Hoppa till huvudinnehållet

Fängelse för stor knarkodling – 850 plantor cannabis

Publicerad:
Efter att en cannabisodling påträffats i Bengtsfors döms nu en man och en kvinna för narkotikabrott.
Efter att en cannabisodling påträffats i Bengtsfors döms nu en man och en kvinna för narkotikabrott. Foto: Sakchai Lalit

En man och en kvinna hemmahörande i Bengtsfors döms till fängelse för narkotikabrott.

Enligt polisen är mannen att betrakta som en yrkesodlare eftersom han skördat 850 plantor motsvarande minst 47 kilo cannabis.

Mannen döms också för fler brott.

Mannen, som är i 35-årsåldern, döms till tre år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Han döms också för narkotikasmuggling, vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Mannen har erkänt att han odlat och innehaft cannabis men hävdar att det är en väsentligt mindre mängd än vad åklagaren angett. Han påstår också att han inte tänkte sälja drogerna. Däremot har han erkänt narkotikasmuggling.

Tingsrätten anser det dock styrkt, bland annat genom fotografier, att odlingen är av sådan omfattning att något annat än överlåtelsesyfte av narkotikan är uteslutet.

Grovt narkotikabrott

Mängden cannabis som producerats och innehafts bedöms ha överstigit den mängd av fem kilo, som i praxis anses medföra att ett narkotikabrott ska bedömas som grovt.

Till detta kommer att gärningen avsett odling i överlåtelsesyfte, som ett led i yrkesmässig narkotikahantering, menar tingsrätten.

Mannen döms också för vapenbrott eftersom han innehaft ett hagelgevär med ammunition utan att ha rätt till det.

Även kvinnan fick fängelse

En kvinna i 30-årsåldern, sambo med mannen, döms till sex månaders fängelse för narkotikabrott, men frias från misstankarna om vapenbrott. Kvinnan har uppgett att hon inte känt till att mannen hanterat cannabis och har förnekat brott.

Tingsrätten menar att detta är helt uteslutet eftersom odlingen förvarats helt öppet i byggnader på fastigheten.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBrott & blåljusDomarFängelseNarkotikaNarkotikabrottNarkotikasmugglingVapenVapenbrott

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.