I 20 år har föreningen Galleri Olika varit en plattform för konstutövare. På det egna galleriet i Dals Långed har medlemmarna visat sin konst i olika tekniker och utföranden. Föreningen lever vidare med målet att fira fler jubileum, men i höst stänger galleriet.
Det hela började med en ledig lokal på Enetsvägen 3 i Dals Långed.
– Jag hyrde då ett hus av en fastighetsägare som även ägde den lokal som senare skulle bli galleriet. Den stod då tom och han frågade mig och jag inte kunde hitta på något med den.
Det berättar Lena Waldau, mångårig konstnär och skribent som då bodde i Dals Långed, och som senare skulle bli föreningens första ordförande.
Tillsammans med konstnären Maria Rygaard Eriksson, Dals Långed, lyckades de samla ihop ett gäng konstutövare som tillsammans ville skapa ett galleri på orten.
– Det var inga större problem att få ihop intresserade. Att som konstnär få möjligheten att visa sin konst kan ibland upplevas som hopplöst då kostnaden för utställningslokalen ofta är hög, så det fanns absolut ett behov av ett galleri, säger Lena Waldau.
13 medlemmar
Den 19 februari 2001 bildades föreningen Galleri Olika av 13 konstnärer. Bara några månader senare, den 31 mars, var det dags för premiärutställningen – en samlingsutställning av de 13 medlemmarna.
Galleriet har sedan dess haft sin givna plats i samhället och har kommit att betyda mycket för konstnärerna.
– I början var det inte många besökare som vågade sig in. Men genom åren har det blivit välbesökt. Galleri Olika har varit starten för många att komma vidare i sitt konstnärskap och komma in i andra sammanhang. Det är fantastiskt att det har levt kvar så länge, säger Lena Waldau.
Genom åren har det varit många utställningar i galleriet, separat- såsom samlingsutställningar. Föreningen har också arrangerat en egen konstvandring.
Dock har föreningen nu beslutat att säga upp lokalen. Galleriet stänger den 31 oktober.
– De senaste åren har aktiviteten i galleriet blivit allt lägre. Flera av medlemmarna har blivit äldre och besökarna har blivit färre. Många medlemmar tycker inte att det är värt att sitta och vakta när så få besökare kommer. Om inte tillräckligt många ställer ut så får vi inte ihop till hyran, säger Ingalill Steffner, nuvarande ordförande i föreningen.
Beslut att stänga
Tillslut landade de i beslutet att stänga.
– På de senaste medlemsmötena har vi vridit och vänt på problemet. Vi gjorde en enkät där medlemmarna fick komma med synpunkter. De fick bland annat svara på frågan om de vill kvarstå som medlem även utan lokal, och det var ingen som inte fortsatt ville vara med.
Men innan det är dags att slå igen kommer det anordnas utställningar i galleriet till och med i höst. Och även om galleriet därefter inte finns kvar lever föreningen vidare.
"Trevlig samvaro"
Tanken är att medlemmarna framöver ska ha digitala utställningar, och samlingsutställningar på olika platser. Den årliga konstvandringen består och konstresor och målarcirklar ska arrangeras.
Som mest har det varit cirka 40 medlemmar. I dag är det 26 medlemmar.
– För mig har föreningen inneburit en möjlighet att ställa ut, lära känna människor och trevlig samvaro, säger Lena Waldau, som numera bor i Arvika.
Utställningar i galleriet 2021:
Matemagiska bilder, Minjia Manai Sonnius.
Vårutställning, samlingsutställning.
Bohuslän i mitt hjärta, Gunilla Svensson.
På vårt sätt, Eds konstnärssjälar.
Färg, form och design, Inger Stranding, gästutställare Yvonne Karlsson.
Färgstänk, målarcirkeln Inspiration.
Helt sjukt, Anna-Carin Hagevåg, Birgitta Ehrenroth och Märit Gustafsson.
Finnisage, avslutande samlingsutställning.
Utöver det planerar föreningen en konstresa till Borgvik, en jubileumsfest samt en extern utställning i Färgelanda konsthall.