Hoppa till huvudinnehållet

Nytt stöd till inställda evenemang

Publicerad:
Kulturminister Amanda Lind presenterar ytterligare stöd till kulturen.
Kulturminister Amanda Lind presenterar ytterligare stöd till kulturen. Foto: Jessica Gow/TT

Kultursektorn får ytterligare 1,3 miljarder i krisstöd. Dessutom föreslås ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor.

– Varje människa som lämnar kultursektorn är en förlust, säger kulturminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Hon utlovar där ytterligare kris- och återhämtningsstöd för 2021 på 1,3 miljarder kronor.

Regeringen vill också införa ett helt nytt stöd på 3 miljarder för evenemang som tvingas ställa in. Staten ska då gå in och ta en del av kostnaden. Tanken är att stödet ska kunna ges för evenemang som planeras för perioden juli–december 2021.

– Regeringens ambition är att stimulera arrangörer att planera för smittsäkra arrangemang, säger Amanda Lind.

Nya miljarder till idrott och kultur

Stödet gäller inte bara kultursektorn utan är tänkt att vara bredare. Det kan handla om konserter, teaterföreställningar, utställningar, festivaler och andra liknande kulturevenemang, mässor och marknader, evenemang inom det civila samhället, samt idrotts- och andra sportevenemang.

Stödet måste dock få grönt ljus av EU-kommissionen innan regeringen kan fatta beslut.

Hur länge kan regeringen stötta kulturbranschen?

– Så länge pandemin påverkar kulturlivet så behöver vi på olika sätt jobba för att stötta upp. Kulturen fyller en så grundläggande funktion i vårt samhälle, säger Amanda Lind.

Hur långt räcker stödet?

– Jag hoppas att stödet ska kunna stötta så många verksamheter som möjligt, säger Amanda Lind.

– Men vi vet att behoven är stora.

Amanda Lind flaggar också för att detta inte är de sista stöden som hon kommer att behöva presentera.

– Jag vill vara tydlig med att krisen inte kommer att gå över med det här krispaketet – eller med nästa, säger hon.

Stöttats tidigare

Branschen fick 2,5 miljarder kronor i stöd under 2020 och ytterligare 1 miljard avsattes i budgeten för så kallat uppstartsstöd, med förhoppning om att pengarna skulle hjälpa kulturaktörer att komma på fötterna igen.

I december aviserades mer stöd som skulle fördelas i början av 2021. När den första ansökningsomgången för stöd stängdes från Kulturrådet, som fördelar en del av pengarna, hade myndigheten fått in ansökningar som omfattar över 3 miljarder. Till sitt förfogande har myndigheten 620 miljoner kronor att fördela.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är det kultur- och nöjesbranschen, som – de branschspecifika krisstöden borträknade – fått mest stöd per anställd via åtgärder som till exempel korttidspermitteringar.

Restriktioner kvar

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade på onsdagen att rådande restriktioner, med ett publiktak på högst åtta personer, ligger kvar i mer än en månad, fram till 3 maj.

Beskedet kom inte oväntat, men sätter press på en redan hårt pressad kulturbransch. Flera stora evenemang – som Lollapalooza, Storsjöyran och Håkan Hellströms konserter på Ullevi – som skulle ägt rum i sommar har flyttats till 2022.

Ann Edliden / TT

Maria Davidsson / TT

Artikeltaggar

Amanda LindCoronavirusetEU-kommissionenNöje/KulturPandemiPolitikStefan LöfvenSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.