400 flaskor är klara. I veckan släpptes Fengersfors bruksbryggeris första öl till försäljning. Efter flera år som hemmabryggare, lanserar Pär Forsgren Kalasstrumpa, ett folköl han själv tagit fram.
– Det känns jättebra, det känns härligt att det är igång. Det har gått fort tycker jag. Jag hade förhoppning att jag skulle bli klar till sommaren, säger Pär Forsgren.
Längst in på gamla bruket i Fengersfors, granne med Not Quite, ligger Pär Forsgrens bryggeri. Det var i november som han började att planera och göra inköp, som bland annat stora kastruller och bryggverk. Han sökte tillstånd för att få brygga och sälja alkoholdrycker, i januari flyttade han in i lokalen och nu i slutet av mars är första ölen redo att säljas.
Pär Forsgren, som kommer från Hälsingland, bor nu i Edsleskog sedan några år tillbaka. Han har alltid haft ett stort intresse för öl, och har under flera år bryggt egen öl hemma. Nu har hans dröm gått i uppfyllelse. Han har ett eget bryggeri, Fengersfors bruksbryggeri, där han till en början kommer att tillverka öl efter ett recept som han jobbat fram under några år.
Börjar i lanthandeln
I framtiden vill Pär Forsgren utveckla sin produktion med fler ölsorter och vill gärna börja sälja i affärer, på restauranger och kaféer. Premiärförsäljningen kommer att vara i Fengersfors, i den intilliggande lanthandeln.
– Vi får se hur det går. Går det väldigt bra där kommer jag att fortsätta att sälja där, men även vända mig till fler återförsäljare.
Flaska efter flaska har tappats upp för hand – 400 stycken. Sittande på huk på golvet har Pär Forsgren fyllt flaskorna med öl och sedan klämt fast en silvrig kapsyl på flasköppningen. Innan flaskorna var redo för att säljas var det dags att klistra på etiketterna.
Etiketten har en glansig yta och föreställer dalsländsk natur med inspiration från Edsleskog och Fengersfors. Edsleskogs kyrka syns i ena hörnet och Knarrbysjön sträcker ut sig till vänster. Tanken är att du står högt upp på Baljåsen och ser landskapet breda ut sig, även om geografin anpassats för att passa formatet. Det är Lina Söderberg som har målat etiketten i akvarell.
– Jag gillar de här klassiska etiketterna och jag ville ha en klassisk stil, säger Pär Forsgren.
Hur kom du på namnet Kalasstrumpa?
– Det var något som jag brukade säga, att man drog på sig kalasstrumpor när man skulle gå på fest.
Smaken på ölen beskriver Pär Forsgren som lite knäckig, lätt rostad med lite sötma. Folkölen är gjord för att passa bra till mat.
När Pär Forsgren inte jobbar med sitt företag och brygger öl, har han ett jobb vid sidan om och är också metallkonstnär. 2007 gick han på en folkhögskoleutbildning med inriktning silversmide i Tidaholm. Han har också studerat fyra år på Steneby i Dals Långed. På gymnasiet läste han grafisk kommunikation.
Han har ett stort hantverksintresse, som visar sig i hans konstnärliga sida, men också på sättet som han arbetar i sin ölproduktion. Han hoppas på en lyckad försäljning och att i framtiden kunna utveckla sitt bryggeri.