Hoppa till huvudinnehållet

Nya Halmens Hus har invigts

Publicerad:
I lördags hade den helt nya basutställningen i nyrenoverade Halmens Hus smygpremiär. Kommunstyrelsens vice ordförande Per Eriksson (S), Lotta Eurén, ordförande i föreningen Halmens Hus och kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) klippte bandet.
I lördags hade den helt nya basutställningen i nyrenoverade Halmens Hus smygpremiär. Kommunstyrelsens vice ordförande Per Eriksson (S), Lotta Eurén, ordförande i föreningen Halmens Hus och kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) klippte bandet. Foto: Sofia Hartman Prim

Lokalen är färdigrenoverad och de nya utställningsexemplaren på sin plats.

Nu öppnar Halmens Hus för allmänheten igen.

– Min tanke är att utställningen ska spegla historien och livsödet, från fattigdom till framgång, säger utställningsproducenten Irène Karlbom Häll.

Utställningsproducenterna Johan Sandzén, vd för Naturinformation och Irène Karlbom Häll var i full gång med att färdigställa det sista med utställningen i Halmens Hus på Majberget i Bengtsfors när Dalslänningen kom förbi på fredagen.

Under lördagen väntade en smygöppning för politiker och engagerade parter i renoveringen och på tisdagen, den 30 mars, är utställningen öppen för allmänheten.

Basutställningen skildrar betydande människor i halmens historia. Här syns Lina Jansson från Upperud, som reste till Schweiz och Tyskland för att lära sig att göra hattar. Därefter reste hon hem och lärde lärarinnor att göra halmhattar, som i sin tur kunde lära sina elever tekniken.
Basutställningen skildrar betydande människor i halmens historia. Här syns Lina Jansson från Upperud, som reste till Schweiz och Tyskland för att lära sig att göra hattar. Därefter reste hon hem och lärde lärarinnor att göra halmhattar, som i sin tur kunde lära sina elever tekniken. Foto: Sanna Stark

Enligt pandemilagen får 16 besökare vistas i lokalen samtidigt.

– Allt är nytt, så även om man har varit här tidigare år finns det skäl till att komma och titta igen, säger Lotta Eurén, ordförande i föreningen Halmens Hus.

Försenat jubileum

Utställningen symboliserar halmens historia och lyfter fram de personer som har varit betydande för kunskapen bakom halmslöjden i Dalslandstrakterna. Utställningsexemplaren är gjorda av lokala konstnärer och hantverkare.

Sofia Hartman Prim klär den då 19-åriga Märta-Stina och maken Jan med en halmhatt.
Sofia Hartman Prim klär den då 19-åriga Märta-Stina och maken Jan med en halmhatt. Foto: Sanna Stark

– Vi har haft samma utställning som lyft fram den lokala historian sedan 1995, när Halmens Hus grundades. Inför vårt 20-årsjubileum skulle vi ha en ny basutställning, säger Lotta Eurén och fortsätter:

– Nu blev ju 2020 som det blev. Nu är vi klara, 2021, så det får bli ett försenat 20-årsjubileum helt enkelt. Vi har röjt ut allt som var.

"Stötts och blötts"

Johan Sundzén och Irène Karlbom Häll lyfter alla som har varit delaktiga i renoveringen - allt från hantverkare som gjort om i lokalen, skapare av utställningsexemplaren och föreningen Halmens Hus.

Utställningsproducenter är Irène Karlbom Häll och Johan Sandzén.
Utställningsproducenter är Irène Karlbom Häll och Johan Sandzén. Foto: Sanna Stark

– Vi har stötts och blötts. Föreningen hade verkligen en tydlig bild av vad de ville ha, vilket är väldigt tacksamt. De visste precis vilken bild och story som skulle berättas, säger Irène Karlbom Häll.

Utställningen ger en inblick i hur människorna gick från svält och utvandring till överlevnad tack vare halmindustrin.
Utställningen ger en inblick i hur människorna gick från svält och utvandring till överlevnad tack vare halmindustrin. Foto: Sanna Stark

– Utställningsgruppen har varit väldigt kompetent, säger Johan Sundzén.

"Evigt tacksamma"

Sponsorer för renoveringen och den nya basutställningen är Västra Götalandsregionen, Bengtsfors kommun, Dalslands Sparbank och Riksantikvarieämbetet.

– Vi är evigt tacksamma och så otroligt nöjda med resultatet, säger Lotta Eurén.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommun (org)Dalslands SparbankHalmens HusJohan SandzénLotta EurénNyheterPer ErikssonRiksantikvarieämbetetSofia Hartman PrimStig BertilssonVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.