Hoppa till huvudinnehållet

Nytt bryggeri släpper första ölet – 400 flaskor har tappats för hand

Publicerad:
Pär Forsgren har alltid haft stort ölintresse. Nu har han släppt sitt första egna öl till försäljning, Kalasstrumpa.
Pär Forsgren har alltid haft stort ölintresse. Nu har han släppt sitt första egna öl till försäljning, Kalasstrumpa. Foto: Elin Johansson

400 flaskor är klara. I veckan släpptes Fengersfors bruksbryggeris första öl till försäljning. Efter flera år som hemmabryggare, lanserar Pär Forsgren Kalasstrumpa, ett folköl han själv tagit fram.

– Det känns jättebra, det känns härligt att det är igång. Det har gått fort tycker jag. Jag hade förhoppning att jag skulle bli klar till sommaren, säger Pär Forsgren.

Längst in på gamla bruket i Fengersfors, granne med Not Quite, ligger Pär Forsgrens bryggeri. Det var i november som han började att planera och göra inköp, som bland annat stora kastruller och bryggverk. Han sökte tillstånd för att få brygga och sälja alkoholdrycker, i januari flyttade han in i lokalen och nu i slutet av mars är första ölen redo att säljas.

Pär Forsgren, som kommer från Hälsingland, bor nu i Edsleskog sedan några år tillbaka. Han har alltid haft ett stort intresse för öl, och har under flera år bryggt egen öl hemma. Nu har hans dröm gått i uppfyllelse. Han har ett eget bryggeri, Fengersfors bruksbryggeri, där han till en början kommer att tillverka öl efter ett recept som han jobbat fram under några år.

Börjar i lanthandeln

I framtiden vill Pär Forsgren utveckla sin produktion med fler ölsorter och vill gärna börja sälja i affärer, på restauranger och kaféer. Premiärförsäljningen kommer att vara i Fengersfors, i den intilliggande lanthandeln.

– Vi får se hur det går. Går det väldigt bra där kommer jag att fortsätta att sälja där, men även vända mig till fler återförsäljare.

400 flaskor har Pär Forsgren hittills tappat upp, och fler flaskor kommer det att bli.
400 flaskor har Pär Forsgren hittills tappat upp, och fler flaskor kommer det att bli. Foto: Elin Johansson

Flaska efter flaska har tappats upp för hand – 400 stycken. Sittande på huk på golvet har Pär Forsgren fyllt flaskorna med öl och sedan klämt fast en silvrig kapsyl på flasköppningen. Innan flaskorna var redo för att säljas var det dags att klistra på etiketterna.

Etiketten har en glansig yta och föreställer dalsländsk natur med inspiration från Edsleskog och Fengersfors. Edsleskogs kyrka syns i ena hörnet och Knarrbysjön sträcker ut sig till vänster. Tanken är att du står högt upp på Baljåsen och ser landskapet breda ut sig, även om geografin anpassats för att passa formatet. Det är Lina Söderberg som har målat etiketten i akvarell.

– Jag gillar de här klassiska etiketterna och jag ville ha en klassisk stil, säger Pär Forsgren.

Hur kom du på namnet Kalasstrumpa?

– Det var något som jag brukade säga, att man drog på sig kalasstrumpor när man skulle gå på fest.

Smaken på ölen beskriver Pär Forsgren som lite knäckig, lätt rostad med lite sötma. Folkölen är gjord för att passa bra till mat.

Pär Forsgren håller i den första flaskan som blivit helt färdig med etikett.
Pär Forsgren håller i den första flaskan som blivit helt färdig med etikett. Foto: Elin Johansson

När Pär Forsgren inte jobbar med sitt företag och brygger öl, har han ett jobb vid sidan om och är också metallkonstnär. 2007 gick han på en folkhögskoleutbildning med inriktning silversmide i Tidaholm. Han har också studerat fyra år på Steneby i Dals Långed. På gymnasiet läste han grafisk kommunikation.

Han har ett stort hantverksintresse, som visar sig i hans konstnärliga sida, men också på sättet som han arbetar i sin ölproduktion. Han hoppas på en lyckad försäljning och att i framtiden kunna utveckla sitt bryggeri.

Varje kapsyl sätts på med hjälp av ett handverktyg. Det krävs kraft för att det ska bli bra.
Varje kapsyl sätts på med hjälp av ett handverktyg. Det krävs kraft för att det ska bli bra. Foto: Elin Johansson
Första etiketten sattes på för hand för att visa resultatet. De övriga har klistrats på med hjälp av en etiketteringsmaskin.
Första etiketten sattes på för hand för att visa resultatet. De övriga har klistrats på med hjälp av en etiketteringsmaskin. Foto: Elin Johansson
Pär Forsgren ville ha en enkel och stilren etikett, och också med ett motiv som speglade Dalsland.
Pär Forsgren ville ha en enkel och stilren etikett, och också med ett motiv som speglade Dalsland. Foto: Elin Johansson

Artikeltaggar

EdsleskogFengersforsFengersfors brukFengersfors bruksbryggeriFengersfors Fröskogs lanthandelKnarrbysjönMat och dryckNäringslivNot QuiteÖl

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.