Hoppa till huvudinnehållet

Två nya butiker öppnar i Laxarby

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Hanna Strutz, Madelen Pettersson och Birgitta Arnerup Cooper startar två nya butiker i Laxarby.
Hanna Strutz, Madelen Pettersson och Birgitta Arnerup Cooper startar två nya butiker i Laxarby. Foto: Sanna Stark

Det tapetseras, målas och inreds i Laxarby.

Här har det under våren växt fram två butiker som snart står redo för att ta emot kunder – såväl långväga som från närområdet.

– Vi har fått ett så fint bemötande från lokalbefolkningen, säger Hanna Strutz, som kommer att driva Laxarby Lantbod tillsammans med Madelen Pettersson.

Tidigare har Birgitta Arnerup Cooper bedrivit sin café- och kuriosaverksamhet i kvarnen – tvärs över vägen från sitt hus. Nu har hon däremot skalat ner på caféverksamheten, köpt en färdigsnickrad stuga från Tösse och flyttat in sitt kuriosautbud dit.

Tidigare höll Birgitta Arnerup Cooper till i kvarnen, men på grund av kylan och hungriga möss har hon flyttat sin verksamhet därifrån.
Tidigare höll Birgitta Arnerup Cooper till i kvarnen, men på grund av kylan och hungriga möss har hon flyttat sin verksamhet därifrån. Foto: Sanna Stark

I dagsläget används kvarnen endast som lagerlokal.

– Det var så fruktansvärt kallt där, och så hade jag lite problem med mössen. De ger sig ju på precis allt, säger Birgitta Arnerup Cooper och skrattar.

Att dagen innan inte heller veta om kvarnen skulle vara fullsatt av fikasugna gäster eller inte en enda satte krokben för kaféet. Nu bjuder kuriosaintresserade Birgitta Arnerup Cooper i stället in likasinnade till sin nya butik, Kyrkbackens kuriosa, i sin trädgård.

”Svårt att sluta”

– Jag hade egentligen tänkt sluta, men det är ju så kul. Det är svårt att sluta då, säger Birgitta Arnerup Cooper samtidigt som hon kliver in i butiken.

Birgitta Arnerup Cooper öppnar en kuriosabutik, Kyrkbackens kuriosa, i en stuga i sin trädgård.
Birgitta Arnerup Cooper öppnar en kuriosabutik, Kyrkbackens kuriosa, i en stuga i sin trädgård. Foto: Sanna Stark

– Här kan man göra fynd, fortsätter hon.

I hyllorna står såväl gamla som nya prylar, Dalahästar, porslin och annan kuriosa. Dessutom säljer hon sina egenmålade tavlor på väggen.

– Jag hittar saker på loppisar och köper in sånt som jag själv tycker om. Jag har alltid gillat vackra prylar, säger hon.

"Här kan man göra fynd", lovar Birgitta Arnerup Cooper.
"Här kan man göra fynd", lovar Birgitta Arnerup Cooper. Foto: Sanna Stark

Inuti är butiken så gott som färdigställd. Nu fattas bara målarfärg utanpå, som ska till så fort vädret blir lite varmare.

– Många verkar se fram emot öppningen. Jag tänkte ha en smygöppning för Laxarbybor snart, säger Birgitta Arnerup Cooper.

Grannar startar lantbod

I trekanten, där den tidigare lanthandeln höll till fram till början av 2000-talet, är det just en lantbod som är på väg tillbaka. Initiativtagare är veterinären Hanna Strutz, från Närsidans gård, och grannen Madelen Pettersson som studerar till sjuksköterska.

– Vi ville ha något annat att göra utöver våra yrken. En hobby som har med våra intressen för lantliv, odling och djurskötsel att göra, och något som kan göras tillsammans med barnen, säger Hanna Strutz.

Grannarna Hanna Strutz, från Närsidans gård, och Madelen Pettersson öppnar lantbod i trekanten.
Grannarna Hanna Strutz, från Närsidans gård, och Madelen Pettersson öppnar lantbod i trekanten. Foto: Sanna Stark

– Vi ville göra något i Laxarby, dessutom, och visa att det faktiskt händer saker här också. Närproducerat och närodlat är helt rätt i tiden, säger Madelen Pettersson.

Kravmärkt kött

De första köttlådorna från Närsidans gård har precis beställts genom lantboden. Kunderna kommer även att erbjudas ägg, mjölk, grönsaker, honung och andra varor från såväl Närsidans gård som andra, lokala producenter. I sensommar kommer tjejerna på Laxarby Lantbod dessutom erbjuda mustning av äpplen.

Hos Laxarby Lantbod kommer man kunna köpa ägg, grönsaker, köttlådor och honung – bland annat.
Hos Laxarby Lantbod kommer man kunna köpa ägg, grönsaker, köttlådor och honung – bland annat. Foto: Sanna Stark

– Våra kött- och mejeriprodukter är bra eftersom att mjölken och köttet är både ekologiska och Kravmärkta. Korna får bra foder, har låg medicinförbrukning när det gäller exempelvis antibiotika, och dessutom behöver de inte resa lika långt vilket är bra för både djuren och miljön. Slakteriet ligger i Brålanda. Det är en bra, inhemsk produktion, säger Hanna Strutz.

”Så fint bemötande”

Sedan Hanna Strutz och Madelen Pettersson tog över lokalen har de satt in kylar, målat och tapetserat om i lokalen.

I dagsläget har Hanna Strutz och Madelen Pettersson hunnit tapetsera, måla och ställa in kylar i lokalen.
I dagsläget har Hanna Strutz och Madelen Pettersson hunnit tapetsera, måla och ställa in kylar i lokalen. Foto: Sanna Stark

– Det här blir jättekul för oss, Laxarbybor och turister. Vi har fått ett så fint bemötande från lokalbefolkningen, säger Hanna Strutz.

Artikeltaggar

ButikerKravmärktLaxarbyLoppmarknaderNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.