580 personer rings in för första vaccindosen

Publicerad:
Frivilliga resursgruppen kallas in allt oftare för att hjälpa till vid vaccineringen i Åmåls ishall. En av dem är Lisette Lindenström som vid ett tidigare tillfälle tog emot vid ingången. Den här veckan är än så länge två vaccinationsdagar inbokade och nästa vecka tre. Foto: Elinor Thuresson

I fredags vaccinerades cirka 280 personer mot covid-19 i ishallen och den här veckan är det mening att ytterligare 580 Åmålsbor ska få första vaccindosen. Nu när Astra Zeneca släpps på kan rekordmånga kallas.

Medpro Clinic kallar fortfarande personligen, per telefon. Farhågan är dock att samtalen nu kan ta längre tid, eftersom frågorna är många kring vaccinsorterna.

Västra Götalandsregionen är tydlig. Det går inte att välja vaccintillverkare.

I fas 2 vaccineras just nu människor i åldersordning. Ju äldre person, desto mer prioriterad. Efter fredagens vaccinering hade Medpro Clinic på sina patientlistor kommit till dem som är födda i början av 1942.

Den här veckan finns ytterligare 580 vaccindoser att tillgå och ishallen är öppen onsdag och torsdag, men då endast för dem som fått en personlig kallelse. Det är oklart hur långt ner i åldrarna doserna kommer att räcka, men förhoppningen är att vaccineringen av alla över 75 år ska vara klar inom en inte alltför lång tid, kanske redan före påsk.

Nästan alla Åmålsbor med på Medpro Clinics listor

Veckan efter påsk är redan tre dagars vaccinering inbokade i ishallen, cirka 400 doser, alltihop människor som ska ha sin andra dos. I övrigt vet inte vårdcentralen mer. Besked om vaccinleverans brukar komma med kort varsel.

– Om vi får vaccin för dos 1 också nästa vecka, kan vi behöva ta till kvällar, säger Malin Herke, en av tre vaccineringsansvariga på Medpro Clinic i Åmål.

När tror du att fas 2 är klar i Åmål?

– Det är omöjligt att säga. Det beror på hur vaccinet kommer. Jag vet inte ens vad som händer nästa vecka.

Det blir ett test för Medpro Clinic att se om det går att hinna boka 580 personer på så kort tid. Om inte, så fortsätter covid-19-vaccineringen nästa vecka. Västra Götalandsregionen har sagt att alla över 75 år ska kontaktas, om än inte nödvändigtvis per telefon.

Frågor om fabrikat

Det är ett orosmoment för vården att många nu frågar efter vilket vaccinfabrikat de erbjuds och är beredda att avstå vaccineringen om det inte är den önskade sorten. Västra Götalandsregionen har därför gjort mycket tydligt att det inte går att välja vaccin. Den som tackar nej till ett erbjudande, kommer inte att få något nytt utan hamnar sist i kön tillsammans med dem som inte tillhör någon riskgrupp.

Vaccineringen i Dalsland har kommit mycket längre än den gjort i exempelvis Göteborg. Anledningen är enkel, vårdcentralerna tilldelas vaccin efter hur stor andel personer som är över 65 år.

Så långt har vaccineringen kommit
Antal dos 1Andel dos 1Antal dos 2Andel dos 2
Bengtsfors149319%4325,5%
Dals Ed79220,56%2035,27%
Färgelanda84615,88%3486,53%
Mellerud135017,97%3935,23%
Åmål170317,04%5395,39%
Säffle208716,72%8757,01%

Tabellen visar de vaccinationer som förts in i nationella vaccineringsregistret till och med vecka 11. I siffrorna för dos 1 ingår även de som fått dos 2.

Snittet för Sverige är att 12 procent av befolkningen som är minst 18 år har fått första dosen covid-19-vaccin, medan 5,1 procent har fått även andra dosen. Värmland ligger över rikssnittet – i regionen har 15,65 procent fått första dosen och 6,9 procent även andra dosen. Västra Götalandsregionen ligger under rikssnittet och här har 10,79 procent fått första dosen och 3,98 procent även andra dosen.

Ansamling om morgonen

Utvärderingen i Åmål hittills är att det fungerar bra med ishallen som vaccinationscentral. Det blir en ansamling om morgnarna, eftersom många kommer långt innan den utsatta tiden, men bedömningen är att avstånd kunnat hållas.

Frivilliga resursgruppen har också noterat att många inte kör ända fram, utan parkerar vid simhallen, missar skyltarna och får gå onödigt långt. Detta samtidigt som det är gott om parkering bakom Vikenborg, där det är meningen att de som ska vaccineras ska ställa bilarna.

Olika faser

Vaccinationerna har kommit olika långt i olika delar av regionen och vårdcentralerna är inte i fas med varandra. På en vårdcentral håller man på med vaccination av dem som är över 85 år, medan man på en annan kommit ned till åldersgruppen mellan 70 och 75 år.

– Det jämnar ut sig med tiden, även om det kan se lite orättvist ut just nu, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen.

Vårdcentralerna har fått tilldelning av vaccin efter hur många listade de har inom ett visst åldersspann. Men hur många av dem som ska vaccineras, beror på hur många som redan har fått vaccin i fas 1, det vill säga de som bor på äldreboende eller har hemtjänst och deras hushållskontakter.

– Har en vårdcentral många i den åldersgruppen som redan är vaccinerade så kommer den vårdcentralen snabbare ner i åldrarna. Jag kan förstå att det känns orättvist just nu mellan de olika vårdcentralerna. Men vi ska göra en avstämning över hur många som redan fått vaccin i fas ett och hur många som är kvar i fas två. säger Kristine Rygge.

Artikeltaggar

Åmåls kommunKristine RyggeMedpro clinic ABVaccinationVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare