Hoppa till huvudinnehållet

Nybygge och vår i luften – nu börjar Björn Goops svenska fokus

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Björn Goop guidar oss runt i det nya stallet som blir klart om en månad.
Björn Goop guidar oss runt i det nya stallet som blir klart om en månad. Foto: Helena Karlsson

Del ett av säsongen 2021 med mycket tävlade på fransk mark är avklarad för Björn Goop. Nu börjar han tävla mer frekvent i Sverige igen och han bygger också ett nytt stall på Lökene.

– I stället för att renovera väljer vi att bygga helt nytt stall, berättar han.

Under förra året när coronapandemin slog till med full kraft fick Björn Goop in många utländska hästar i träning då Sverige till skillnad mot andra länder fortsatte att tävla på som vanligt.

Att han nu bygger ett helt nytt stall med 16 boxar har dock inte med det att göra.

– Nej, det är inte alls samma tryck på utländska hästar det här året. Det handlar inte om någon expansion utan istället för att renovera väljer vi att bygga ett helt nytt stall.

Håkan har koll

Det är Björn Goops morbror Håkan Arvidsson som håller i bygget med hjälp av två svärsöner. Det är första gången som Björn bygger ett stall sedan han tog över rörelsen på Lökene.

– Vi körde igång i mitten av januari och det hela ska vara klart om ungefär en månad. I det nya stallet kommer boxarna att vara lite större, men det är inte det som är viktigast för hästarna, berättar Björn.

16 rymliga boxar blir det i det nya stallet.
16 rymliga boxar blir det i det nya stallet. Foto: Helena Karlsson

Och han utvecklar vidare hur han har tänkt med nybygget.

– Det som jag har prioriterat är att det ska vara en lugn och tyst miljö för hästarna och detaljer som att duscharna ska vara på utsidan för att undvika fukt inomhus. Det ska helt enkelt bli så bra som möjligt för hästarna och det var ganska lätta val att göra.

I anknytning till det nya stallet byggs det även nya hagar.
I anknytning till det nya stallet byggs det även nya hagar. Foto: Helena Karlsson

Det har varit en del snack om att Björn Goop fram till i lördags endast hade vunnit ett enda lopp på svensk mark under 2021.

En vinst i Örebro i söndags, två på Färjestad i måndags och en på Solvalla i onsdags är dock en tydlig signal på att det hela kommer att börja rulla igång som vanligt igen framöver.

– Hellre att det snackas om det än inte alls, men vi har precis samma upplägg som förra året. Ja, vi är till och med lite tidigare ute med stallets hästar i år. Förra året började vi inte att starta stallets hästar förrän i början av april men i år har vi redan börjat, säger Goop.

På väg upp i klasserna

Och han fortsätter om upplägget för hästarna som han har i träning.

– Vi är bara i mars än och den största och viktigaste delen när det är mest pengar i loppen är i slutet av säsongen. Vi har många hästar i de låga klasserna som är på väg uppåt. Jag tycker också att vi har ganska fina treåringar, men vem som är bäst är svårt att säga.

Det pekar uppåt för stall Goop. Förra året körde man in hela 40 miljoner kronor.
Det pekar uppåt för stall Goop. Förra året körde man in hela 40 miljoner kronor. Foto: Helena Karlsson

De allra bästa hästarna i landet börjar så smått att komma ut på tävlingsbanorna och inom en månad kommer vi att få se många intressanta årsdebuter.

Vi kollar läget med några av stall Goops bästa hästar och inleder med Oaksvinnaren Eagle Eye Sherry som tjänade fem miljoner kronor som treåring.

– Jag har tidigare sagt att hon ska starta på Färjestad under långfredagen, men det är inte Breeders’ Crown den dagen i år. Det är veckan efter i Örebro som man kör det och där kommer hon att göra årsdebut.

Hur är hennes dagsstatus?

– Hon har bara tränat i sanden utan några snabbare jobb än så länge. Hon har många stora lopp sent under året med Stochampionatet, Stoderbyt och Breeders’ Crown som de stora målen så det gäller att inte bränna krutet för tidigt.

Sen årsdebut

San Moteur slutade tvåa i Kriteriet på Solvalla förra året. Han står inför en mycket intressant fyraåringssäsong och här kommer det bli ett upplägg som den framgångsrike Solvallatränaren Timo Nurmos ofta använder sig av med en sen årsdebut.

– San Moteur tränar på bra men han kommer inte att starta förrän i juni. Han har Derbyt, Europaderbyt och Breeders Crown under hösten som sina stora mål under året.

Sista säsongen?

Stjärnstoet Mellby Free tjänade på nytt över en miljon kronor under 2020. Hon har nu blivit sju år och har sprungit in 8,7 miljoner kronor i karriären.

– Hon gick ett rundbanejobb i måndags och var jättefin. Det är lite tidigt för henne att börja starta än, det är kanske tre, fyra veckor kvar innan det är dags för årsdebut.

Hur tänker man med ett sto som har blivit sju år och absolut inte har något kvar att bevisa på tävlingsbanan?

– Det kan kanske bli hennes sista säsong. Vi får se hur det blir, det är inget som är bestämt än. Hon har som sagt inget mer att bevisa men jag hoppas att hon kan ta ett steg till då hon har fått träna hela vintern. Det har varit rejäl träning och jag tror att hon är bättre förberedd till den här säsongen än förra.

Artikeltaggar

Björn GoopKilLökene GårdTrav

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.