Hoppa till huvudinnehållet

FHM: Res smittsäkert i påsk

Publicerad:
Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet fall med bekräftad covid-19 fortsätter att öka i Sverige, bland annat i Stockholmsregionen och Västra Götaland.

Folkhälsomyndigheten uppmanar därför människor att resa säkert under påskledigheten.

– Är man osäker är det bättre att stanna hemma, säger hon och understryker att man måste kunna isolera sig om man blir sjuk på sitt resmål, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Dessutom gäller liksom tidigare att man undviker nya kontakter på resmål samt under resan. För den som ska till populära påskresmål – så som fjällen – gäller det att tänka på att undvika trängsel.

– Planera dina aktiviteter så att du kan undvika trängsel.

Vården pressad

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka – särskilt i storstadsregionerna.

– Stockholm har haft en uppåtgående trend och den ser ut att fortsätta, säger Sara Byfors och fortsätter:

– Västra Götaland är något ojämnare, men trenden är densamma, att man haft en ökning under en längre period.

I Skåne ser det däremot annorlunda ut. Positivt – men det gäller att se upp så smittan inte sätter i gång att öka igen, understryker Byfors.

– Men man kan även se en viss tendens även här, det gäller att hålla i.

Den omfattande smittspridningen ger fortsatt avtryck i vården.

– Pandemin har fortfarande en stor påverkan på hälso- och sjukvården generellt, säger Mattias Fredricson, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Ökning globalt

Läget är tufft för personalen, samtidigt som antalet patienter ökar i vården. Just nu vårdas totalt 1 529 personer inom vården.

– Det är en ökning med 124 patienter från förra veckan, säger Fredricson och berättar att 319 av de drygt 1 500 vårdas inom intensivvården (iva).

– Det är en ökning med 282 jämfört med förra veckan.

Även globalt är läget något dystert med en ökning av antalet fall, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det ser ut i världen ungefär som i Sverige – att det ökat, säger hon.

Fakta: Dödsfall och smittade

Fakta: Dödsfall och smittade

Ytterligare 33 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats. Därmed har nu 13 498 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammantaget har 813 191 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har 1 666 783 doser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 167 532 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 14,3 procent av den vuxna befolkningen. 499 251 personer har fått två doser, vilket motsvarar 6,1 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenInrikes/utrikesPandemiPåskSara ByforsSocialstyrelsenVård och omsorgVärmlands länVästra Götalands länÖrebro län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.