Hoppa till huvudinnehållet

Omstart på travet för Nygårdsrestaurangen

Publicerad:
Bosse Svensson och Sissel Åsmo från Ånimskog som tidigare drev Restaurang Nygård i Åmål är på ingång som nya arrendatorer av travrestaurangen.
Bosse Svensson och Sissel Åsmo från Ånimskog som tidigare drev Restaurang Nygård i Åmål är på ingång som nya arrendatorer av travrestaurangen. Foto: Elinor Thuresson

Coronaåret slutade med konkurs för Restaurang Nygård i Åmål. Kvar hade ägarparet Bosse Svensson och Sissel Åsmo en grill i Annelund. Nu är de redo att öppna i Åmål igen – som nya hyresgäster i travrestaurangen.

– Man måste hitta på något, säger Bosse Svensson.

År 2020 var ett stillsamt restaurangår på travbanan. Restaurangen var öppen under tävlingsdagarna, för personal och aktiva, men eftersom travdagarna var publikfria var där inte direkt någon trängsel. När arrendet löpte ut nu vid nyår, valde den tidigare hyresgästen att inte förlänga.

Nu står två nya hyresgäster redo att ta över. Kontraktet är ännu inte påskrivet, men förhandlingarna är avslutade och de hoppas att de kan få nycklarna inom kort. Dalslands travsällskap har styrelsemöte på torsdag.

Bosse Svensson och Sissel Åsmo är ivriga att komma igång och hoppas kunna öppna så snart som möjligt.

– Man måste hitta på något. Man kan inte bara gå hemma och vänta på att klockan ska klämta. Man måste hitta vägar, säger Bosse Svensson.

Bo Svensson och Sissel Åsmo hoppas att utkörning, avhämtning och uteservering ska locka Restaurang Nygårds före detta kunder.
Bo Svensson och Sissel Åsmo hoppas att utkörning, avhämtning och uteservering ska locka Restaurang Nygårds före detta kunder. Foto: Elinor Thuresson

De vet exakt när de stängde Restaurang Nygård: klockan 16 fredag den 11 december 2020. De gick och hoppades på besked från Skatteverket om förlängd coronadispens så att de i väntan på bättre tider kunde fortsätta skjuta upp skatteinbetalningar. Någon sådan respit beviljades inte och då bommades restaurangen igen direkt och företagets konkurs inleddes några dagar senare.

Kvar hade de sin andra restaurang, i Säffle, öppnad en dryg månad tidigare, där de under hösten byggt om en frisersalong och en fotvårdslokal vid Annelundstorget till restaurang för att öppna grillkök. På Annelundá Grill och Café är sittplatserna få och huvuddelen av maten hämtas i en kiosklucka. Kort sagt en coronaanpassad servering. Där arbetar tre personer.

Så under vintern har Bosse Svensson jobbat i Säffle, medan Sissel Åsmo mestadels har varit hemma i Ånimskog och pysslat om sina hönor.

Lars Ottosson, som är ordförande i Dalslands Travsällskap, är glad över att restaurangen är på väg att få ny hyresgäst och att serveringen säkras.

– Det ger oss möjlighet att erbjuda våra aktiva en god måltid, säger han.

Köket och serveringen i travrestaurangen är nyrenoverade och ställdes häromåret i ordning för 800 000 kronor.
Köket och serveringen i travrestaurangen är nyrenoverade och ställdes häromåret i ordning för 800 000 kronor. Foto: Elinor Thuresson

Som det ser ut, finns det en risk för att det blir ett nytt år utan någon publik att tala om på plats på Mörtebol. Bosse Svensson och Sissel Åsmo tänker i första hand satsa på lunchservering, med husmanskost i stil med den som serverades på Nygård.

De pratar om vad de vill göra nu och vad de vill göra efter coronapandemin. De tänker börja smått, i kombination med avhämtning och utkörning, och har redan börjat kontakta tidigare kunder. Buffé och kvällsnöjen är sånt som får vänta och det är inte bråttom med alkoholtillstånd.

– Jag brukar säga att när man börjar på nåt nytt, finner man vägen på vägen, säger Bosse Svensson.

Varken Bosse Svensson eller Sissel Åsmo har något travintresse att tala om sedan tidigare. Sissel älskar hästar, men har i första hand erfarenhet av ridsport, och Bosse avslöjar att han som ung hjälpte till med att sko. Så vem vet?
Varken Bosse Svensson eller Sissel Åsmo har något travintresse att tala om sedan tidigare. Sissel älskar hästar, men har i första hand erfarenhet av ridsport, och Bosse avslöjar att han som ung hjälpte till med att sko. Så vem vet? Foto: Elinor Thuresson

Tanken är att ta in anställda som tidigare arbetade på Restaurang Nygård. Det har varit svårt att hitta nya jobb i restaurangbranschen, och de vet att det finns utbildad personal tillgänglig. Till att börja med tänker de sig tre anställda, förutomm de själva.

Köket och restaurangen på Åmålstravet renoverades häromåret för 800 000 kronor, så här finns goda möjligheter, bedömer krögarparet.

– Köket är litet kvadratmetermässigt, men det är bra utrustat, säger Bosse Svensson.

Paret har också tänkt samarbeta nära med grillköket i Annelund och det blir en grillmeny även i Åmål. I Säffle finns till exempel ett iordninggjort skalrum, som ska förse båda restaurangerna med potatis. Mat kan också göras i ordning i köket i Åmål och köras till Säffle.

Artikeltaggar

ÅmålstravetDalslands travsällskapKrogarLars-Olof OttossonMat och dryckMörtebolNäringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.