnessten över bruket i Fengersfors.
Elsa Dahlstrand från byalaget assisterade när Mauritz Sahlin skulle avtäcka en minnessten över bruket i Fengersfors.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1971

Stort behov av större lokaler för skyddad verkstad. Sociala centralnämnden har gjort en undersökning kring lokalfrågorna för den skyddade verkstaden i Åmål och konstaterar därför att verkstaden är olämplig, både funktionellt och storleksmässigt. Utredningen mynnar ut i ett förslag om att man skall få överta AB Wessmans Leksaksfabrik och bygga till denna med drygt 700 kvadratmeter. Alternativt hemställer man att staden anslår medel för en nybyggnation av en 1 250 kvadratmeter stor fabrik.

1996

Fengersfors firade brukets 200-årsdag. Fröskogs- och Fengersforsborna gick man ur huse på torsdagskvällen för att fira 200-årsdagen av Lisefors och Fengersfors bruks tillkomst. Hedersgäst var Mauritz Sahlin, vars farfars farfars far Christoffer lade grundstenen.

– Här förde Sahlinarna i 100 år en järnhård kamp för brukets existens, sa Sahlin.

Det mest påtagliga minnet av den högtidliga kvällen i det anrika brukssamhället är förstås den minnessten som Mauritz Sahlin var inbjuden att avtäcka.

2011

Hundarna får sitt eget kafé i Åmål. I torsdags slogs dörrarna upp för Annelie Gustafssons hundkafé på Torggatan i Åmål.

– Jag vill att det ska vara en naturlig träffpunkt, att man ska kunna hoppa in närsomhelst. Det här är hundarnas ställe, säger hon.

Det är ett år sedan Annelie Gustafsson startade sin butik Kryp in.

Artikeltaggar

ÅmålDjur och naturFengersforsFengersfors brukHandelKrypinNäringslivSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.