Hoppa till huvudinnehållet

Deckarduon från Åmål följer upp debutsuccén

Publicerad:
Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström tilldelades förra året Crimetime Award för bästa debutdeckare. Nu är de aktuella med uppföljaren 'Den andra systern'.
Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström tilldelades förra året Crimetime Award för bästa debutdeckare. Nu är de aktuella med uppföljaren "Den andra systern". Foto: Thomas Johansson/TT

De har känt varandra och varit vänner sedan de gick i första klass.

Numera är Peter Mohlin och Peter Nyström också succéförfattare vars första deckare har sålts till 17 länder. Nu kommer bok nummer två – och med den fortsätter Åmålsduon att sätta Karlstad på den svenska deckarlitteraturens karta.

Boksläppet firas med turné hemma i Dalsland på skärtorsdagen.

– Vi är de första som har använt Karlstad som ort, hävdar deckarduon i ett Zoomsamtal från Göteborg.

– Vi känner oss besläktade med staden, och kommer att fortsätta att stanna där.

Det är där Peter Mohlin har sitt kontor och det är till stor del där som böckerna om John Adderley skapas. Denne är en svart FBI-agent som i behov av att gömma sig har fått ny identitet och placeras i Karlstad, den stad där han har vuxit upp. Han får jobb i en cold case-grupp samtidigt som han är fruktar att hans fiender i USA ska hitta honom.

Hemma är också fortfarande i hög grad Åmål, där familj och vänner finns kvar, om inte i staden så i närheten. Peter Nyström har också landat i hemstaden igen. Så den 1 april, dagen då uppföljaren officiellt släpps, blir det signeringsturné i de dalsländska bokhandlarna, i Bengtsfors, Mellerud och Åmål. Peter Mohlin och Peter Nyström har lovat att hålla avstånd så det ska bli coronasäkert.

På kvällen blir det sedan besök hos Bokdagar i Dalsland, i ett författarframträdande som sänds från restaurangen Upperud 9:9, utan publik.

Under veckan efter påsk fortsätter bokturnén i Karlstadstrakten.

Försvinnande och mord

I ”Det sista livet” jobbar han med ett tio år gammalt försvinnande, i den nya ”Den andra systern” blir en av två systrar som har grundat ett dejtingföretag mördad.

– När vi bestämde oss för att skriva deckare tillsammans, så hade vi serietänket klart från början, säger Nyström.

Peter Mohlin fyller i:

– Vi ville skapa en karaktär som kändes ny och fräsch. Klichébilden av en svensk polis är att han är lite nerdekad, kör Volvo och längtar till folkhemmet. John Adderley är tvärtom. Han har pengar, han är inte nerdekad, han är vältränad och snygg. Han har amerikanska tankar om livet och han funderar över motsättningarna med New York och Karlstad. Han ser på det svenska samhället utifrån, ofta med humor, ungefär som Colin Nutley gör i sina filmer.

Duon har två mål med sitt skrivande, konstaterar de. Dels ska varje berättelsen ha en stark historia med en dramaturgi som gör att läsaren fastnar, dels ska det finnas ett djup i personerna som skildras.

Kompromissar inte

De sitter mycket ihop och jobbar, tar långa promenader där storyn diskuteras fram. För varje bok gör de ett synopsis med vad varje kapitel ska innehålla. Peter Mohlin och Peter Nyström skriver vartannat kapitel, de diskuterar det som har skrivits – båda måste vara helt nöjda, inga kompromisser.

Nu kommer bok nummer två ut, samtidigt som debutboken ges ut i bland annat USA och Tyskland. Det blir minst två böcker till om John Adderley, och ja, de båda Petrarna har författandet som enda yrke numera. De hoppas också att böckerna kan bli en tv-serie.

– En svensk svart man som talar svenska med knagglig brytning. Var hittar man honom? säger Mohlin.

Drömmen vore någon som Idris Elba. Fast då är det ju det där med svenskan …

Gunnar Rehlin/TT

Elinor Thuresson

Peter Mohlin och Peter Nyström har känt varandra sedan de var barn. Nu skriver de deckare tillsammans.
Peter Mohlin och Peter Nyström har känt varandra sedan de var barn. Nu skriver de deckare tillsammans. Foto: Thomas Johansson/TT
Fakta: Peter Mohlin och Peter Nyström

Fakta: Peter Mohlin och Peter Nyström

Namn: Peter Mohlin.

Ålder: 45 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Hustrun Anna och döttrarna Märta, 10 år och Ellen, 7 år.

Yrke: Författare.

Tidigare bok: "Det sista livet", vann Crimetime Awards deckardebut 2020.

Aktuell: Med kriminalromanen "Den andra systern".

Namn: Peter Nyström.

Ålder: 46 år.

Bor: I Åmål.

Familj: Barnen Smilla, 13 år och Nicolas, 8 år.

Yrke: Författare.

Tidigare bok: "Det sista livet", vann Crimetime Awards deckardebut 2020.

Aktuell: Med kriminalromanen "Den andra systern".

Artikeltaggar

ÅmålDeckareKarlstadLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.