Hoppa till huvudinnehållet

Deckarförfattarna tillbaka där allting började

Publicerad:
Deckarförfattarna Peter Nyström och Peter Mohlin är på pr-turné för sin andra bok, John Adderley-uppföljaren "Den andra systern". Naturligtvis fick det bli en tur till Södra skolan, där de som tioåringar skrev sin första gemensamma deckare.
Deckarförfattarna Peter Nyström och Peter Mohlin är på pr-turné för sin andra bok, John Adderley-uppföljaren "Den andra systern". Naturligtvis fick det bli en tur till Södra skolan, där de som tioåringar skrev sin första gemensamma deckare. Foto: Elinor Thuresson

Uppe i kartrummet på Södra skolan i Åmål inledde tioåringarna Peter Mohlin och Peter Nyström sin bana som författarpar. Där satt de och knåpade ihop sin allra första deckare. Nu ger de ut sin andra bok i John Adderley-serien "Den andra systern".

Förväntningarna är helt annorlunda nu – efter att första boken sålt i 100 000 exemplar bara i Sverige.

Peter Mohlin och Peter Nyström har tre böcker i huvudet på en gång just nu. På skärtorsdagen släpps officiellt John Adderley-uppföljaren, thrillern ”Den andra systern”, med tillhörande pr-turné. Samtidigt släpps fortfarande den första boken ”Det sista livet” i nya länder och parallellt arbetar de med intrigen till den tredje boken i serien.

Så ibland finns det behov av att stanna upp och fundera. Vilken bok är det vi pratar om?

"Den andra systern” blir andra boksläppet under pandemin för Mohlin/Nyström. En lansering utan fester, författarturnéer och stora boksigneringar. Bokmässor och prisutdelningar genomförs på distans. Att pandemin skulle bli så långvarig att de skulle få uppleva alltihop en gång till, hade de aldrig kunnat tro förra våren när de som debutanter fick skjuta tänkta arrangemang på framtiden, först några månader, och senare ställa in.

Å andra sidan kan de inte jämföra med hur det var före smittspridningen. På flera sätt är coronaboksläpp det normala för dem och de har fått rutin på Zoom-intervjuer och internetsändningar.

Hemma hos familjen Mohlin på Drottninggatan var Peter Nyström mycket. Och på andra sidan vägen gick Peter och Peter lågstadiet på Västermalmskolan.
Hemma hos familjen Mohlin på Drottninggatan var Peter Nyström mycket. Och på andra sidan vägen gick Peter och Peter lågstadiet på Västermalmskolan. Foto: Elinor Thuresson

Men är vi i Åmål, ska det förstås handla om Åmål. Den här gången var det faktiskt nära att John Adderley passerade staden. Han gjorde det i en tidig version av ”Den andra systern”, men det avsnittet ströks i en redigering. Omvägen blev för lång och Adderley kom aldrig längre än till Grums – Nyängen närmare bestämt.

– Så han närmar sig. Nu kom han i alla fall halvvägs, säger Peter Mohlin. Det vore konstigt om John Adderley inte nån gång kommer inglidande i Åmål i sin stora amerikanare.

Deckarduon från Åmål följer upp debutsuccén

Det är en av de vanligare frågorna de får. Eftersom Mohlin/Nyström är från Åmål och Dalsland, varför skriver de om Karlstad och Värmland?

Svaret är att Åmål är lite för litet för att passa för de historier de hade i huvudet. Karlstad är närmaste större stad, lämplig i storlek och är dessutom en stad som de har hyfsat bra koll på. Peter Mohlin har till och med bott i Karlstad när han i slutet av 1990-talet var sommarreporter på NWT.

Längst uppe under taket skrev Peter Nyström och Peter Mohlin den första deckaren. På grund av coronan släpper skolan inte in gäster, men de kan i alla fall peka ut var det var alltihop började.
Längst uppe under taket skrev Peter Nyström och Peter Mohlin den första deckaren. På grund av coronan släpper skolan inte in gäster, men de kan i alla fall peka ut var det var alltihop började. Foto: Elinor Thuresson

Vännerna känner varandra väl. De är bokstavligen uppväxta tillsammans. I det mohlinska föräldrahemmet på Drottninggatan i Åmål räknas Peter Nyström in som en tredje son. Peter Nyström pekar ut en utelampa som han sköt sönder en gång vid en fotbollsmatch i trädgården. Även fönstret under dörrtrappan gick i kras, men då var det lillebror Fredrik Mohlin som var den skyldige.

Det här är en av författarparets största fördelar, menar Peter Nyström: att de har samma referensramar. Många miljöer och karaktärsdrag är hämtade från uppväxten i Åmål, om än inte rakt av.

– Vi har en enorm gemensam kunskapsbank och det är så värdefullt. Om vi pratar om någonting, har vi samma bild, säger Peter Nyström.

Det förenklar kommunikationen, att kunna göra liknelser till platser och personer de båda känner.

Peter Mohlin bor sedan många år i Göteborg, medan Peter Nyström nyligen flyttat hem till Åmål igen. De umgicks intensivt under barn- och ungdomsåren och på altanen till höger hade det bland annat repeterats krogshow.
Peter Mohlin bor sedan många år i Göteborg, medan Peter Nyström nyligen flyttat hem till Åmål igen. De umgicks intensivt under barn- och ungdomsåren och på altanen till höger hade det bland annat repeterats krogshow. Foto: Elinor Thuresson

När Peter Mohlin och Peter Nyström kliver in på Södra skolans skolgård, landar de genast i minnena. Har de rivit matsalen? (Jo, för rätt många år sen.) I det där fönstret uppe till höger låg deras klassrum och till vänster är takkupan till rummet där deras varmt uppskattade lärare Gunnel Tegerstrand lät tioåringarna skriva sin första gemensamma deckare.

Rastvakten, textilslöjdsläraren Karin Rådberg, som kommer fram och glatt hälsar, är en före detta klasskompis, både från lågstadiet på Västermalm och mellanstadiet på Södra. Även här visar det sig förresten finnas ett fönster där rutan gick sönder när Peter Nyström spelade fotboll.

Fyra meter hög bok

Onsdagsschemat för deckarparet bestod av Dalslandsintervjuer, torsdagen är fylld av boksigneringar vid Dalslands boklådor samt officiellt boksläpp hos Bokdagar i Dalsland i ett livesänt författarframträdande på restaurangen Upperud 9:9. Efter några dagars påskledigt fortsätter pr-turnén i Värmland. En fyra meter hög version av nya boken sätts också upp på Stora torget i Karlstad.

De har fått rutin på den här typen av framträdanden, men de är ändå mer spända nu än när första boken släpptes. Pressen på dem är större, även om de i grunden ser det som något positivt. ”Det sista livet” har sålts i 100 000 exemplar bara i Sverige. Den här gången är det människor som går och väntar på att få läsa hur det går, efter att debutboken slutade i en stor cliffhanger.

– Det är fantastiskt roligt, men det är mer nervöst den här gången. Då hade vi inga förväntningar alls och sen fick vi ett sånt mottagande, säger Peter Nyström. Vi kan ju inte förvänta oss samma mottagande igen, då riskerar man att bli besviken, men det är klart att det är inspirerande att veta att det finns en massa folk som vill läsa.

”Den andra systern” är skriven lite annorlunda än ”Det sista livet”. Den är mer av en thriller än en deckare och Mohlin/Nyström har medvetet skruvat upp tempot i handlingen. Men där finns naturligtvis ett mord att lösa, den här gången i självaste kaffeskrapan.

Artikeltaggar

Åmåls kommunDeckareFörfattareLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.